Στο εξώφυλλο του τεύχους Ιουλίου της βρετανικής Vogue πρωταγωνιστεί η Μαλάλα Γιουσαφζάι, ένα κορίτσι γυναίκα που στα μόλις 23 χρόνια του έχει ζήσει ήδη πολλές ζωές. 


Κάτοχος Νόμπελ, ακριβίστρια, συγγραφέας, ακάματη θιασώτης της μόρφωσης των κοριτσιών, απόφοιτη της Οξφόρδης μα πάνω απ'όλα επιζήσασα: Το 2012, η Μαλάλα, μαθήτρια ακόμα, έπεσε θύμα της μισαλλοδοξίας των Ταλιμπάν, πυροβολούμενη στο κεφάλη. Κατάφερε να βγει ζωντανή κι έκτοτε αφιερώθηκε στις σπουδές, τον ακτιβισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

 

'I know the power that a young girl carries in her heart': Malala unveiled as new Vogue cover star
«Ξέρω τη δύναμη που έχει στην καρδιά ένα νεαρό κορίτσι» λέει η Μαλάλα αναφερόμενη σε νεαρές ακτιβίστριες όπως η Γκρέτα Τούμπεργκ και η Έμα Γκονζάλες - Πηγή φωτογραφίας: Nick Knight/Vogue


Η Μαλάλα έγινε στα 17 της η νεότερη νικήτρια του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης. «Ξέρω τη δύναμη που έχει στην καρδιά ένα νεαρό κορίτσι» λέει η ίδια αναφερόμενη σε νεαρές ακτιβίστριες όπως η Γκρέτα Τούμπεργκ και η Έμα Γκονζάλες. 


Το αφιέρωμα της Vogue επικαλείται δηλώσεις διάσημων «θαυμαστών» της, όπως η Μισέλ Ομπάμα που την αποκαλεί «πραγματικά απίθανη» και ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ που την εγκωμιάζει λέγοντας πως «δεν νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος άλλος σαν κι αυτήν». 

 

'I know the power that a young girl carries in her heart': Malala unveiled as new Vogue cover star
«Πρόκειται για σύμβολο κουλτούρας για εμάς τους Παστούν» λέει, αναφερόμενη στη μαντήλα που φορά η εθνοτική ομάδα των σουνιτών από όπου κατάγεται - Πηγή φωτογραφίας: Nick Knight/Vogue


Φωτογραφημένη από τον Νικ Νάιτ, στο εξώφυλλο η 23χρονη ακτιβίστρια φορά ένα φλογερό κόκκινο φόρεμα της Στέλα Μακάρτνεϊ και μαντήλα. Σε άλλη φωτογραφία, εμφανίζεται με επίσης κόκκινο φόρεμα και λινό παντελόνι συνοδευόμενο από μπλε μαντήλα, της Ουρουγουανής σχεδιάστριας Γκαμπριέλα Χιρστ.


«Πρόκειται για σύμβολο κουλτούρας για εμάς τους Παστούν» λέει, αναφερόμενη στη μαντήλα που φορά η εθνοτική ομάδα των σουνιτών από όπου κατάγεται. 

 

«Οι μουσουλμάνες ή τα κορίτσια Παστούν ή οι Πακιστανές, όταν ακολουθούμε την παραδοσιακή ενδυμασία, θεωρούμαστε καταπιεσμένες ή χωρίς φωνή ή με ζωή υπό την πατριαρχία. Θέλω να πω σε όλους πως μπορείς να έχεις τη δική σου φωνή ζώντας με την κουλτούρα σου και μπορείς να έχεις ισοτιμία μέσα στον πολιτισμό σου» λέει η ίδια. 

 

Με πληροφορίες από Vogue/CNN