Η Ισπανία θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο σε πολίτες κάτω των 55 ετών

Η Ισπανία θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο σε πολίτες κάτω των 55 ετών Facebook Twitter
EPA
0

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιτρέψει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο σε πολίτες ηλικίες κάτω των 55 ετών.

Η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Δανία, η Σουηδία και άλλες χώρες καθόρισαν ηλικιακά όρια για αυτό το εμβόλιο, που έχουν αναπτύξει η βρετανο-σουηδική εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λόγω της έλλειψης αξιολόγησης για την αποτελεσματικότητα και τους κινδύνους πιο ηλικιωμένους πληθυσμούς.

«Η επιτροπή δημόσιας υγείας, στη σημερινή συνεδρίαση και κατόπιν επιστημονικών αποδείξεων, έδωσε το πράσινο φως να οριστεί η ηλικία των 55 ετών ως η μέγιστη ηλικία για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca», αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε ένα δελτίο τύπου.

Στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε ομόφωνα τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας έως και 64 ετών.

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα, δηλαδή την προστασία από σοβαρή και από ήπια νόσηση, η Επιτροπή επισημαίνει πως ο αριθμός ηλικιωμένων ατόμων που έχουν προς το παρόν συμπεριληφθεί στις δημοσιευμένες μελέτες είναι σχετικά μικρός, οπότε δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση ως προς τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Με βάση, όμως, τα δεδομένα που υπάρχουν για την ανοσογονικότητα του εμβολίου σε όλες τις ηλικίες, εκτιμάται ότι η προστασία πιθανότατα αφορά και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Αναφορικά με το διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, το μεσοδιάστημα 12 εβδομάδων δημιουργεί υψηλότερα επίπεδα τελικής προστασίας σε σχέση με μικρότερα μεσοδιαστήματα.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM
Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Διεθνή / Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο ηθοποιός και επί χρόνια υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε πως η Χάρις βρέθηκε σε μια «αδύνατη θέση», καθώς αναγκάστηκε «να τρέξει απέναντι στο ίδιο της το πολιτικό παρελθόν»
LIFO NEWSROOM
Βίντεο δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν σεξουαλικά Παλαιστίνιο κρατούμενο

Διεθνή / Παραιτήθηκε η Ισραηλινή αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή βίντεο με κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατούμενου

Το υλικό, που δημοσιοποίησε το CNN, φέρεται να δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν βάναυσα έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο τον Ιούλιο του 2024
LIFO NEWSROOM
ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / Σεισμός 6,3R στο Αφγανιστάν: Νέος απολογισμός για νεκρούς και τραυματίες - «Αισθητός ως την Καμπούλ»

Ο νέος φονικός σεισμός έπληξε το βόρειο Αφγανιστάν έπειτα από τη σεισμική δόνηση 6 βαθμών στα τέλη Αυγούστου στις επαρχίες Κουνάρ, Λαγκμάν και Νανγκαρχάρ
LIFO NEWSROOM