Γλυπτό του Τζεφ Κουνς δημοπρατείται για την Ουκρανία- Η αξία του εκτιμάται σε έως 12,5 εκατ.$

Γλυπτό του Τζεφ Κουνς δημοπρατείται για την Ουκρανία- Η αξία του εκτιμάται σε έως 12,5 εκατ. Facebook Twitter
Φωτ.: Christie's
0

Έργο του Τζεφ Κουνς, η αξία του οποίου εκτιμάται σε έως 10 εκατ. λίρες (12,5 εκατ. δολάρια) θα πωληθεί σε δημοπρασία αυτό τον μήνα, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία

Ο δισεκατομμυριούχος Ουκρανός επιχειρηματίας Βίκτορ Πίντσουκ και η σύζυγός του, Ολένα, βγάζουν στο «σφυρί» το γλυπτό του Κουνς με τίτλο «Balloon Monkey (Magenta)», σε δημοπρασία του οίκου Christie’s. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή βοήθειας σε στρατιώτες και πολίτες που έχουν τραυματιστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως θεραπείες, προσθετικά μέλη και αποκατάσταση, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος δημοπρασιών. 

Γλυπτά του Κουνς είναι ανάμεσα στα πιο ακριβά που έχουν πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία. Το «Rabbit» έφτασε τα 91 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του Christie’s που έγινε το 2019 στη Νέα Υόρκη, ενώ το «Balloon Dog (Orange) είχε πωληθεί έναντι 58,4 εκατομμυρίων δολαρίων έξι χρόνια νωρίτερα. 

Ο καλλιτέχνης δήλωσε ότι είναι τιμή του ένα έργο του να δημοπρατείται για ανθρωπιστικό σκοπό. «Η πραγματική αξία της τέχνης είναι να υπηρετεί την ανθρωπότητα», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Christie’s και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερος σκοπός αυτή τη στιγμή από την υποστήριξη του ουκρανικού λαού. 

Παράλληλα έκανε αναφορά στην προσωπική σχέση του με τους Πίντσουκ και την Ουκρανία. «Μέσω της φιλίας μου με τον Βίκτορ και την Ολένα Πίντσουκ, η ζωή μου εμπλουτίστηκε από τον λαό και τον πολιτισμό της Ουκρανίας. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Ουκρανία πολλές φορές μόνος και με την οικογένειά μου και πάντα ένιωθα ένα ισχυρό αίσθημα κοινότητας, φιλίας και ιστορίας», υπογράμμισε. 

«Έχω στεναχωρηθεί πολύ από τις ανθρώπινες και πολιτιστικές συνέπειες του πολέμου και την καταστροφή που έχω δει στην Ουκρανία», συμπλήρωσε. 

«Το “Balloon Monkey (Magenta)” συμβολίζει ταιριαστά την ελπίδα», σημείωσε. «Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι η δωρεά του έργου μου από τον Βίκτορ και την Ολένα Πίντσουκ μπορεί να βοηθήσει να στραφεί η προσοχή στην ανάγκη για βοήθεια και υποστήριξη του λαού αυτής της χώρας, τώρα περισσότερο από ποτέ», συμπλήρωσε. 

Η περιουσία του Βίκτορ Πίντσουκ ανέρχεται σε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Το 2013 δεσμεύθηκε να δώσει τουλάχιστον τη μισή περιουσία του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια της ζωής του, καθώς εντάχθηκε στο Giving Pledge, την πρωτοβουλία του Μπιλ Γκέιτς και του Γουόρεν Μπάφετ. 

«Δεν έχει όρια η ευγνωμοσύνη και ο σεβασμός μας στους στρατιώτες μας», τόνισε ο Πίντσουκ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Christie’s. «Δίνουν το αίμα τους για εμάς, το μέλλον της Ουκρανίας και για τον κόσμο. Κάθε Ουκρανός άμαχος που σκοτώνεται ή τραυματίζεται από ρωσικούς βομβαρδισμούς, πυροβολισμούς και τη συστηματική βία είναι μια πληγή στην ψυχή μας», επεσήμανε. 

«Με τα έσοδα από τη δημοπρασία μπορούμε να βοηθήσουμε να σωθούν ζωές. Δεκάδες, ίσως εκατοντάδες ζωές, κάθε μία από τις οποίες έχει αξία που δεν περιγράφεται με λόγια», τόνισε ο επιχειρηματίας. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ