Η IBM φέρνει επανάσταση με το τσιπ των 2nm - Έχει περισσότερη ισχύ και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια

IBM 2nm chip breakthrough claims more power with less energy Facebook Twitter
Unsplash
0

Η IBM ανακοίνωσε ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στους επεξεργαστές υπολογιστών, δημιουργώντας ένα τσιπ μόλις 2nm στο εργαστήριό της.

Σύμφωνα με την IBM, το δοκιμαστικό αυτό τσιπ μπορεί να βελτιώσει την απόδοση κατά 45% σε σχέση με τα τρέχοντα 7nm εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα.

Είναι επίσης πιο αποδοτικό ενεργειακά καθώς χρησιμοποιεί 75% λιγότερη ενέργεια για να ταιριάζει με την τρέχουσα απόδοση, δήλωσε η IBM.

Η εταιρεία ισχυρίζεται δε, ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να "τετραπλασιάσει" τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του κινητού τηλεφώνου ενώ τα τηλέφωνα θα μπορούν να φορτίζουν μόνο κάθε τέσσερις ημέρες.

Η βιομηχανία των τσιπ υπολογιστών χρησιμοποιούσε νανόμετρα - ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου - για να μετρήσει το φυσικό μέγεθος των διαβιβαστών. Η διαδικασία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τσιπ για υπολογιστές μετριέται σε νανόμετρα (nm).

Σήμερα, ένας χαμηλότερος αριθμός "nm" θεωρείται ευρέως ως ο όρος μάρκετινγκ, που περιγράφει τις νέες γενιές της τεχνολογίας, οδηγώντας σε καλύτερη απόδοση.

Η IBM αναφέρει ότι η επεξεργασία των 2nm μπορεί να «στοιβάξει» 50 δισεκατομμύρια διαβιβαστές σε "ένα τσιπ που έχει το μέγεθος ενός νυχιού" σε σχέση με τα 30 δισεκατομμύρια που ανακοίνωσε το 2017 με το τότε πρωτοποριακό 5nm.

Τα τρέχοντα τσιπ κορυφαίας τεχνολογίας που βασίζονται σε επεξεργαστές 7nm, όπως οι Ryzen της AMD, δεν ήταν ευρέως διαθέσιμα μέχρι το 2019, τέσσερα χρόνια δηλαδή μετά την ανακοίνωση της IBM ότι είχε «σπάσει» τους επεξεργαστές 7nm.

Ωστόσο, οι κυριότεροι εμπορικοί κατασκευαστές τσιπ, όπως η Intel και η TSMC - που κάνει επεξεργαστές AMD - έχουν ήδη πει ότι σκοπεύουν να κατασκευάσουν εξαιρετικά χαμηλά σε nm τσιπ, στα εργοστάσιά τους τα επόμενα χρόνια.

«Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια σημαντική ανακάλυψη», δήλωσε ο Peter Rudden, διευθυντής έρευνας στην εταιρεία πληροφοριών της IDC.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ