Guardian: Στις 7 Δεκεμβρίου τα πρώτα εμβόλια της Pfizer στη Βρετανία αλλά οι ηλικιωμένοι «θα περιμένουν»

Guardian: Στις 7 Δεκεμβρίου τα πρώτα εμβόλια της Pfizer στη Βρετανία αλλά οι ηλικιωμένοι «θα περιμένουν» Facebook Twitter
EPA
0

Η Βρετανία μπορεί να παραλάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στις 7 Δεκεμβρίου, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Τα νοσοκομεία της χώρας ενημερώθηκαν ότι πρέπει να είναι έτοιμα για τους εμβολιασμούς μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα είναι οι πρώτοι που θα κάνουν το νέο εμβόλιο με αποτελεσματικότητα 95% απέναντι στον Sars-Cov-2.

Σύμφωνα με πηγές από διαφορετικά νοσοκομεία που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, οι δομές υγείας βρίσκονται σε επιφυλακή για να δεχτούν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου το τριήμερο 7 με 9 Δεκεμβρίου. 

Αρχικά μόνο γιατροί και νοσηλευτές θα κάνουν το εμβόλιο και οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών που φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας «θα πρέπει να περιμένουν». Μαζί με το ιατρικό προσωπικό, οι ηλικιωμένοι είχαν χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση οι «πρώτοι» στη λίστα για τους εμβολιασμούς αλλά όπως φαίνεται ο δικός τους εμβολιασμός ίσως καθυστερήσει και ο λόγος είναι οι ακραίες συνθήκες συντήρησης.  

Η φύση του εμβολίου, που απαιτεί διατήρηση και μεταφορά σε «πολικές» θερμοκρασίες μείον 75 βαθμών Κελσίου ανάγκασε τις αρχές να αναθεωρήσουν το πλάνο καθώς η μεταφορά του εμβολίου μπορεί να γίνει με μεγάλους περιορισμούς και μόνο ορισμένες φορές, και επομένως δεν θα είναι εύκολο να μεταφερθεί σε όλα τα γηροκομεία ή τις κατοικίες ηλικιωμένων. 

Αξιωματούχοι του NHS πιστεύουν πως αν το εμβόλιο μεταφερθεί πάνω από τέσσερις φορές, κινδυνεύει να γίνει ασταθές ή αναποτελεσματικό. Μέχρι να φτάσει στα νοσοκομεία της χώρας όμως θα έχει ήδη μετακινηθεί ήδη δύο φορές - από την μονάδα παραγωγής της Pfizer στο Βέλγιο μέχρι τους ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους στη Βρετανία, και από εκεί στα νοσοκομεία όπου θα μπορεί να χορηγηθεί. 

«Μας είπαν να περιμένουμε το εμβόλιο στις 7 Δεκεμβρίου και να σχεδιάσουμε την έναρξη των εμβολιασμών στο προσωπικό όλη εκείνη την εβδομάδα. Ωστόσο είναι το εμβόλιο της Pfizer και δεν μπορεί να μεταφερθεί ξανά από τη στιγμή που θα φτάσει σε εμάς. Θα πρέπει να το κάνουμε εντός πέντε ημερών - αυτός είναι ο χρόνος «ζωής» του στο ράφι.

«Το αρχικό πλάνο ήταν να το κάνουμε πρώτα στους οίκους ευγηρίας. Αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κοινότητα οπότε μόνο το προσωπικό του NHS θα είναι σε θέση να το κάνει, τουλάχιστον αρχικά». 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι φιλοξενούμενοι σε προνοιακές δομές είναι πολύ πιθανό να πρέπει να περιμένουν για να κάνουν τελικά το εμβόλιο της Οξφόρδης που ανέπτυξε το ομώνυμο πανεπιστήμιο με την AstraZeneca. Η αποτελεσματικότητα του είναι πολύ πιο χαμηλή - 62% για όσους έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις στις κλινικές δοκιμές - αλλά δεν χρειάζεται να συντηρηθεί σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αποθηκευτεί εύκολα σε ψυγεία και να μεταφερθεί από γιατρούς και νοσοκόμους σε νοσοκομεία. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση»

Διεθνή / Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση» - Πώς εμπλέκεται η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης

«Ενημερωθήκαμε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας ότι θα κλείσει τις πόρτες της, χωρίς να δώσει εξήγηση», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διεθνή / Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διαρρεύσαντα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ενώ τα αραβικά κράτη καταδίκασαν δημόσια τον πόλεμο στη Γάζα, ενίσχυσαν κρυφά τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ – μια συνεργασία που μπορεί να διαμορφώσει τη μελλοντική εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Διεθνή / Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Η ανακοίνωση έγινε σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογική επανάσταση επανακαθορίζουν την παραγωγικότητα, τη βιωσιμότητα και τις κοινωνικές ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

Διεθνή / Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

«Ο Θεός να ευλογεί εσάς, την οικογένειά σας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες της Επαγγελίας» σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM