Η νεολαία της Κίνας αγοράζει χρυσά «φασόλια» για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια

Η νεολαία της Κίνας αγοράζει χρυσά «φασόλια» για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια Facebook Twitter
Χρυσά φασόλια/ Φωτ.: Χ
0

Η αγορά χρυσού της Κίνας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων πωλήσεων, συνήθιζε να προσελκύει ένα κοινό μεγαλύτερης ηλικίας. 

Αυτή την περίοδο, τα κινεζικά χρυσοχοεία και ενεχυροδανειστήρια εξυπηρετούν τακτικά πελάτες ηλικίας 20 ετών. Το Xiaohongshu, ένας ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης που προτιμάται από τη «Gen Z« (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012), σφύζει από συζητήσεις για το πολύτιμο μέταλλο.

Ωστόσο, οι νέοι δεν έχουν πολλά χρήματα στη διάθεσή τους.Το ποσοστό ανεργίας των νέων στις πόλεις είναι περίπου 15%.Πολλές εταιρείες μειώνουν τους μισθούς.Έτσι, οι νέοι ελπίζουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ελάχιστες αποταμιεύσεις που έχουν, αλλά οι παραδοσιακές επενδύσεις δεν πάνε καλά. Το χρηματιστήριο καταρρέει και οι τιμές των κατοικιών μειώνονται για δέκα συνεχόμενους μήνες.]

Πάντως, η  διεθνής τιμή του χρυσού είναι στα ύψη. Βρισκόταν στα 2.320 δολάρια ανά ουγγιά στις 24 Απριλίου, αυξημένη κατά 12% από την αρχή του έτους. Οι πελάτες μπορεί να δελεαστούν κι εν τέλει να αγοράσουν χρυσό λόγω των φόβων για τον πληθωρισμό (η Κίνα δεν έχει αυτό το πρόβλημα) και των γεωπολιτικών ανησυχιών.

Οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι δεν έχουν, όμως, την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν χρυσό σε ράβδους. Έτσι, αντί γι' αυτό, τον αγοράζουν με το φασόλι.  Ζυγίζοντας περίπου ένα γραμμάριο, τα χρυσά φασόλια μπορούν να αγοραστούν για περίπου 600 γιουάν (80 δολάρια) από τράπεζες και κοσμηματοπωλεία.Σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι αγοραστές κουνάνε τους γυάλινους κουμπαράδες που περιέχουν τις συλλογές τους. 

Τα χρυσά κοσμήματα είναι επίσης όλο και πιο δημοφιλή ως αγαθό πολυτελείας που, σε αντίθεση με τις τσάντες ή τα παπούτσια, μπορεί να αυξηθεί σε αξία.«Νιώθεις ότι ξοδεύεις χρήματα χωρίς να ξοδεύεις χρήματα», δήλωσε ένας λάτρης στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι άπειροι χρυσοθήρες, ωστόσο, είναι εύκολο να επωφεληθούν. Πολλοί νέοι παραπονιούνται ότι τα φασόλια τους έχουν νοθευτεί με άλλα μέταλλα ή ζυγίζουν λιγότερο. Οι αγοραστές θα πρέπει να καίνε τον χρυσό τους με φλόγιστρο για να ελέγξουν την καθαρότητα του, λένε οι ειδικοί. «Απλά να είστε προσεκτικοί για να μην λιώσουν οι αποταμιεύσεις σας» προειδοποιούν. 

Με πληροφορίες από Economist

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Διεθνή / Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Το γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο διανύει την πιο πυκνή φάση του με πολυαναμενόμενες προβολές, συνεντεύξεις τύπου και επίσημες παρουσιάσεις να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο
LIFO NEWSROOM
Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ