Η Κολομβία θα απαγορεύσει με νόμο την πώληση σουβενίρ με το πρόσωπο του Πάμπλο Εσκομπάρ

Η Κολομβία θα απαγορεύσει με νόμο την πώληση σουβενίρ με το πρόσωπο του Πάμπλο Εσκομπάρ Facebook Twitter
Φωτ: Getty
0

Το Εθνικό Κογκρέσο της Κολομβίας συζητά αυτή την περίοδο την ψήφιση νόμου για την απαγόρευση πώλησης στους τουρίστες σουβενίρ με το πρόσωπο του Πάμπλο Εσκομπάρ.

Αν τελικά ο νόμος ψηφιστεί, η αστυνομία θα επιβάλλει πρόστιμα πάνω από 170 δολάρια στους ιδιοκτήτες καταστημάτων που πωλούν σε τουρίστες αναμνηστικά - όπως μπλουζάκια, κούπες του καφέ, μαγνητάκια, φωτογραφίες -  με το πρόσωπο του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών, Πάμπλο Εσκομπάρ. Όμως, ο ίδιος νόμος θα δίνει το δικαίωμα στην αστυνομία να επιβάλλει πρόστιμα και σε αυτούς που φορούν μπλουζάκια, καπέλα ή άλλα προϊόντα τα οποία προβάλλουν τον ιδρυτή και αρχηγό του καρτέλ του Μεδεγίν.

Την ψήφιση του σχετικού νόμου υποστηρίζουν όσοι πιστεύουν πως η Κολομβία πρέπει να πάψει να συνδέει την εικόνα της με τους βαρόνους των ναρκωτικών. «Αυτά τα προϊόντα επαναθυματοποιούν τους ανθρώπους που υπήρξαν θύματα των δολοφόνων. Πρέπει να προστατεύσουμε το δικαίωμα των θυμάτων να συνέλθουν... και να βρούμε άλλα σύμβολα για τη χώρα μας», δήλωσε ο Κριστιάν Αβεντάνιο, εκπρόσωπος του κόμματος «Alianza Verde» (Πράσινη Συμμαχία) στην Κολομβία.

Η ψήφιση του νόμου έχει λάβει μεγάλη έκταση από τον Τύπο στην Κολομβία καθώς ο Πάμπλο Εσκομπάρ θεωρείται ένας δολοφόνος που έχει συνδέσει το όνομά του με τις βίαιες περιόδους στην ιστορία της χώρας. Όμως, παράλληλα, αν και έχουν περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες από τον θάνατό του, ο ο βαρόνος των ναρκωτικών παραμένει μια μυθική φιγούρα στην Κολομβία. Ειδικότερα, οι ντόπιοι έμποροι εκμεταλλεύονται στο έπακρο την «μυθική» εικόνα του Εσκομπάρ προκειμένου να πουλήσουν αναμνηστικά με το πρόσωπό του σε τουρίστες από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Μάλιστα, σε μερικά καταστήματα με σουβενίρ υπάρχει και άγαλμα του Εσκομπάρ για να φωτογραφηθούν μαζί του οι τουρίστες καταβάλλοντας ένα δολάριο το άτομο.

Στο Μεδεγίν, την πόλη που έζησε και δολοφονήθηκε ο βαρόνος των ναρκωτικών, λειτουργεί «Μουσείο Πάμπλο Εσκομπάρ»

Επίσης, στο Μεδεγίν, την πόλη που έζησε και ανέπτυξε την εγκληματική του δράση ο «βασιλιάς της κοκαΐνης», λειτουργεί και «Μουσείο Πάμπλο Εσκομπάρ», στο οποίο, μεταξύ άλλων, εκτίθενται αφίσες επικήρυξης του βαρόνου των ναρκωτικών, κάποια από τα οχήματα που χρησιμοποιούσε καθώς και φωτογραφίες της πολυτελούς κατοικίας του και μελών της οικογένειάς του.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων με σουβενίρ στην περιοχή La Candelaria της Μπογκοτά, που αποτελεί το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Κολομβίας, εκφράζουν την αντίθεσή τους για τον νέο νόμο και υποστηρίζουν πως έχει στόχο τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου. «Νομίζω πως αυτός είναι ένας άχρηστος νόμος», δήλωσε ο Ραφαέλ Νιέτο, πλανόδιος πωλητής της περιοχής, που πουλάει μαγνητάκια και μπλουζάκια με το πρόσωπο του Εσκομπάρ. Ο ίδιος, ανέφερε πως, αν ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, θα σταματήσει την πώληση αναμνηστικών με τον βαρόνο των ναρκωτικών για να αποφύγει το πρόστιμο.

Ο Εσκομπάρ ίδρυσε το καρτέλ του Μεδεγίν το 1972 και ευθύνεται για τις δολοφονίες 4.000 ανθρώπων από την δεκαετία του 1980 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Δημιούργησε περιουσία ύψους 3 δισ. δολάρια και έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο εκείνη την εποχή.

Τον Δεκέμβριο του 1993 έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας σε ταράτσα του Μεδεγίν, καθώς προσπαθούσε να ξεφύγει από μια ομάδα 300 αστυνομικών που είχαν την υποστήριξη ανδρών της «Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των Ηνωμένων Πολιτειών» (DEA).

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM