Χάρκοβο: Για «απτά αποτελέσματα» από την ουκρανική άμυνα κάνει λόγο ο Ζελένσκι

Χάρκοβο: Για «απτά αποτελέσματα» από την ουκρανική άμυνα κάνει λόγο ο Ζελένσκι Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο ουκρανικός στρατός έχει πετύχει «απτά αποτελέσματα» στην περιφέρεια του Χαρκόβου, η οποία δέχεται δριμεία ρωσική επίθεση από τις 10 Μαΐου, δήλωσε απόψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

«Στην περιφέρεια του Χαρκόβου, οι δυνάμεις μας εξοντώνουν τους κατακτητές, τα αποτελέσματα είναι απτά» είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε απόψε, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Από την έναρξη της σφοδρής επίθεσής τους, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν αρκετές τοποθεσίες σε αυτήν την ουκρανική περιφέρεια που συνορεύει με τη Ρωσία, υποχρεώνοντας το Κίεβο να στείλει εσπευσμένα ενισχύσεις.

Μέχρι στιγμής, 14.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από τις ρωσικές επιθέσεις στην περιφέρεια του Χαρκόβου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που προειδοποιεί ότι οι 189.000 άνθρωποι που παρέμειναν κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία αντιμετωπίζουν «σημαντικούς κινδύνους λόγω των συνεχιζόμενων μαχών».

Ο Ουκρανός πρόεδρος εκτιμούσε ότι ενδεχομένως να ήταν το «πρώτο κύμα» μιας ευρύτερης επίθεσης για την κατάληψη του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης της Ουκρανίας μετά την πρωτεύουσα Κίεβο. Το Χάρκοβο είχε καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό στα πρώτα στάδια της εισβολής και στη συνέχεια απελευθερώθηκε κατά την αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού το φθινόπωρο του 2022. 

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι στόχος της Μόσχας ήταν να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» σε ουκρανικό έδαφος για να αποτρέψει τα πλήγματα σε παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα επιδιώκει να διευρύνει τη γραμμή του μετώπου προκειμένου να εξαντλήσει περαιτέρω την ουκρανική άμυνα.

Το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε σήμερα ότι «οι μάχες συνεχίζονται στα βόρεια της πόλης Βοβτσάνσκ και στην περιοχή Σταρίτσια» του Χαρκόβου, αλλά «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».

Στο αποψινό του μήνυμα, ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι μαίνονται μάχες στην περιφέρεια Ντονέτσκ, κατονομάζοντας τις περιοχές Κραματόρσκ και Κουράκοβο.

Σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, ο ρωσικός στρατός επιχείρησε ανεπιτυχώς το τελευταίο 24ωρο να προκαλέσει ρήγματα στην ουκρανική άμυνα. «Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, αλλά υπό έλεγχο», διαβεβαίωσε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Διεθνή / Τα κράτη του Κόλπου προειδοποιούν για την αυξανόμενη απειλή από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές και δίκτυα έμμεσων συμμάχων

Σε κοινή δήλωση αυτή την εβδομάδα, το Κατάρ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία καταδίκασαν τις ιρανικές επιθέσεις στο έδαφός τους
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ SOCIAL MEDIA

Διεθνή / Η Αυστρία σχεδιάζει απαγόρευση των social media για παιδιά κάτω των 14 ετών

Ο αντικαγκελάριος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακολουθεί αδρανής τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά, κάνοντας λόγο για εθισμό και προβλήματα υγείας
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΘΥΜΑΤΑ ΜΗΝΥΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΡΑΜΠ GOOGLE

Διεθνή / Θύματα του Έπσταϊν μηνύουν την κυβέρνηση Τραμπ και την Google για τη δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων

Οι επιζώντες υποστηρίζουν ότι η αποκάλυψη των προσωπικών τους στοιχείων αποτελεί παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Telegraph: Η Ρωσία στέλνει αλκοολικούς από κέντρα απεξάρτησης στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Σοβαρές καταγγελίες σκιαγραφούν μια ανησυχητική εικόνα για τον τρόπο ενίσχυσης των ρωσικών δυνάμεων, με αναφορές για στρατολόγηση ευάλωτων ατόμων, αποστολή τους στο μέτωπο χωρίς επαρκή εξοπλισμό και κακοποίηση όσων αρνούνται να πολεμήσουν
THE LIFO TEAM