Η Βουλγαρία στο ευρώ από την 1η Ιανουαρίου

Η Βουλγαρία στο ευρώ από την 1η Ιανουαρίου Facebook Twitter
0

Η Βουλγαρία πληροί τις προϋποθέσεις για την υιοθέτηση του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση σχετικά με αυτό.

Με την ένταξή της στο ευρώ, η Βουλγαρία θα καταστεί το 21ο μέλος της ευρωζώνης.

Η σχετική αξιολόγηση εκπονήθηκε κατόπιν αιτήματος των αρχών της χώρας και σημάνει το πρώτο βασικό βήμα για να μπει σε νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Μέσω της έκθεσης διαπιστώνεται, ότι η Βουλγαρία πληροί τα τέσσερα κριτήρια ονομαστικής σύγκλισης, τα οποία έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι μια χώρα είναι έτοιμη να υιοθετήσει το ευρώ και ότι η οικονομία της είναι επαρκώς προετοιμασμένη για να το πράξει. Η νομοθεσία του κράτους μέλους κρίνεται επίσης συμβατή με τις απαιτήσεις της Συνθήκης και του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η αξιολόγηση της Επιτροπής εξετάζει επίσης πρόσθετους παράγοντες που σχετίζονται με την οικονομική ολοκλήρωση και σύγκλιση, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων του ισοζυγίου πληρωμών και της ολοκλήρωσης των αγορών προϊόντων, εργασίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Με τη σειρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή τονίζοντας ότι «χάρη στο ευρώ, η οικονομία της Βουλγαρίας θα γίνει ισχυρότερη, με περισσότερες εμπορικές συναλλαγές με τους εταίρους της ζώνης του ευρώ, άμεσες ξένες επενδύσεις, πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ποιοτικές θέσεις εργασίας και πραγματικά εισοδήματα». Πρόσθεσε ότι «η Βουλγαρία θα πάρει τη θέση που της αξίζει στη διαμόρφωση των αποφάσεων στην καρδιά της ευρωζώνης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσημη απόφαση για την ένταξη της Βουλγαρίας πρόκειται να ληφθεί στις 8 Ιουλίου από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ.
 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Διεθνή / Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Επιστολή 209 πρώην πρέσβεων και ανώτερων διπλωματών της ΕΕ καλεί σε άμεση δράση για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη - Ζητούν κυρώσεις, περιορισμούς σε εμπόριο και έρευνα, αν η ΕΕ δεν αναλάβει συλλογική πρωτοβουλία
LIFO NEWSROOM
«Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος», λέει ο καγκελάριος Μερτς

Διεθνή / «Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος», λέει ο καγκελάριος Μερτς

«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι σαφής σε ό,τι αφορά την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Δεν θα προσχωρήσουμε στην πρωτοβουλία αυτή» ξεκαθάρισε ο καγκελάριος
LIFO NEWSROOM
«Φοβάμαι να πάω στο σινεμά»: Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ φιλί στο «Lightyear» τρομοκράτησε τον Snoop Dogg

Διεθνή / «Φοβάμαι να πάω στο σινεμά»: Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ φιλί στο «Lightyear» τρομοκράτησε τον Snoop Dogg

Ο Αμερικανός ράπερ είπε ότι ένιωσε «φοβισμένος» όταν πήγε τον εγγονό του στον κινηματογράφο και χρειάστηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το ομόφυλο ζευγάρι που εμφανίζεται στην ταινία
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Διεθνή / Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναγνώρισαν ότι διεξήγαγαν πλήγμα «στην περιοχή του νοσοκομείου» Νάσερ και πρόσθεσαν ότι «στόχος δεν ήταν οι δημοσιογράφοι»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει πλουτόνιο του Ψυχρού Πολέμου σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει πλουτόνιο του Ψυχρού Πολέμου σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να διαθέσει 20 τόνους πλουτονίου από αποσυναρμολογημένες πυρηνικές κεφαλές σε εταιρείες ενέργειας των ΗΠΑ για χρήση σε αντιδραστήρες, με κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας να βαραίνει τη βιομηχανία
LIFO NEWSROOM