Η Ιαπωνία προετοιμάζεται για σεισμό που συμβαίνει μία φορά στα 100 χρόνια

Η Ιαπωνία προετοιμάζεται για σεισμό που συμβαίνει μία φορά στα 100 χρόνια Facebook Twitter
Σεισμός στην Ιαπωνία/ Φωτ.: Getty
0

Η Ιαπωνία βρίσκεται σε εγρήγορση μετά από μια σειρά σεισμικών δονήσεων, καθώς προετοιμάζεται για έναν ενδεχόμενο «μεγασεισμό», ο οποίος μπορεί να συμβεί μία φορά στα 100 χρόνια. 

Το CNN αναφέρει ότι οι αρχές εξέδωσαν προσωρινή προειδοποίηση για τσουνάμι και μια ειδική επιτροπή προειδοποίησε ότι ένας άλλος μεγάλος σεισμός θα μπορούσε να χτυπήσει την επόμενη εβδομάδα. Αυτή η προειδοποίηση είναι η πρώτη του είδους σε εθνικό επίπεδο και έχει προκαλέσει ευρύτατη προετοιμασία, με τον πρωθυπουργό να ακυρώνει τα υπερπόντια ταξίδια του και τα τρένα υψηλής ταχύτητας να επιβραδύνουν προληπτικά.

Παρόλο που η κυβέρνηση ήρε τις περισσότερες συστάσεις μετά τον σεισμό των 7,1 Ρίχτερ, ο συναγερμός παραμένει υψηλός, ιδιαίτερα κατά την περίοδο αιχμής των καλοκαιρινών διακοπών. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες εκφράζουν αμφιβολίες για την ανάγκη αυτών των προειδοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι μπορεί να αποσπάσουν πόρους από περιοχές με χαμηλότερο κίνδυνο. Η Ιαπωνία, τοποθετημένη στον Δακτύλιο της Φωτιάς, είναι από τις πιο σεισμογενείς περιοχές στον κόσμο, με περίπου το 10% των παγκόσμιων σεισμών μεγέθους 6 και άνω να συμβαίνουν εκεί.

Ο σεισμός του 2011 στη Φουκουσίμα, μεγέθους 9,1 Ρίχτερ, παραμένει νωπός στη μνήμη των Ιαπώνων, έχοντας προκαλέσει τσουνάμι και πυρηνική καταστροφή με 20.000 θύματα. Ο μεγαλύτερος φόβος τώρα είναι ένας πιθανός σεισμός στη λεκάνη Nankai, μια ζώνη υποβύθισης που είναι γνωστή για την παραγωγή ισχυρών σεισμών, οι οποίοι μπορεί να φτάσουν τα 9 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι ένας τέτοιος σεισμός θα μπορούσε να συμβεί μέσα στις επόμενες δεκαετίες, αν και η ακριβής χρονική στιγμή παραμένει αβέβαιη.

Σεισμός στην Ιαπωνία: Ο φόβος για τη λεκάνη Nankai

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει προειδοποιήσει για τη λεκάνη Nankai εδώ και χρόνια, με εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι υπάρχει 70%-80% πιθανότητα για έναν νέο σεισμό στην περιοχή μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Παρόλο που αυτή η πρόβλεψη έχει δεχθεί κριτική για την αβεβαιότητά της, παραμένει σημαντικό σημείο αναφοράς για τις προετοιμασίες. Ο Σόιτσι Γιοσιόκα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kobe, θεωρεί την πιθανότητα του 70%-80% ίσως υπερβολική, αλλά δεν αμφιβάλλει ότι ένας μεγάλος σεισμός θα συμβεί στο μέλλον.

Ο σεισμολόγος Ρόμπερτ Γκέλερ, από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, θεωρεί τον σεισμό στη λεκάνη Nankai ένα «καθαρά υποθετικό σενάριο», επισημαίνοντας ότι οι σεισμοί δεν συμβαίνουν σε τακτικούς κύκλους, αλλά μπορούν να χτυπήσουν οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Η πρόβλεψη του επόμενου σεισμού με βάση το πότε συνέβησαν οι προηγούμενοι είναι ανακριβής, υποστηρίζει, και οι δημόσιες προειδοποιήσεις μπορεί να κουράσουν το κοινό αν εκδίδονται συνεχώς.

Παρά την κριτική, η προετοιμασία παραμένει κρίσιμη για την Ιαπωνία. Οι πολίτες παραμένουν σε συναγερμό, ειδικά μετά την τραυματική εμπειρία του 2011. Η καταστροφή εκείνη άφησε βαθιά σημάδια στον εθνικό ψυχισμό, ενισχύοντας τη δέσμευση της χώρας για την αποφυγή παρόμοιων τραγωδιών στο μέλλον. Η Ιαπωνία θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στην ετοιμότητα και ανθεκτικότητα σε σεισμούς, με προηγμένες υποδομές, αυστηρούς οικοδομικούς κώδικες και αποτελεσματικά συστήματα αρωγής και διάσωσης.

Παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες για έναν νέο σεισμό στη λεκάνη Nankai την επόμενη μέρα είναι χαμηλές, η Ιαπωνία συνεχίζει να προετοιμάζεται εντατικά, αναγνωρίζοντας ότι η ετοιμότητα είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτεί από το αναπόφευκτο. Οι προειδοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας, αν και μπορεί να θεωρηθούν υπερβολικές, αντανακλούν την αποφασιστικότητα της χώρας να μην αιφνιδιαστεί ξανά από τις δυνάμεις της φύσης.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΠΟΛΑ ΗΠΑ ΚΕΝΥΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / NYT: Η κυβέρνηση Τραμπ θα στέλνει στην Κένυα Αμερικανούς που εκτέθηκαν στον Έμπολα

Η προσέγγιση αυτή σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες μετέφεραν πολίτες και υγειονομικούς πίσω στις ΗΠΑ για νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες υψηλής ασφάλειας
THE LIFO TEAM
GEN Z JONATHAN HAIDT NYU

Διεθνή / «Προστατεύστε την προσοχή σας»: Το μήνυμα του Jonathan Haidt στους αποφοίτους της Gen Z

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο κοινωνικός ψυχολόγος κάλεσε τους νέους να προστατεύσουν την προσοχή τους από την ψηφιακή υπερφόρτωση και να επενδύσουν περισσότερο στις πραγματικές εμπειρίες και σχέσεις
THE LIFO TEAM
DANIELLA KLETTE ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διεθνή / Στη φυλακή η «πιο καταζητούμενη γυναίκα» της Γερμανίας μετά από δεκαετίες στην παρανομία

Η Daniela Klette, πρώην μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, ζούσε επί δεκαετίες με ψεύτικη ταυτότητα στο Βερολίνο μέχρι που φωτογραφίες από φεστιβάλ οδήγησαν τις Αρχές στα ίχνη της
THE LIFO TEAM