Η καθημερινότητα μιας σύγχρονης σκλάβας - στο Λονδίνο

0

Η Mitos είναι από τις Φιλιππίνες. Στο Λονδίνο βρέθηκε πριν από 4 χρόνια για να αναζητήσει εργασία ως οικιακή βοηθός. Οι άνθρωποι που συνάντησε ως εργοδότες της, της απέσπασαν το διαβατήριο και κάθε άλλο πιστοποιητικό ταυτότητας που είχε μαζί της και πρακτικά τη φυλάκισαν στο σπίτι τους.

«Η δουλειά μου ήταν να τους φροντίζω, να φροντίζω το σπίτι και όλες τις ανάγκες τους. Δεν μου επέτρεπαν να βγαίνω έξω ποτέ κι αν έβγαινα ήταν πάντα μαζί τους. Όταν εκείνοι έφευγαν από το σπίτι, με κλείδωναν μέσα. μου επέτρεπαν να κοιμάμαι μόνο δύο ώρες την ημέρα. Δεν είχα καμία ιδιωτικότητα, δεν είχα δικό μου κρεβάτι ή κρεβατοκάμαρα.

»Κοιμόμουν στο σαλόνι. Δεν μου επέτρεπαν να κάνω ντους στο μπάνιο και όλα μου τα πράγματα ήταν στοιβαγμένα στην τουαλέτα. Δεν είχα ρεπό, καμία ελευθερία, έπρεπε να είμαι διαθέσιμη για ό,τι μου ζητούσαν σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο. Με κακοποιούσαν λεκτικά, δεν με αποκαλούσαν ποτέ με το όνομα μου, όταν ήθελαν να με φωνάξουν με έλεγαν "ηλίθια", "καθυστερημένη", "ζώο", "σκουπίδι"».

Όμως, πριν από λίγους μήνες, όταν οι "εργοδότες" της τής έδωσαν να συμπληρώσει μία φόρμα ανανέωσης της βίζας της, εκείνο που δεν παρατήρησαν είναι ότι στην αίτηση αναγράφονταν και οδηγίες προς ανθρώπους που είχαν πέσει θύματα trafficking. H Mitos ακολούθησε τις οδηγίες και κατάφερε να αποδράσει μετά από 4 χρόνια. Όπως λέει, αν και έχει αφήσει την κόρη της πίσω στις Φιλιππίνες, δεν είναι προτεραιότητα της να επιστρέψει. 

Θέλει να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εξοικονομήσει όσα χρήματα δεν μπόρεσε όλα τα προηγούμενα χρόνια για να στηρίξει την οικογένειά της... Η Mitos είναι ένα από τα περίπου 40,3 εκ. ανθρώπους που μόνο πέρσι υπήρξαν θύματα σύγχρονης δουλείας. 

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM