Η απαγόρευση των social media σε παιδιά κάτω των 16 ετών στην Αυστραλία προκαλεί οργή, αλλά και ανακούφιση

Η απαγόρευση των social media για κάτω των 16 ετών στην Αυστραλία προκαλεί οργή, αλλά και ανακούφιση Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Pexels
0

Η Αυστραλία υιοθέτησε έναν αυστηρό νόμο που απαγορεύει στα παιδιά κάτω των 16 ετών την πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα, όπως το TikTok και το Instagram, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις από το κοινό και έντονες αντιδράσεις από τεχνολογικούς κολοσσούς.

Ο νόμος, που εγκρίθηκε την Πέμπτη, προβλέπει πρόστιμα έως και 49,5 εκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια (32 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για τις εταιρείες που δεν θα εμποδίζουν την πρόσβαση ανηλίκων. Η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει πιλοτικά τον Ιανουάριο, με την πλήρη εφαρμογή να προγραμματίζεται για το επόμενο έτος.

Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Κάποιοι χαιρέτισαν την απαγόρευση ως μέτρο προστασίας, ενώ άλλοι την κατήγγειλαν ως περιορισμό της ελευθερίας.

Η 11χρονη Έμα Γουέικφιλντ δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να βρει τρόπους να παρακάμψει την απαγόρευση: «Νιώθω ότι θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ [τα κοινωνικά δίκτυα], απλά κρυφά».

Το TikTok χαρακτήρισε τη διαδικασία «βιαστική» και προειδοποίησε ότι η απαγόρευση μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά σε «σκοτεινές γωνιές του διαδικτύου», αυξάνοντας τους κινδύνους για την ασφάλειά τους.

Η αντίδραση της Meta, που βρίσκεται πίσω από τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές social media, ήταν άμεση και ξεκάθαρη.«Ανησυχούμε για τη διαδικασία που έφερε εσπευσμένα τη νομοθεσία, ενώ δεν έλαβε υπόψη τα στοιχεία, του τι κάνει ήδη η βιομηχανία για να διασφαλίσει εμπειρίες κατάλληλες για την ηλικία και τις φωνές των νέων», δήλωσε εκπρόσωπος της Meta στον Guardian. Ο CEO της εταιρείας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ,δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη.

Στόχος η προστασία της ψυχικής υγείας

Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανίζι τόνισε ότι ο νόμος έχει στόχο την προστασία των παιδιών από κινδύνους για τη σωματική και ψυχική τους υγεία, επισημαίνοντας τον αρνητικό αντίκτυπο της υπερβολικής χρήσης κοινωνικών δικτύων, όπως οι επιβλαβείς απεικονίσεις του σώματος για τα κορίτσια και το μισογυνιστικό περιεχόμενο για τα αγόρια.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι γονείς θα μπορούν να έχουν διαφορετικές συζητήσεις με τα παιδιά τους σήμερα και στο μέλλον», δήλωσε.

Η Αυστραλία γίνεται η πρώτη χώρα που επιβάλλει μια τόσο απόλυτη απαγόρευση. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, όπου απαιτείται γονική συγκατάθεση για τους ανηλίκους, η αυστραλιανή προσέγγιση είναι ολοκληρωτική.

Παρότι η κυβέρνηση δέχτηκε κριτική για τη γρήγορη έγκριση του νόμου, ο Αλμπανίζι υπερασπίστηκε την απόφαση, συγκρίνοντάς τη με την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε ανηλίκους, αναγνωρίζοντας ότι η πλήρης συμμόρφωση δεν είναι πάντα εφικτή, αλλά ο στόχος είναι ορθός.

Η απαγόρευση ενδέχεται να δημιουργήσει εντάσεις στις σχέσεις της Αυστραλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Έλον Μασκ να την αποκαλεί «έμμεσο τρόπο ελέγχου της πρόσβασης στο Διαδίκτυο». Η Αυστραλία έχει ήδη επιβάλει προηγούμενα αυστηρά μέτρα στις τεχνολογικές πλατφόρμες, όπως την υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων στα μέσα ενημέρωσης και την απειλή προστίμων για αποτυχία καταπολέμησης διαδικτυακών απατών.

Με πληροφορίες από Reuters


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM