Η Νάνσι Πελόζι ρίχνει τη ευθύνη στον Μπάιντεν για την ήττα: «Αν είχε φύγει νωρίτερα...»

Η Νάνσι Πελόζι ρίχνει τη ευθύνη στον Μπάιντεν για την ήττα: «Αν είχε φύγει νωρίτερα...» Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η βραδύτητα του Τζο Μπάιντεν στο να εξέλθει της προεκλογικής κούρσας των προεδρικών εκλογών του 2024 κόστισε πολύ ακριβά στους Δημοκρατικούς, είπε η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, μέρες μετά την ήττα της Καμάλα Χάρις από τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Ζούμε με αυτό που συνέβη», είπε η Πελόζι. Η Πελόζι μιλούσε στο The Interview, ένα podcast των New York Times, σε μια συνομιλία που η εφημερίδα είπε ότι θα δημοσιευθεί ολόκληρη το Σάββατο. «Αν ο πρόεδρος είχε αποχωρήσει νωρίτερα», παρατήρησε η Πελόζι, «ίσως να υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι στην κούρσα. Η προσδοκία ήταν ότι, εάν ο πρόεδρος παραμεριζόταν, θα γινόταν ανοιχτή προκριματική διαδικασία.

«Και όπως λέω, η Κάμαλα θα μπορούσε να κερδίσει, νομίζω ότι θα τα πήγαινε καλά σε αυτό και θα ήταν πιο δυνατή στο μέλλον. Αλλά αυτό δεν το ξέρουμε. Αυτό δεν συνέβη. Ζούμε με αυτό που έγινε. Και επειδή ο πρόεδρος ενέκρινε αμέσως την Καμάλα Χάρις, αυτό κατέστησε πραγματικά σχεδόν αδύνατο να γίνουν προκριματικές εκείνη την εποχή. Αν ήταν πολύ νωρίτερα, θα ήταν διαφορετικά».

Καθώς οι Δημοκρατικοί συμμετείχαν σε σκληρές εκατέρωθεν βολές για την ήττα της Χάρις και μια δεύτερη προεδρία για τον Τραμπ, τον οποίο οι Δημοκρατικοί αποκαλούσαν ασυστόλως «φασίστα», τα λόγια της Πελόζι έπεσαν σαν βόμβα. Οι Times ανέφεραν ότι η Πελόζι «κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπερασπιστεί τα νομοθετικά επιτεύγματα της κυβέρνησης Μπάιντεν, τα περισσότερα από τα οποία έλαβαν χώρα κατά τα δύο πρώτα χρόνια του, όταν ήταν πρόεδρος της Βουλής».

Οι Ρεπουμπλικάνοι πήραν τη Βουλή το 2022. Η Πελόζι, τώρα 84 ετών, επανεξελέγη αυτή την εβδομάδα για μια 20ή διετή θητεία. Ο Μπάιντεν ήταν 78 ετών όταν εξελέγη το 2020 και τώρα είναι μόλις 82. Από καιρό απέρριπτε τις αμφιβολίες σχετικά με τη συνέχιση της ικανότητάς του για θητεία, αλλά αυτές εξερράγησαν ανοιχτά μετά από μια καταστροφική πρώτη συζήτηση εναντίον του Τραμπ, 78 ετών, τον Ιούνιο. Στις 21 Ιουλίου, ο πρόεδρος πήρε την ιστορική απόφαση να παραιτηθεί από υποψήφιος για το προεκλογικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Μέσα σε λίγα λεπτά, ενέκρινε τον Χάρις να τον αντικαταστήσει.

Η Πελόζι φέρεται να έπαιξε βασικό ρόλο στο να πείσει τον Μπάιντεν να παραμεριστεί. Αλλά δεν προσπάθησε να κατευνάσει τα συναισθήματά του. Τον Αύγουστο, είπε στο New Yorker ότι «ποτέ δεν είχε εντυπωσιαστεί τόσο από την πολιτική του λειτουργία». Είπε: «Κέρδισαν τον Λευκό Οίκο. Μπράβο. Αλλά η ανησυχία μου ήταν: αυτό δεν συμβαίνει, και πρέπει να πάρουμε μια απόφαση για να συμβεί αυτό. Ο πρόεδρος πρέπει να πάρει την απόφαση για να συμβεί αυτό».

Ο Μπάιντεν αναφέρεται ευρέως ότι είναι έξαλλος με την πρώην πρόεδρο. Αυτή την εβδομάδα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν και τα ανώτερα στελέχη του είναι εξαγριωμένοι με τον Μπαράκ Ομπάμα, υπό τον οποίο ο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος αλλά και ο οποίος βοήθησε τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα επανεκλογής.

Σύμφωνα με τους Times, η Πελόζι απέρριψε επίσης σχόλια του Μπέρνι Σάντερς στα οποία ο ανεξάρτητος γερουσιαστής από το Βερμόντ έλεγε ότι ο Τραμπ κέρδισε επειδή οι Δημοκρατικοί «εγκαταλείπουν τους ανθρώπους της εργατικής τάξης» - παρατηρεί ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, Τζέιμι Χάρισον, μια φράση που αποκάλεσε «χοντρή μ...α». «Ο Μπέρνι Σάντερς δεν κέρδισε», είπε η Πελόζι. «Με όλο τον σεβασμό, και τον σέβομαι πολύ, για αυτό που πρεσβεύει, αλλά δεν τον σέβομαι λέγοντας ότι το Δημοκρατικό Κόμμα έχει εγκαταλείψει τις εργατικές οικογένειες».

Σύμφωνα με την Πελόζι, πολιτιστικά ζητήματα ώθησαν τις αμερικανικές ψήφους στον Τραμπ. 

«Όπλα, Θεός και γκέι – έτσι το λένε», είπε. «Τα όπλα, αυτό είναι ένα θέμα. Ομοφυλόφιλοι, αυτό είναι ένα θέμα. Και τώρα κάνουν το ζήτημα των τρανς τόσο σημαντικό στις προτεραιότητές τους, και σε ορισμένες κοινότητες, αυτό που αποκαλούν Θεό, αυτό που λέμε δικαίωμα της γυναίκας στην επιλογή» σχετικά με την άμβλωση και την άλλη αναπαραγωγική φροντίδα.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά τη δημοσιοποίηση των αρχείων Έπσταϊν γιατί «δεν έχει τίποτα να κρύψει»

«Κανείς δεν νοιαζόταν για τον Τζέφρι Έπσταϊν όταν ήταν ζωντανός και, αν οι Δημοκρατικοί είχαν κάτι, θα το είχαν δημοσιεύσει», γράφει στην ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος
LIFO NEWSROOM
Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM