Η Κίνα ξεκινά την κατασκευή του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος στον κόσμο - Ανησυχία σε Ινδία και Μπανγκλαντές

Η Κίνα ξεκινά την κατασκευή του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος στον κόσμο - Ανησυχία σε Ινδία και Μπανγκλαντές Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η Κίνα ξεκίνησε την κατασκευή του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος στον κόσμο, στον ποταμό Γιαρλούνγκ Τσανγκπό, στο θιβετιανό οροπέδιο.

Το έργο, γνωστό ως Υδροηλεκτρικός Σταθμός Μοτούο, προγραμματίζεται να ξεπεράσει ακόμη και το θρυλικό φράγμα των Τριών Φαραγγιών, ενώ θα μπορούσε να παράγει τριπλάσια ηλεκτρική ενέργεια.

Η τελετή για την έναρξη των εργασιών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο παρουσία του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Τσιανγκ, όπως ανέφεραν κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι το έργο, με εκτιμώμενο κόστος 1,2 τρισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 167 δισ. δολάρια), θα δώσει προτεραιότητα στην οικολογική προστασία και θα ενισχύσει την ανάπτυξη της περιοχής.

Ανησυχία σε Ινδία και Μπανγκλαντές

Ωστόσο, το φράγμα προκαλεί ανησυχία σε Ινδία και Μπανγκλαντές, αφού ο ποταμός Γιαρλούνγκ Τσανγκπό διασχίζει εδάφη τους. Η ανησυχία, ότι η Κίνα θα αποκτήσει σημαντικό έλεγχο στη ροή του ποταμού, εντείνεται, όπως και η σκέψη, ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την αγροτική παραγωγή και την παροχή νερού σε εκατομμύρια κατοίκους κατάντη.

Η Ινδία έχει ήδη απευθύνει επίσημα τις ανησυχίες της προς το Πεκίνο, ζητώντας διαφάνεια και διαβούλευση για έργα που επηρεάζουν γειτονικές περιοχές, ενώ παράλληλα σχεδιάζει την κατασκευή δικού της φράγματος στον Σιάνγκ, ώστε να λειτουργεί ως «ασπίδα» απέναντι σε πιθανές αιφνίδιες απελευθερώσεις νερού. Αντίστοιχες ανησυχίες έχει εκφράσει και το Μπανγκλαντές, που ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για το έργο.

 Ακτιβιστές αναφέρουν ότι το φράγμα θα επηρεάσει ανεπανόρθωτα το οροπέδιο του Θιβέτ και ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα με τα μέσα διαβίωσής τους, ως προς την αγροτική παραγωγή και την παροχή νερού.

Το φιλόδοξο αυτό έργο εντάσσεται στην πολιτική Τζινπίνγκ, που στοχεύει στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τη δυτική Κίνα, όπου βρίσκονται οι φυσικοί πόροι, προς τα αναπτυγμένα και ενεργοβόρα ανατολικά της χώρας.

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ ΤΙΜΙ ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Διεθνή / Ο Τίμι, η φάλαινα που είχε παγιδευτεί στα ρηχά της Βαλτικής, «πιθανότατα να έχει πεθάνει»

«Καθώς το ζώο βρισκόταν σε εξαιρετικά εξασθενημένη κατάσταση και είχε επανειλημμένα επιστρέψει στα ρηχά μετά από προηγούμενες προσπάθειες διάσωσης, είναι πολύ πιθανό να μην βρίσκεται στη ζωή» αναφέρουν ειδικοί
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ υπό όρους – Οξύνει τη ρητορική του ο Τραμπ

Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διασφαλιστεί με τον τερματισμό των αμερικανικών απειλών και την εφαρμογή νέων διαδικασιών, την ώρα που οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλούς τόνους, προειδοποιώντας ακόμη και για κλιμάκωση των επιθέσεων σε περίπτωση μη συμφωνίας
THE LIFO TEAM