Η ΕΕ απορρίπτει προσφορά της AstraZeneca για ακόμη 8 εκατ. εμβόλια: «Είναι ανεπαρκής»

Η ΕΕ απορρίπτει προσφορά της AstraZeneca για ακόμη 8 εκατ. εμβόλια: «Είναι ανεπαρκής» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Μαίνεται η σύγκρουση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της AstraZeneca, με φόντο τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων της φαρμακευτικής εταιρείας.

Νωρίτερα σήμερα η AstraZeneca εξέφρασε την προσφορά της προς την ΕΕ επιπλέον 8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, η Κομισιόν φαίνεται «να κλείνει την πόρτα» στην προσφορά, καθώς, όπως ανέφερε στο Reuters ευρωπαϊκή πηγή, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι και πάλι δημιουργείται ένα τεράστιο κενό σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα.

Η AstraZeneca μπορεί να υποχρεωθεί να επαναδιαπραγματευθεί τα συμβόλαια προμηθειών εμβολίων

Η AstraZeneca κινδυνεύει να κατηγορηθεί για αθέτηση του συμβολαίου της με την Ευρωπαϊκή Ενωση και ίσως να υποχρεωθεί να επαναδιαπραγματευθεί την συμφωνία προμήθειας εμβολίων στην Ενωση, το Ηνωμένο Βασίλειο ή και στους δύο, προειδοποιούν νομικοί, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Guardian.

Η AstraZeneca ισχυρίζεται ότι ο συμβόλαιο με την ΕΕ την υποχρεώνει μόνο να καταβάλει «κάθε κατά το δυνατόν προσπάθεια» στην τροφοδοσία της ΕΕ. Αν και οι όροι της συμφωνίας δεν είναι γνωστοί, η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι ενδεχομένως θα δώσει σήμερα στην δημοσιότητα το συμβόλαιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι έχει την πρόθεση να δημοσιεύσει σήμερα το συμβόλαιο που υπέγραψε με την εταιρεία τον Αύγουστο.

Ωστόσο, η μελέτη του αντίστοιχου συμβολαίου που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ενωση με την CureVac, το οποίο δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, δείχνει ότι ενδεχομένως η AstraZeneca έχει την νομική υποχρέωση να προμηθεύσει την Ενωση με μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων, εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι η εταιρεία εκτρέπει παρτίδες εμβολίων από την Ευρώπη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο βρετανός νομικός David Greene, πρόεδρος της Law Society και ειδικός στην διαχείριση συμβολαίων θεωρεί ότι, αν η AstraZeneca έδωσε την διαβεβαίωση ότι κατέβαλε κάθε κατά το δυνατόν προσπάθεια για να τροφοδοτήσει την ΕΕ, αλλά στην πραγματικότητα εξέτρεπε το προϊόν από το ένα μέρος στο άλλο, αυτό θα αποτελούσε εν δυνάμει αθέτηση των υποχρεώσεων να καταβάλει «κάθε κατά το δυνατόν προσπάθεια».

Το δημοσιευμένο συμβόλαιο με την CureVac, το οποίο χρησιμοποιήθηκε συγκριτικά, αναφέρει ότι η ρήτρα «κάθε κατά το δυνατόν προσπάθεια» περιλαμβάνει την δέσμευση «αποκατάστασης επαρκών δυνατοτήτων παραγωγής και τροφοδοσίας των συμπεφωνημένων μέσω του συμβολαίου ποσοτήτων του προϊόντος...σύμφωνα με το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα παράδοσης».

Σύμφωνα με τον βρετανό νομικό, η ύπαρξη της ρήτρας για την καταβολή «κάθε κατά το δυνατόν προσπάθειας» πιθανόν να μην είναι βοηθητική για την AstraZeneca, αν η διατύπωση του συμβολαίου δεν καλύπτει και εκτραπείσα παραγωγική δυνατότητα έναντι την έλλειψης παραγωγικής ικανότητας.

Ο επικεφαλής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό έχει δηλώσει ότι είναι εκ του συμβολαίου υποχρεωμένος να εκπληρώσει την παραγγελία του Ηνωμένου Βασιλείου για την παράδοση 100 εκατομμυρίων δόσεων πριν από την τροφοδοσία της ΕΕ.

Η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου απέρριψε το επιχείρημα της εταιρείας, επιμένοντας ότι εκατομμύρια δόσεις που έχουν παραχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τώρα πρέπει να μεταφερθούν στην ΕΕ.

 

«Απορρίπτουμε την λογική του όποιος έρχεται πρώτος, σερβίρεται πρώτος».

Σύμφωνα με τον βρετανό νομικό που επικαλείται o Guardian, ο χρόνος υπογραφής των συμβολαίων της AstraZeneca με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει σημασία.

«Αν δεν υπάρχει όρος στην συμφωνία ότι η AstraZeneca πρέπει να τροφοδοτήσει πρώτα το Ηνωμένο Βασίλειο, οποιαδήποτε επιμέρους διευθέτηση η εταιρεία έχει με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει σχέση με την συμφωνία με την Κομισιόν. Δεν ισχύει το όποιος έρχεται πρώτος, σερβίρεται πρώτος».

Ο David Greene προβλέπει ότι η διαμάχη θα διευθετηθεί μέσω διαιτησίας για να αποφευχθεί η δικαστική διαδικασία και θεωρεί ότι ενδεχομένως η εταιρεία θα παραδεχθεί ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει και τις δύο υποχρεώσεις όπως αυτές απορρέουν από τα συμβόλαια ταυτοχρόνως και κατά συνέπεια θα οδηγηθεί σε ορισμένες επιλογές ή θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση.

Εάν η AstraZeneca επιλέξει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Κομισιόν, ενδεχομένως να κατηγορηθεί για αθέτηση του συμβολαίου με το Ηνωμένο Βασίλειο και αντίστροφα. Ενώ αν κάνει περικοπές και προς τις δύο πλευρές, τότε μπορεί να κατηγορηθεί για αθέτηση και των δύο συμβολαίων, σύμφωνα με τον βρετανό νομικό, ο οποίος πιστεύει ότι το θέμα θα διευθετηθεί μέσω συνομιλιών.

«Αυτό μπορεί να σημαίνει καθυστερήσεις στις παραδόσεις ή αλλαγή στις παραδόσεις σε εύθετο χρόνο. Και δεδομένων των συνθηκών και της ανεπάρκειας των προμηθειών, το θέμα θα λυθεί με κάποιον τρόπο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υιοθέτησαν εξάχρονη με νανισμό και διαπίστωσαν ότι είναι ενήλικη- Η πρωτοφανής ιστορία που έγινε ντοκιμαντέρ

Διεθνή / Natalia Grace: Η γυναίκα με νανισμό που κατηγορήθηκε ότι παρίστανε το παιδί απαντά για πρώτη φορά

Η πρωτοφανής ιστορία της έγινε ντοκιμαντέρ - Η δικαστική διαμάχη με την "οικογένειά" της, η αλήθεια περί ψυχοπάθειας και η απόφαση να δώσει στη δημοσιότητα τη δική της εκδοχή
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ