Χάρβαρντ και Τραμπ στα δικαστήρια για τις χρηματοδοτήσεις που «κόβει παράνομα» ο Λευκός Οίκος

Harvard και κυβέρνηση Τραμπ στα δικαστήρια για τις χρηματοδοτήσεις που «κόβει» ο Λευκός Οίκος Facebook Twitter
Tο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης / Φωτ.: Getty Images
0

Το Χάρβαρντ δεν αποκλείεται να κερδίσει τη διαμάχη με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, την οποία κατηγορεί ότι «πάγωσε παράνομα χρηματοδότηση 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ιστορικό κολέγιο».

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στοχοποιεί το ιστορικό πανεπιστήμιο με κυρώσεις εδώ και μήνες, καθώς πιέζει με μια σειρά από απαιτήσεις τη σχολή της Ivy League, την οποία καταγγέλλει ως «εστία αντισημιτισμού».

Δικηγόρος του Χάρβαρντ δήλωσε κατά την ακρόαση της Δευτέρας, ότι η υπόθεση αφορά την προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τις «εσωτερικές λειτουργίες» του πανεπιστημίου. Οι περικοπές χρηματοδότησης, αν δεν ανατραπούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν «σε απώλεια έρευνας, κατεστραμμένες καριέρες και κλείσιμο εργαστηρίων» είπε και πρόσθεσε, ότι: «Η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη τις επιπτώσεις για τους ασθενείς και το κοινό από τη διακοπή κρίσιμων ερευνών».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ισχυρίζεται, ότι το Χάρβαρντ δίνει προτεραιότητα στους φοιτητές διαδηλωτές αντί των ερευνών και ότι η ακύρωση των επιχορηγήσεων ήταν σύμφωνη με τους όρους των συμβολαίων. «Το Χάρβαρντ προτίμησε τους διαδηλωτές από την επιστημονική έρευνα», δήλωσε ο Μάικλ Βέλτσικ από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μεταξύ άλλων, μία από τις ενέργειες εναντίον του τρόπου λειτουργίας του Χάρβαρντ, στόχευε στον αποκλεισμό των διεθνών φοιτητών από το πανεπιστήμιο, ενώ ο Λευκός Οίκος απείλησε με αύξηση του ομοσπονδιακού φόρου επί του ετήσιου εισοδήματος από το ταμείο των 53 δισ. δολαρίων του ιδρύματος , από 1,4% σε 8%.

Το πανεπιστήμιο απειλείται με την απώλεια σχεδόν 1 δισ. δολαρίων ετησίως από τις κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ, κάτι που θα αναγκάσει τη διοίκηση να προχωρήσει σε απολύσεις και πάγωμα προσλήψεων.

Το Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι έχει λάβει μέτρα για την προστασία των Εβραίων και Ισραηλινών φοιτητών, καταδικάζοντας δημοσίως τη «βίαιη και απαράδεκτη» συμπεριφορά που δέχθηκαν τον Οκτώβριο του 2023 και σχολίασε, ότι οι απαιτήσεις της κυβέρνησης ξεπερνούν κατά πολύ το ζήτημα του αντισημιτισμού, καθώς περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στη διοίκηση, τις προσλήψεις και το πρόγραμμα σπουδών.

Τα διεθνή πρακτορεία σχολιάζουν, ότι δεν αποκλείεται να κερδίσει τη δικαστική διαμάχη το Χάρβαρντ.

Με πληροφορίες από Associated Press

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαβρόφ: «Καμία πρόθεση επίθεσης σε ΕΕ ή ΝΑΤΟ» - Κριτική σε Ισραήλ για «βάναυσες δολοφονίες» στη Γάζα

Διεθνή / Λαβρόφ: «Καμία πρόθεση επίθεσης σε ΕΕ ή ΝΑΤΟ» - Κριτική σε Ισραήλ για «βάναυσες δολοφονίες» στη Γάζα

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι «οι απειλές χρήσης βίας κατά της Ρωσίας γίνονται όλο και πιο συχνές», προσθέτοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει «διαψεύσει επανειλημμένα τέτοιες προκλήσεις»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Τουλάχιστον 44 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Συνεχίζεται η επίθεση στην Πόλη της Γάζας

Διεθνή / Γάζα: Τουλάχιστον 44 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Συνεχίζεται η επίθεση στην Πόλη της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να πιέζει με την επίθεσή του στη μεγαλύτερη πόλη της Λωρίδας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι παραμένουν παγιδευμένοι και αντιμετωπίζουν λιμό
LIFO NEWSROOM
Συρία: Ένταλμα σύλληψης για τον Άσαντ – Στο «τραπέζι» η εμπλοκή της Ιντερπόλ

Διεθνή / Συρία: Ένταλμα σύλληψης για τον Άσαντ – Στο «τραπέζι» η εμπλοκή της Ιντερπόλ

Υπενθυμίζεται ότι ο Άσαντ και η οικογένειά του κατέφυγαν στη Ρωσία τον Δεκέμβριο, έπειτα από την ανατροπή της κυβέρνησής του από αντάρτες και τζιχαντιστές, ύστερα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το απόρρητο σχέδιο 21 σημείων του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου

Διεθνή / Γάζα: Το απόρρητο σχέδιο 21 σημείων του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου

Το σχέδιο των ΗΠΑ, που χαρακτηρίζεται «δυναμικό» και αναμένεται να βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες, παρουσιάζεται ως η πρώτη ολοκληρωμένη αμερικανική πρόταση που επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ασφάλεια του Ισραήλ και στη μελλοντική κρατική υπόσταση των Παλαιστινίων
LIFO NEWSROOM
Ιράκ και Κούρδοι τα βρήκαν: Ρέει ξανά το πετρέλαιο μέσω Τουρκίας έπειτα από 2,5 χρόνια

Διεθνή / Ιράκ και Κούρδοι τα βρήκαν: Ρέει ξανά το πετρέλαιο μέσω Τουρκίας έπειτα από 2,5 χρόνια

Το αργό πετρέλαιο από το πετρελαϊκό κοίτασμα Peshkhabour της Περιφέρειας του Κουρδιστάν άρχισε να ρέει και πάλι προς το λιμάνι του Τζεϊχάν, στην κοιλάδα των Αδάνων της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM