Η έρημος Ατακάμα στη Χιλή έχει γίνει «απέραντος κάδος» για τα σκουπίδια όλου του κόσμου

Η έρημος Ατακάμα στη Χιλή έχει «απέραντος κάδος» για τα σκουπίδια όλου του κόσμου Facebook Twitter
Φωτ.: Antonio Cossio via Getty Images
0

Μπορεί να είναι ένα από τα ξηρότερα μέρη της Γης- ένα άγριο, εξωγήινο τοπίο όπου η ζωή μοιάζει αδύνατη.

Όμως η τεράστια έρημος Ατακάμα της Χιλής είναι ένα μοναδικό και εύθραυστο οικοσύστημα, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, απειλείται από τους σωρούς σκουπιδιών που καταλήγουν εκεί από όλο τον κόσμο.

Βουνά από πεταμένα ρούχα, ένα νεκροταφείο παπουτσιών και στοίβες από παλιά ελαστικά και σκουριασμένα αυτοκίνητα καταστρέφουν τουλάχιστον τρεις περιοχές της ερήμου στη βόρεια Χιλή.

«Δεν είμαστε πλέον απλώς ένας κάδος απορριμμάτων για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, πράγμα που είναι χειρότερο», δήλωσε στο AFP ο Πατρίτσιο Φερέιρα, δήμαρχος της πόλης Alto Hospicio.

Η Ατακάμα, με την εντυπωσιακή απόκοσμη ομορφιά και τις εκτεταμένες αλυκές, έχει επίσης μεταμορφωθεί από την εντατική εξόρυξη χαλκού και λιθίου.

Η Κάρμεν Σεράνο, επικεφαλής της περιβαλλοντικής ΜΚΟ Endemic Roots, δήλωσε ότι οι περισσότεροι βλέπουν την Ατακάμα απλώς ως «γυμνούς λόφους», από όπου μπορούν να «εξάγουν πόρους ή να γεμίσουν τις τσέπες τους».

Η Χιλή αποτελεί εδώ και καιρό κόμβο για μεταχειρισμένα και απούλητα ρούχα από την Ευρώπη, την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία είτε πωλούνται σε όλη τη Λατινική Αμερική είτε καταλήγουν σε σκουπιδότοπους στην έρημο.

Πέρυσι πάνω από 46.000 τόνοι μεταχειρισμένων ρούχων διοχετεύτηκαν στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου της βόρειας Χιλής, στην Ικίκε.

Γεμάτα χημικές ουσίες που χρειάζονται μέχρι και 200 χρόνια για να διαλυθούν, οι ακτιβιστές λένε ότι τα ρούχα μολύνουν το έδαφος, τον αέρα και τα υπόγεια ύδατα.

Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα κατακλύζουν επίσης τη χώρα από τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου. Πολλά εξάγονται στο Περού, τη Βολιβία ή την Παραγουάη, ενώ άλλα καταλήγουν πεταμένα σε νεκροταφεία χιλιομέτρων στη γύρω έρημο.

Σωροί εγκαταλελειμμένων ελαστικών είναι επίσης διασκορπισμένοι σε όλη την έρημο.

Ο δήμαρχος Φερέιρα κατήγγειλε την «έλλειψη παγκόσμιας ευαισθητοποίησης, την έλλειψη ηθικής ευθύνης και προστασίας του περιβάλλοντος» από «τους αδίστακτους του πλανήτη».

«Αισθανόμαστε εγκαταλελειμμένοι. Νιώθουμε ότι η γη μας έχει θυσιαστεί», είπε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM