Αλλάζουν όλα για τα «trendy πλήθη» στα κανάλια του Μιλάνου, που συνήθιζαν να κρατούν ένα ποτήρι aperitivo στο ένα χέρι και ένα τσιγάρο στο άλλο. Επειδή μια απαγόρευση καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους μόλις εφαρμόστηκε σε διάφορους δημόσιους χώρους. 

 

Το κάπνισμα σε απόσταση 10 μέτρων από άλλους ανθρώπους δεν επιτρέπεται πλέον από σήμερα, Τρίτη, σε στάσεις λεωφορείων και τραμ καθώς επίσης σε πάρκα της πόλης και χώρους πρασίνου, αθλητικούς χώρους, παιδικές χαρές, γήπεδα αλλά και νεκροταφεία. 

 

Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ψήφισε νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους το 2003. 

 

Και το Μιλάνο έγινε τώρα η πρώτη ιταλική πόλη που εφαρμόζει μια τόσο ευρεία απαγόρευση, στο πλαίσιο των μέτρων για την βελτίωση της ποιότητας του αέρα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. 

 

Γιατί το Μιλάνο

 

Το Μιλάνο, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Ιταλίας, καταγράφει το υψηλότερο επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη δυτική Ευρώπη. 

 

Ο δήμαρχος Marco Granelli λέει πως ο στόχος της απαγόρευσης είναι διπλός- να βοηθήσει στη μείωση των ατμοσφαιρικών σωματιδίων αερολύματος γνωστά ως PM10, που ξεπερνούν αυτή τη στιγμή το ευρωπαϊκό όριο και να προστατεύσει την υγεία των πολιτών. Ο καπνός των τσιγάρων ευθύνεται για το 8% των PM10 της πόλης. 

 

«Στη διάρκεια της πανδημίας, διαπιστώσαμε πως η υγεία μας είναι εύθραυστη και οι πνεύμονές μας δέχονται επίθεση από τον συγκεκριμένο ιό», εξηγεί, προσθέτοντας πως η υγεία του αναπνευστικού έχει γίνει πλέον προτεραιότητα: «Το Μιλάνο δεν μπορεί να μην το κάνει αυτό». 

 

Την απαγόρευση, που δεν περιλαμβάνει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, καλωσόρισαν τόσο καπνιστές και μη καπνιστές. Ο Giulio, γιατρός στο επάγγελμα, την χαρακτήρισε μια πολύ σημαντική απόφαση για να δείξει σεβασμό απέναντι στον άλλο», ενώ η Emanuela, που είναι καπνίστρια, είπε πως την θεωρεί απαραίτητο βήμα: «Όλοι γνωρίζουν πως τα τσιγάρα προκαλούν καρκίνο οπότε οι άλλοι δεν θα πρέπει να αναγκάζονται να εισπνέουν το καπνό μας». 

 

Το Μιλάνο είναι μια από τις πόλεις που έπληξε περισσότερο η πανδημία του κορωνοϊού και η Emanuela πιστεύει ότι οι καπνιστές αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης αφαιρώντας τις μάσκες τους, «οπότε εκθέτω τον εαυτό μου και άλλους στον ιό». 

 

Πρώτο βήμα προς την καθολική απαγόρευση καπνίσματος

 

Η Carolina, μια 21χρονη φοιτήτρια, θεωρεί την ιδέα καλή για το περιβάλλον αλλά σημειώνει πως θα είναι δύσκολο να αλλάξει «η ιταλική συνήθεια του να καπνίζει όπου θέλεις». 

 

Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 40 ευρώ αλλά η Carolina πιστεύει ότι οι περισσότεροι θα αγνοήσουν την απαγόρευση: «Ο μόνος τρόπος να κάνεις τον κόσμο να το σεβαστεί είναι με κυρώσεις. Αν καπνίζεις σε ένα μέρος όπου δεν επιτρέπεται, θα σου δίνουν πρόστιμο και θα πρέπει να πληρώσεις, Και το λέω αυτό ως καπνίστρια». 

 

Η μερική απαγόρευση καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους είναι το πρώτο βήμα μιας καθολικής που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2025, σύμφωνα με την οποία θα απαγορεύονται τα τσιγάρα παντού σε απόσταση 10 μέτρων από άλλους ανθρώπους, μεταξύ άλλων μπαρ και εστιατόρια. 

 

«Το να έχεις κάποιον να καπνίζει δίπλα στο ενώ τρως είναι ανυπόφορο», σχολίασε η 47χρονη Marta. 

 

Το δημοτικό συμβούλιο θα κυκλοφορήσει μια καμπάνια μέσω της οποίας θα καλεί μπαρ και εστιατόρια να απαγορεύουν το κάπνισμα πριν το 2025, προσφέροντας «smoking free» αυτοκόλλητα. Η Marta, που ζούσε στη Νέα Υόρκη για 17 χρόνια, είναι αισιόδοξη. 

 

«Έχω συνηθίσει να μην καπνίζω στο Central Park ή δίπλα στην είσοδο κτιρίων, οπότε γνωρίζω πως μπορεί να γίνει. Μακάρι να το υιοθετήσουν περισσότερες πόλεις και να γίνουμε μια ολόκληρη χώρα μη καπνιζόντων σε δημόσιους χώρους». 

 

Με πληροφορίες από BBC