No.1

Γιατί στη Βόρεια Κορέα το ΑΕΠ αυξάνει, παρά τις κυρώσεις

Γιατί στη Βόρεια Κορέα το ΑΕΠ αυξάνει, παρά τις κυρώσεις Facebook Twitter
1

Το ΑΕΠ της Βόρειας Κορέας αυξήθηκε κατά 3,9% το 2016, καταγράφοντας την ταχύτερη ανάπτυξή του τα τελευταία 17 χρόνια, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Κορέας.

 

Η αύξηση αυτή του ΑΕΠ στην Βόρεια Κορέα καταγράφεται παρά το γεγονός της εφαρμογής των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της, αλλά και την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο που χαρακτήρισε τις εξελίξεις την προηγούμενη χρονιά.

Κυρίαρχο ρόλο στην αύξηση του ΑΕΠ είχαν οι τομείς της ενέργειας αλλά και της εκμετάλλευσης ορυχείων.

 

Οι εξαγωγές της Βόρειας Κορέας κατέγραψαν επίσης αύξηση κατά 4,6%, με την Κίνα να αποτελεί τον πιο σημαντικό οικονομικό και εμπορικό της εταίρο. Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των εξαγωγών της είχε καταγραφεί στο 11,8% το 2013.

 

Η Βόρεια Κορέα δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία της οικονομικής ανάπτυξης της. Η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας προχωρεί στην δημοσιοποίηση στοιχείων για την πορεία του βορειοκορεατικού ΑΕΠ από το 1991, μετά την ανάλυση των πληροφοριων που λαμβάνει από κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανισμούς.

 

Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιβολή διεθνών κυρώσεων του ΟΗΕ από το 2006 αναφορικά με την πορεία εξέλιξης του πυραυλικού και του πυρηνικού της προγράμματος. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επεξεργάζεται προτάσεις σχετικά με την ενίσχυση των κυρώσεων μετά την πραγματοποίηση πέντε πυρηνικών δοκιμών, αλλά και τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις δύο πυραύλων μακράς ακτίνας δράσης.

 

Τον Φεβρουάριο, η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές άνθρακα από την Βόρεια Κορέα στερώντας από την Πιονγκγιάνγκ ένα πολύτιμο έσοδο.

 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στοχεύει στην ενίσχυση των διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, ενώ ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καταλογίσει “αδράνεια”στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, καθώς η Ουάσινγκτον εκτιμά πως το Πεκίνο δεν εξάντλησε όλο το περιθώριο άσκησης της επιρροής του στην Πιονγκγιάνγκ αναφορικά με τον τερματισμό των προγραμμάτων πυραυλικής και πυρηνικής τεχνολογίας.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
1

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Το όνομα του καθηγητή αναφέρεται περισσότερες από 250 φορές στα εκατομμύρια emails και έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για τον Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΕΠΣΤΑΙΝ ΤΡΑΜΠ ΕΓΓΡΑΦΑ

Διεθνή / «Θα τα εξετάσουμε ξανά»: Τι περιείχαν τα αρχεία Έπσταϊν για τον Τραμπ που φέρεται να έκρυψαν

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε στις 30 Ιανουαρίου «περισσότερες από τρία εκατομμύρια σελίδες», από τα αρχεία Έπσταϊν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ εκπλήρωσε έτσι τη νομική υποχρέωσή της
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM