Η Ισλανδία βάζει την ευημερία πάνω από τους «σκληρούς» δείκτες του προϋπολογισμού

Η Ισλανδία βάζει την ευημερία πάνω από τους «σκληρούς» δείκτες του προϋπολογισμού Facebook Twitter
EPA
0

Η Κατρίν Γιακομπσντότιρ, πρωθυπουργός της Ισλανδίας, κάλεσε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν πράσινες και φιλικές προς την οικογένεια πολιτικές αντί να επικεντρώνονται στα οικονομικά μεγέθη. 

Η Γιακομπσντότιρ, ένωσε τις δυνάμεις της με την πρώτη υπουργό της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον και την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντεν για να προωθήσουν μία «ατζέντα της ευημερίας». Η Κατρίν Γιακομπσντότιρ πραγματοποίησε έκκληση για «ένα εναλλακτικό μέλλον που θα βασίζεται στην ευημερία και στην χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη». Παράλληλα ανέφερε ότι χρειάζονται νέοι κοινωνικοί δείκτες πέρα από τα παραδοσιακά δεδομένα του ΑΕΠ. 

Ο βραβευμένος με νόμπελ Τζόζεφ Στίγκλιτς συγκαταλέγεται ανάμεσα στους οικονομολόγους που υποστηρίζουν ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, που μετράει τη συνολική αγοραία αξία όλων των τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε μια χώρα στη διάρκεια μιας ορισμένης χρονικής περιόδου, αποτυγχάνει να αποτυπώσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την ανισότητα, τις ψηφιακές υπηρεσίες και πλήθος φαινομένων ακόμα που διαμορφώνουν τις σύγχρονες κοινωνίες. Ο Στίγκλιτς, σε πρόσφατο άρθρο του στον Guardian, ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 αποτέλεσε την απόλυτη εικόνα των ανεπαρκειών των μετρήσεων που χρησιμοποιούνται. Το ΑΕΠ δεν κατόρθωσε να αναδείξει στρεβλώσεις στην στεγαστική φούσκα στις ΗΠΑ που πυροδότησε την παγκόσμια κρίση. 

Η Κατρίν Γιακομπσντότιρ ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή αποτέλεσε έναν βασικό παράγοντα που ώθησε την Ισλανδία να ενσωματώσει νέους κοινωνικούς δείκτες πέρα από το ΑΕΠ κατά τον σχεδιασμό του προϋπολογισμού. Η ίδια ξεκίνησε την ομιλία της στη Chatham House, μία δεξαμενή σκέψης με έδρα το Λονδίνο, αναφερόμενη στην εξαφάνιση του παγετώνα Όκγιεκουλ στην χώρα της. Οι επιστήμονες αποδίδουν την υποχώρηση των παγετώνων στην υπερθέρμανση του πλανήτη, για την οποία ευθύνονται, σε μεγάλο βαθμό, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. 

«Πρόκειται για το τι προτεραιότητες δίνεις στον προϋπολογισμό, μπορείς πάντα να δώσεις έμφαση στην ευημερία», απάντησε σε ερώτηση για το αν η ατζέντα απευθύνεται τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Παράλληλα υπογράμμισε πως οι αναπτυγμένες χώρες πρέπει να κάνουν ένα βήμα προς την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρά να επαναλάβουν την εκβιομηχάνιση που θα στηρίζεται στον άνθρακα. Το ότι το ΑΕΠ επικεντρώνεται στις οικονομικές αποδόσεις σημαίνει ότι τείνει να υποτιμήσει την ποιότητα ζωής και τις κοινωνικές επιπτώσεις της ανισότητας. 

Η Γιακομπσντότιρ ανέφερε ότι ένας Ισλανδός ποιητής είπε κάποτε χιουμοριστικά πως το να κάνεις έρωτα με τη γυναίκα σου δεν προσμετράται στο ΑΕΠ αλλά το να πας σε πορνείο προσμετράται. Η Γιακομπσντότιρ, με αριστερές και πράσινες καταβολές, σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού το 2017 μαζί με ένα συντηρητικό και ένα κεντροδεξιό κόμμα.

Η Ισλανδία βάζει την ευημερία πάνω από τους «σκληρούς» δείκτες του προϋπολογισμού Facebook Twitter
Η Κατρίν Γιακομπσντότιρ, πρωθυπουργός της Ισλανδίας EPA
 

Καταπολέμηση της κατάθλιψης 

Αναφερόμενη στην πρόοδο της Ισλανδίας στις πολιτικές για την οικογένεια, ανέφερε ότι η χώρα της, με πληθυσμό μόλις 350.000 κατοίκων, έχει ακόμα μεγάλες προκλήσεις μπροστά της, όπως την καταπολέμηση της κατάθλιψης και την βελτίωση των συγκοινωνιών. «Η Ισλανδία καταναλώνει περισσότερα αντικαταθλιπτικά από τις γειτονικές χώρες», ανέφερε προσθέτοντας πως η χώρα πρέπει να ενισχύσει την πρόληψη της κατάθλιψης μέσα από τον αθλητισμό και την τέχνη. 

Σε ομιλία της σε TED τον Αύγουστο, η Νίκολα Στέρτζον απεύθυνε παρόμοια έκκληση για τις σύγχρονες οικονομίες αναφέροντας πως πρέπει να ενισχύσουν τους πόρους για την ψυχική υγεία, την προστασία των παιδιών, τις γονεϊκές άδειας και την πράσινη ενέργεια.  Η Γιακομπσντότιρ υποστήριξε ότι η υιοθέτηση της καθολικής παιδικής μέριμνας και των ίσων γονικών αδειών είναι αποτέλεσμα των αγώνων του γυναικείου κινήματος πέρα από τις πολιτικές διαφορές. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Άκυρα τα δημοψηφίσματα για εργασιακά και υπηκοότητα - Κάτα από 30% η συμμετοχή

Διεθνή / Ιταλία: Άκυρα τα δημοψηφίσματα για εργασιακά και υπηκοότητα - Κάτα από 30% η συμμετοχή

«Ο μόνος πραγματικός στόχος του δημοψηφίσματος αυτού ήταν να πέσει η κυβέρνηση. Στο τέλος, όμως, οι Ιταλοί εκφράστηκαν υπέρ της πτώσης της αντιπολίτευσης», σχολιάζει η ιταλική κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Το Νορβηγικό Ταμείο Πετρελαίου ζητά μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών

Διεθνή / Το Νορβηγικό Ταμείο Πετρελαίου ζητά μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών

Το κρατικό πετρελαϊκό ταμείο της Νορβηγίας, με περιουσία 1,9 τρισ. δολαρίων, καλεί για ενοποίηση φορολογικών, εταιρικών και εποπτικών κανόνων στην Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πτώση της ανταγωνιστικότητας έναντι ΗΠΑ και Ασίας
LIFO NEWSROOM
Οι Ισραηλινοί κατέλαβαν το Madleen σε διεθνή ύδατα - «Μας έχουν απαγάγει», δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Οι Ισραηλινοί κατέλαβαν το Madleen σε διεθνή ύδατα - «Μας έχουν απαγάγει», δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Ο στρατός του Ισραήλ έκανε ρεσάλτο στο πλοίο Madleen που επιχειρούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια - Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και το πλήρωμα κρατούνται σε ισραηλινό λιμάνι, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για επικείμενη επισιτιστική κρίση στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Βασανιστήρια της CIA: Δικαστική έρευνα για εμπλοκή βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

Διεθνή / Βασανιστήρια της CIA: Δικαστική έρευνα για εμπλοκή βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

Δύο υποθέσεις κρατουμένων του Γκουαντάναμο φέρνουν στο φως τη φερόμενη εμπλοκή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών σε βασανιστήρια της CIA μετά την 11η Σεπτεμβρίου, με μια σπάνια δίκη να ξεκινά σε μυστικό δικαστήριο
LIFO NEWSROOM