Σε ένα ακόμη δραστικό βήμα προς την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού, η Βαρκελώνη ανακοίνωσε την οριστική παύση λειτουργίας δύο τερματικών σταθμών κρουαζιέρας από το 2026, μειώνοντας τον συνολικό αριθμό στα πέντε. Η απόφαση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο βιώσιμης τουριστικής διαχείρισης, το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία του δημοτικού συμβουλίου και των λιμενικών αρχών.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δήμου την Παρασκευή, το μέτρο αποτελεί μέρος συμφωνίας που προβλέπει και σημαντική αναβάθμιση των υποδομών στο λιμάνι, ώστε τα πλοία να μπορούν να συνδέονται με πράσινες πηγές ενέργειας κατά τη στάθμευσή τους και να σβήνουν τους κινητήρες τους, μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων στην ήδη επιβαρυμένη πόλη.
Το νέο πλαίσιο συνοδεύεται από δημόσια και ιδιωτική επένδυση ύψους 185 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει και μελέτη της μετακίνησης των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων στην πόλη, ως πρώτο βήμα για έναν πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό βιώσιμης κινητικότητας.
Η απόφαση έρχεται μετά από χρόνια αυξανόμενης δυσαρέσκειας των κατοίκων για την υπερβολική τουριστική επιβάρυνση. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν εδώ και καιρό ότι η αλματώδης αύξηση των επισκεπτών οδηγεί σε υπερσυνωστισμό, αύξηση του κόστους στέγασης και γενικότερη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Κορυφαία στιγμή αυτών των αντιδράσεων ήταν η διαδήλωση του Ιουλίου 2024, όταν διαδηλωτές πέταξαν νερό με πιστόλια σε τουρίστες, φωνάζοντας «Αρκετά!».
Η κρουαζιέρα στο επίκεντρο της κρίσης υπερτουρισμού
Το λιμάνι της Βαρκελώνης είναι το μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα κρουαζιερόπλοιων στην Ευρώπη, και το 2024 υποδέχτηκε 1,6 εκατομμύρια επιβάτες σε διέλευση. Οι περισσότεροι αποβιβάζονται το πρωί, περιηγούνται για λίγες ώρες στο ιστορικό κέντρο και επιστρέφουν στο πλοίο ως το απόγευμα, επιβαρύνοντας σημαντικά τις δημοφιλείς περιοχές όπως η La Rambla και η Γοτθική Συνοικία.
Το μοντέλο τουρισμού “day trip” που εφαρμόζουν οι εταιρείες κρουαζιέρας έχει δεχτεί σφοδρή κριτική, καθώς επιφέρει ταυτόχρονα μεγάλη περιβαλλοντική πίεση και περιορισμένο οικονομικό όφελος για την τοπική κοινωνία.
Η απόφαση του 2025 αποτελεί συνέχεια μιας σειράς ρυθμιστικών παρεμβάσεων που ξεκίνησαν από το 2018, όταν το λιμάνι συμφώνησε με τις τοπικές αρχές να μεταφέρει τις δραστηριότητες κρουαζιέρας μακριά από τις αστικές περιοχές. Το 2023, έκλεισε ο βόρειος τερματικός σταθμός, ενώ νωρίτερα είχε αποσυρθεί από τη λειτουργία και ο σταθμός Maremagnum, του οποίου η περιοχή μετατράπηκε πλέον σε χώρο αναψυχής με μαρίνα, εμπορικά καταστήματα, ενυδρείο και εστιατόρια.
Η Βαρκελώνη ακολουθεί πλέον ένα μοντέλο δραστικού επανασχεδιασμού του τουρισμού, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στη βιωσιμότητα του αστικού ιστού – ένα μήνυμα που αρχίζει να βρίσκει απήχηση και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που πλήττονται από τις ίδιες πιέσεις του μαζικού τουρισμού.
Με πληροφορίες από CNN