Η Βουλγαρία στο ευρώ από την 1η Ιανουαρίου

Η Βουλγαρία στο ευρώ από την 1η Ιανουαρίου Facebook Twitter
0

Η Βουλγαρία πληροί τις προϋποθέσεις για την υιοθέτηση του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση σχετικά με αυτό.

Με την ένταξή της στο ευρώ, η Βουλγαρία θα καταστεί το 21ο μέλος της ευρωζώνης.

Η σχετική αξιολόγηση εκπονήθηκε κατόπιν αιτήματος των αρχών της χώρας και σημάνει το πρώτο βασικό βήμα για να μπει σε νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Μέσω της έκθεσης διαπιστώνεται, ότι η Βουλγαρία πληροί τα τέσσερα κριτήρια ονομαστικής σύγκλισης, τα οποία έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι μια χώρα είναι έτοιμη να υιοθετήσει το ευρώ και ότι η οικονομία της είναι επαρκώς προετοιμασμένη για να το πράξει. Η νομοθεσία του κράτους μέλους κρίνεται επίσης συμβατή με τις απαιτήσεις της Συνθήκης και του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η αξιολόγηση της Επιτροπής εξετάζει επίσης πρόσθετους παράγοντες που σχετίζονται με την οικονομική ολοκλήρωση και σύγκλιση, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων του ισοζυγίου πληρωμών και της ολοκλήρωσης των αγορών προϊόντων, εργασίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Με τη σειρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή τονίζοντας ότι «χάρη στο ευρώ, η οικονομία της Βουλγαρίας θα γίνει ισχυρότερη, με περισσότερες εμπορικές συναλλαγές με τους εταίρους της ζώνης του ευρώ, άμεσες ξένες επενδύσεις, πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ποιοτικές θέσεις εργασίας και πραγματικά εισοδήματα». Πρόσθεσε ότι «η Βουλγαρία θα πάρει τη θέση που της αξίζει στη διαμόρφωση των αποφάσεων στην καρδιά της ευρωζώνης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσημη απόφαση για την ένταξη της Βουλγαρίας πρόκειται να ληφθεί στις 8 Ιουλίου από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ.
 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΙΔΝΕΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Εξετάζονται δεσμοί των δραστών με το ISIS - Τι βρήκαν οι αστυνομικοί μέσα στο όχημά τους

Οι ερευνητές εκτιμούν πως οι δύο δράστες που είπαν ψέματα στην οικογένειά τους για το πού βρίσκονται, είχαν ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος - Τι λένε γείτονές τους
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Σε απεργία από σήμερα οι εργαζόμενοι του μουσείου

Διεθνή / Λούβρο: Σε απεργία από σήμερα οι εργαζόμενοι του μουσείου - «Έχουμε εξαντληθεί»

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μας έχει απομείνει για να ακουστούμε. Τα προβλήματα συσσωρεύονται εδώ και χρόνια και η ληστεία τα έφερε όλα στην επιφάνεια», δήλωσε εργαζόμενος του μουσείου
THE LIFO TEAM