Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο Λονδίνο - Συγκρούσεις με την αστυνομία

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο Λονδίνο - Συγκρούσεις με την αστυνομία Facebook Twitter
2
Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο Λονδίνο - Συγκρούσεις με την αστυνομία Facebook Twitter

Στους δρόμους του Λονδίνου βρέθηκαν σήμερα χιλιάδες φοιτητές οι οποίοι διαδήλωσαν με αίτημα τη δωρεάν εκπαίδευση.

Κρατώντας ένα μεγάλο πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα «δωρεάν εκπαίδευση», οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους γύρω στις 14:30 (ώρα Ελλάδας) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και κατέληξαν αργά το απόγευμα στο Κοινοβούλιο, στο Ουέστμινστερ, στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας.

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο Λονδίνο - Συγκρούσεις με την αστυνομία Facebook Twitter

Ωστόσο βίαιες συγκρούσεις σημάδεψαν την κινητοποίηση καθώς επεισόδια ξέσπασαν μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών, όταν μια μικρή ομάδα διαδηλωτών πέταξε μπογιά στο κτίριο. Κάποιο άλλοι αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο υπουργείο Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Ανταγωνισμού, αφού πέταξαν αυγά και καπνογόνα εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη πολλών διαδηλωτών.


«Η αμάθεια στοιχίζει ακριβότερα από την εκπαίδευση» ή «η απόγνωση είναι ο νέος κανόνας» ήταν τα συνθήματα που μπορούσε να διαβάσει κανείς στα πλακάτ που κράταγαν οι συμμετέχοντες, οι οποίοι διαδήλωναν υπό τους ήχους τυμπάνων.

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο Λονδίνο - Συγκρούσεις με την αστυνομία Facebook Twitter

Οι φοιτητές ζητούν επίσης από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να ακυρώσει τα σχέδιά της να μετατρέψει τις φοιτητικές υποτροφίες σε δάνεια.


Υπέρ της κινητοποίησης των σπουδαστών τάχθηκε ο Τζον ΜακΝτόνελ, υπεύθυνος οικονομικών θεμάτων του Εργατικού Κόμματος.
«Η γενιά σας προδόθηκε από αυτήν την κυβέρνηση που αύξησε τα δίδακτρα», δήλωσε το στέλεχος των Εργατικών και προσέθεσε: «πρέπει να αντισταθείτε, βρίσκομαι εδώ σε ένδειξη αλληλεγγύης». «Η εκπαίδευση συνιστά ένα δώρο της μίας γενιάς προς την επόμενη, όχι ένα εμπόρευμα που αγοράζουμε ή πουλάμε» υπογράμμισε ο ίδιος επευφημούμενος από τους φοιτητές.

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο Λονδίνο - Συγκρούσεις με την αστυνομία Facebook Twitter
Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο Λονδίνο - Συγκρούσεις με την αστυνομία Facebook Twitter


Το κόστος σπουδών στα βρετανικά πανεπιστήμια τριπλασιάστηκε από τις 3.000 στις 9.000 λίρες για κάθε χρόνο σπουδών έως το πτυχίο λίγους μήνες μετά την εκλογή του Ντέιβιντ Κάμερον το 2010, που επανεξελέγη τον Μάιο του 2015 για δεύτερη θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο.


Στο πλαίσιο της πολιτικής περιστολής των δημοσίων δαπανών, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επιπλέον ότι από το φθινόπωρο του 2016, οι υποτροφίες θα αντικατασταθούν από δάνεια. Ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, δικαιολόγησε αυτήν την απόφαση με το επιχείρημα ότι οι υποτροφίες έχουν γίνει «πάρα πολύ δαπανηρές».


Το μέτρο αυτό ωστόσο «θα οδηγήσει στην υπερχρέωση των εκατομμυρίων φτωχότερων φοιτητών» επισήμανε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάλουμ Καντ, ένας υπεύθυνος του «Εθνικού Κινήματος κατά των δαπανών στην Εκπαίδευση και των δημοσιονομικών περικοπών», που οργάνωσε τη διαδήλωση.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα, γραμμές ψύξης και κλιματικά καταφύγια για τους κατοίκους.
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM
Η επιρροή του Ιράν στο Ιράκ εξασθενεί: Οι πολιτοφυλακές, η νέα γενιά και η πιθανότητα αλλαγής

Διεθνή / Η επιρροή του Ιράν στο Ιράκ εξασθενεί: Οι πολιτοφυλακές, η νέα γενιά και η πιθανότητα αλλαγής

Η ισχύς του Ιράν στο Ιράκ φθίνει. Οι νέοι Ιρακινοί απορρίπτουν τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές, ενώ η Τεχεράνη χάνει τον έλεγχο στην οικονομία και την πολιτική. Τι σημαίνει αυτό για τη Μέση Ανατολή;
LIFO NEWSROOM
Υπερτουρισμός στην Ισπανία: Οι κάτοικοι στερούνται τις παραλίες λόγω της αύξησης των τιμών στα τουριστικά θέρετρα

Διεθνή / Υπερτουρισμός στην Ισπανία: Οι κάτοικοι στερούνται τις παραλίες λόγω της αύξησης των τιμών στα τουριστικά θέρετρα

Οι κορυφαίοι 25 τουριστικοί προορισμοί στις ακτές της Μεσογείου και του Ατλαντικού στην Ισπανία είδαν τον τοπικό τους τουρισμό να μειώνεται κατά 800.000 τον περασμένο χρόνο, ενώ ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στη χώρα αυξήθηκε κατά 1,94 εκατομμύριο
LIFO NEWSROOM