LIVE!

Η Καταλονία θα κηρύξει επισήμως ανεξαρτησία μόνο αν η Μαδρίτη αναστείλει την αυτονομία της επαρχίας

Η Καταλονία θα κηρύξει επισήμως ανεξαρτησία μόνο αν η Μαδρίτη αναστείλει την αυτονομία της επαρχίας Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Καταλονίας δήλωσε σε μια συνάντηση του κόμματός του ότι θα κηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της επαρχίας, αν η Μαδρίτη ξεκινήσει την διαδικασία της πλήρους αναστολής της αυτονομίας της επαρχίας, δήλωσε σήμερα μια πηγή της καταλανικής κυβέρνησης.


Η Μαδρίτη έχει δώσει προθεσμία έως αύριο στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας), στην περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας να κάνει πίσω στην απόφασή της να κηρύξει την ανεξαρτησία της επαρχίας.

Νωρίτερα σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο μια κυβερνητική πηγή, ανέφερε πως η ισπανική κυβέρνηση θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας εάν ο πρόεδρος της περιφέρειας αποδεχόταν να προκηρύξει περιφερειακές εκλογές προκειμένου να ξεκινήσουν τα πάντα από το μηδέν και να μπει ένα τέλος στη διένεξη με τη Μαδρίτη.

«Εάν εκείνος (ο Κάρλες Πουτζντεμόν) προκηρύξει εκλογές... αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια επιστροφή στη νομιμότητα» επισήμανε μια κυβερνητική πηγή στο AFP, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσαν πολλά ισπανικά ΜΜΕ.


Η δήλωση αυτή έγινε την ώρα που από τις Βρυξέλλες, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ισπανία, ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της χώρας επί αυτού του ζητήματος, επιβεβαίωσε επίσης αυτήν την επιλογή.


«Ο μόνος πιθανός δρόμος για τον Πουτζντεμόν είναι να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και... να προκηρύξει πρόωρες εκλογές» επισήμανε. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η επιλογή θα τερμάτιζε «χωρίς καμιά αμφιβολία» την απειλή της αναστολής της αυτονομίας.

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έκανε σήμερα έκκληση στον Καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν να «φερθεί λογικά». Αν δεν το πράξει, η ισπανική κυβέρνηση έχει απειλήσει να αναστείλει πλήρως την αυτονομία της επαρχίας, κάτι που κινδυνεύει να προκαλέσει μεγαλύτερες αντιδράσεις.


«Ζητώ από τον Πουζντεμόν να φερθεί λογικά και μετρημένα, να βάλει πρώτα το συμφέρον όλων των πολιτών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ραχόι.


Η διαμάχη Μαδρίτης-Καταλονίας έχει κλονίσει τις χρηματιστηριακές αγορές και έχει οδηγήσει πολλές εταιρίες στην αναζήτηση ασφαλέστερου εδάφους για την έδρα τους. Από τις 2 Οκτωβρίου -την επομένη δηλαδή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της ισπανικής επαρχίας, το οποίο η Μαδρίτη χαρακτήρισε παράνομο- μέχρι τις 16 Οκτωβρίου μετέφεραν την έδρα τους από την Καταλονία σε άλλη περιοχή 700 εταιρίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Διεθνή / Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη διαφήμιση «ψεύτικη» και «παραπλανητική», κατηγορώντας την καναδική πλευρά ότι «παραποίησε τα λόγια του Ρίγκαν για να επηρεάσει τα αμερικανικά δικαστήρια που εξετάζουν τη νομιμότητα των δασμών του»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Διεθνή / Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον τερματισμό των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τον Καναδά, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Οντάριο για «ψεύτικη» διαφήμιση που χρησιμοποίησε τη φωνή του Ρόναλντ Ρίγκαν
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο:

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Είδα έναν από τους εγκληματίες» - Οι πρώτες μαρτυρίες των υπαλλήλων

«Για εμάς ήταν απίστευτο ότι οι προθήκες θα μπορούσαν να σπάσουν... ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι υπήρχε τέτοιος κίνδυνος... κανείς δεν μπορεί να είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο», δήλωσε μία υπάλληλος
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Ο Τζέι Ντι Βανς επισκέφθηκε το Ισραήλ για να ενισχύσει την κατάπαυση πυρός με τη Χαμάς, τονίζοντας ότι μια διεθνής δύναμη ασφαλείας θα αναλάβει τον αφοπλισμό της οργάνωσης, χωρίς αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Το Βέλγιο μπλοκάρει το σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, λόγω νομικών και οικονομικών κινδύνων. Διαβάστε πώς καθυστερεί η απόφαση και τι σημαίνει για το Κίεβο
LIFO NEWSROOM