Η Βαρκελώνη απαγορεύει το κάπνισμα σε τέσσερις παραλίες της

Η Βαρκελώνη απαγορεύει το κάπνισμα σε τέσσερις παραλίες της Facebook Twitter
Απαγορεύεται το κάπνισμα σε τέσσερις παραλίες της Βαρκελώνης (Πηγή φωτό EPA)
0

Η Βαρκελώνη απαγορεύει το κάπνισμα σε τέσσερις από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της πόλης.

Η απαγόρευση συμπληρώνει τις κινήσεις για τον περιορισμό της οδικής κυκλοφορίας, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα και προκειμένου η Βαρκελώνη να εξελιχθεί σε μία «υγιεινή, δίχως καπνό πόλη, κάτι που περιλαμβάνει και τον καπνό του τσιγάρου», δήλωσε η Τζέμα Ταράφα, εκπρόσωπος της πόλης για ζητήματα Υγείας.

Έτσι, από τις 29 Μαΐου έως τις 12 Σεπτεμβρίου θα απαγορεύεται το κάπνισμα στις παραλίες Σαντ Μικέλ, Σομορόστρο, Νόβα Ικάρια και Νόβα Μαρ Μπέλα, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος. Πάντως, μέχρι τώρα δεν προβλέπονται πρόστιμα για τους παραβάτες. Το κάπνισμα θα επιτρέπεται στην Σαν Σεμπαστιά, μια δημοφιλή παραλία γυμνιστών.

Αν το πιλοτικό πρόγραμμα κριθεί επιτυχημένο, αναμένεται να συμπεριληφθούν σε αυτό άλλες έξι παραλίες την επόμενη χρονιά, όπως και πάρκα και στάσεις λεωφορείων.

Περίπου 2.200 κάτοικοι της πόλης πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, περίπου το 14% από τους συνολικούς θανάτους. Επιπλέον, στη θάλασσα καταλήγει περίπου το 15% από τις 32 εκατομμύρια γόπες που πετιούνται κάθε χρόνο. Στα 10 χρόνια που χρειάζονται για την αποσύνθεσή τους, απελευθερώνονται σωματίδια αρσενικού, σιδήρου, νικελίου και καδμίου, τα οποία εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.

Η κίνηση αυτή δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους 10 εκατομμύρια καπνιστές της Ισπανίας. Πάντως, όταν το 2012 απαγορεύθηκε το τσιγάρο στους κλειστούς χώρους, την απόφαση είχαν καλωσορίσει τόσο οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, όσο και οι πελάτες τους. Το δημοτικό συμβούλιο δεν περιμένει σοβαρές αντιδράσεις στην επέκταση του μέτρου σε παραλίες και άλλους ανοιχτούς χώρους.

Από την άλλη, η πρόταση του 2019 για απαγόρευση του καπνίσματος στους υπαίθριους χώρους των καταστημάτων στη Βαρκελώνη προκάλεσε διαμαρτυρίες τόσο από τους καπνιστές όσο και από την εστίαση, που είχε αποζημιωθεί για την απαγόρευση στους κλειστούς χώρους με την αύξηση των τραπεζιών σε ανοιχτούς χώρους. Αυτό το σχέδιο μπήκε σε αναμονή, λόγω του κορωνοϊού.

Πάντως, η Βαρκελώνη δεν είναι η πρώτη πόλη της Ισπανίας που απαγορεύει το κάπνισμα στην παραλία. Η πρώτη ήταν η Μπαϊόνα, στη Γαλικία, ενώ σε συνολικά 115 από τις 3.514 παραλίες της χώρας δεν επιτρέπεται κάπνισμα.

Με πληροφορίες από Guardian

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ