Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Αναστέλλονται ορισμένες δραστηριότητες σε νοσοκομεία της Γάζας λόγω της παρουσίας ενόπλων

ΓΑΖΑ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΟΠΛΑ ΕΝΟΠΛΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: ΕΡΑ
0

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) έχει διακόψει τις «μη κρίσιμες» ιατρικές δραστηριότητες σε ένα μεγάλο νοσοκομείο στο νότιο τμήμα της Γάζας, μετά από αναφορές ασθενών και του προσωπικού της για ένοπλους άνδρες εντός της εγκατάστασης και ανησυχίες σχετικά με τη μεταφορά όπλων εντός αυτής.

Η δήλωση της MSF φαίνεται να είναι η πρώτη φορά που μια διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση στη Γάζα αναφέρει δημοσίως την παρουσία ένοπλων ανδρών σε νοσοκομείο ή την πιθανή χρήση μιας τέτοιας εγκατάστασης για τη μεταφορά όπλων.

Τι ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για τις δραστηριότητες στη Γάζα

Η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα τη Γενεύη δήλωσε ότι οι μη απαραίτητες επεμβάσεις στο νοσοκομείο Νάσερ ανεστάλησαν στις 20 Ιανουαρίου λόγω ανησυχιών σχετικά με τη «διαχείριση της δομής, τη διαφύλαξη της ουδετερότητάς της και παραβιάσεις της ασφάλειας».

Τους τελευταίους μήνες, ασθενείς και προσωπικό είχαν «δει ένοπλους άνδρες, μερικοί από τους οποίους ήταν μασκοφόροι», σε περιοχές του νοσοκομειακού συγκροτήματος, ανέφερε η MSF.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι δεσμεύεται να αποτρέψει οποιαδήποτε ένοπλη παρουσία εντός των νοσοκομείων και ότι θα ληφθούν νομικά μέτρα κατά των παραβατών. Υπονόησε ότι ένοπλοι μέλη ορισμένων οικογενειών της Γάζας είχαν εισέλθει πρόσφατα σε νοσοκομεία, αλλά δεν προσδιόρισε τους εμπλεκόμενους.

Τι ισχύει μετά την κατάπαυση πυρός

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο ενός αμερικανικού σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Και οι δύο πλευρές έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει η μία την άλλη για παραβιάσεις.

Από την κατάπαυση του πυρός, «οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν αναφερθεί σε μια σειρά απαράδεκτων πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας ένοπλων ανδρών, εκφοβισμού, αυθαίρετων συλλήψεων ασθενών και μιας πρόσφατης υπόθεσης ύποπτης μετακίνησης όπλων», ανέφερε η οργάνωση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, περισσότεροι από 590 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά στρατεύματα στην περιοχή από την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, ενώ Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν σκοτώσει τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες την ίδια περίοδο.

Η MSF, γνωστή και ως Γιατροί Χωρίς Σύνορα, αποκάλυψε την αναστολή των δραστηριοτήτων στο νοσοκομείο Νάσερ σε μια ενότητα «συχνές ερωτήσεις» στον ιστότοπό της σχετικά με το έργο της στη Γάζα, η οποία ενημερώθηκε τελευταία φορά στις 11 Φεβρουαρίου.

Ένας εκπρόσωπος της MSF δήλωσε στο Reuters ότι η οργάνωση συνέχισε να υποστηρίζει ορισμένες κρίσιμες υπηρεσίες στο νοσοκομείο Νάσερ, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας και της χειρουργικής περίθαλψης ορισμένων ασθενών που χρειάζονταν θεραπεία για να σωθούν.

«Τα νοσοκομεία πρέπει να παραμείνουν ουδέτεροι χώροι»

Η MSF δήλωσε ότι εξέφρασε την ανησυχία της στις αρμόδιες αρχές, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιους υποβλήθηκαν οι αναφορές.

«Τα νοσοκομεία πρέπει να παραμείνουν ουδέτεροι χώροι, απαλλαγμένα από στρατιωτική παρουσία ή δραστηριότητα, προκειμένου να παρέχεται ασφαλής και αμερόληπτη ιατρική περίθαλψη», δήλωσε η MSF.

Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ διέταξε την MSF και 30 άλλες διεθνείς οργανώσεις να σταματήσουν το έργο τους στη Γάζα και στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, εάν δεν συμμορφώνονταν με τους νέους κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της κοινοποίησης λεπτομερειών σχετικά με το προσωπικό τους.

Στις 30 Ιανουαρίου, η MSF δήλωσε ότι δεν θα υποβάλει κατάλογο προσωπικού στο Ισραήλ, καθώς δεν έλαβε διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά του.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM
ΝΑΠΟΛΗ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Διεθνή / Νάπολη: Ένοπλοι ληστές κράτησαν 25 ομήρους σε τράπεζα - Διέφυγαν μέσω υπόγειας σήραγγας

Παρόμοια ληστεία είχε σημειωθεί το 2020 σε υποκατάστημα της Crédit Agricole στο Milan, όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης το αποχετευτικό δίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση και να διαφύγουν
THE LIFO TEAM