Γερμανικά ΜΜΕ προβλέπουν «θερμό καλοκαίρι» Ελλάδας-Τουρκίας: O Ερντογάν επιλέγει την κλιμάκωση

Γερμανικά ΜΜΕ προβλέπουν «θερμό καλοκαίρι» Ελλάδας-Τουρκίας - «Κλιμακώνει την ένταση ο Ερντογάν» Facebook Twitter
0

«Θερμό καλοκαίρι» στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας προβλέπουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, εκτιμώντας, μεταξύ άλλων, πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας το προσφυγικό ζήτημα.

Παράλληλα, εστιάζουν στη στρατηγική κλιμάκωσης που φαίνεται να υιοθετεί ο Ερντογάν, κάνοντας λόγο για μία συνειδητή επιλογή.

Χαρακτηριστικό των τεταμένων σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας είναι δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο: «Σύγκρουση με την Ελλάδα: Πώς ο Ερντογάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης». Πρόκειται για δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, σύμφωνα με το ελληνόφωνο τμήμα της Deutsche Welle. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας, ο οποίος επικαλείται στοιχεία για τις παράτυπες διελεύσεις μεταναστών από τα τουρκικά παράλια και από τα χερσαία σύνορα των δύο χωρών, αναφέρει πως στην Αθήνα εντείνεται η ανησυχία για μία νέα προσφυγική κρίση. Παράλληλα, εκτιμά πως οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας οδεύουν προς νέο χαμηλό, με την Αθήνα να καταγράφει τις προηγούμενες ημέρες αυξημένο αριθμό πτήσεων τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά και την Άγκυρα να κατηγορεί την Αθήνα για παραβιάσεις του εναέριου χώρου στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών το 2020 που «οδήγησε στα πρόθυρα στρατιωτικής σύγκρουσης».

«Ο Ερντογάν επιλέγει την κλιμάκωση»

Η εφημερίδα Die Welt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα αναφέρει πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιλέγει να ακολουθήσει πορείας κλιμάκωσης ασκώντας εξωτερική πολιτική, κάνοντας λόγο μάλιστα για μία συνειδητή επιλογή.

«Ενώ η Τουρκία μπλοκάρει ακόμη, ως μοναδική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, την ένταξη των βορείων χωρών, ο πρόεδρός της εξαγγέλλει το επόμενο του εγχείρημα με εκρηκτικές επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική: μία νέα στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία» αναφέρει η ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίας για να συνεχίσει λέγοντας πως την ίδια στιγμή, διακόπτει κάθε επαφή με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η Τουρκία οξύνει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα»

Σύμφωνα με ανταπόκριση από την Αθήνα της εφημερίδας Frankfurter Rundschau η Τουρκία οξύνει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα, προβλέποντας ένα «θερμό καλοκαίρι» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου καλεί την Ελλάδα να αποσύρει τα στρατεύματά της από νησιά του Αιγαίου, όπως από τη Ρόδο, την Κω, τη Λέσβο και τη Σάμο, στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα πως η Άγκυρα δεν μπλοφάρει.

Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ

Διεθνή / Το Ισραήλ δεν επέτρεψε τη λειτουργία των Βαΐων - «Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες», λέει το Πατριαρχείο

Η αστυνομία σταμάτησε στον δρόμο προς τον Ναό της Αναστάσεως δύο ανώτατους καθολικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τον καρδινάλιο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, και τους ανάγκασε να επιστρέψουν
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΕΝΟ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Πετρέλαιο: Καταγράφει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο στην ιστορία εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η πορεία του χρυσού, ο οποίος αντί να λειτουργήσει ως ασφαλές καταφύγιο, υποχωρεί κατά σχεδόν 15% μέσα στον Μάρτιο, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από το 2008
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ

Διεθνή / Ποιος θα διαδεχθεί τον Τραμπ; Ο Βανς προηγείται στις προτιμήσεις των Ρεπουμπλικανών

Τα αποτελέσματα δείχνουν ισχυρή στήριξη προς την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, έναν χρόνο μετά την επιστροφή του στην εξουσία, αλλά και συγκέντρωση της επιρροής γύρω από δύο βασικά πρόσωπα
THE LIFO TEAM
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Όχι Βασιλιάδες, Όχι ICE, Όχι Πόλεμος»: Μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ κατά Τραμπ ενώ εκείνος «έπαιζε γκολφ»

Είναι η τρίτη φορά σε λιγότερο από έναν χρόνο που η Αμερική κλήθηκε να βγει στους δρόμους από αυτό το κίνημα από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στην εξουσία
THE LIFO TEAM