Γερμανικά ΜΜΕ προβλέπουν «θερμό καλοκαίρι» Ελλάδας-Τουρκίας: O Ερντογάν επιλέγει την κλιμάκωση

Γερμανικά ΜΜΕ προβλέπουν «θερμό καλοκαίρι» Ελλάδας-Τουρκίας - «Κλιμακώνει την ένταση ο Ερντογάν» Facebook Twitter
0

«Θερμό καλοκαίρι» στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας προβλέπουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, εκτιμώντας, μεταξύ άλλων, πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας το προσφυγικό ζήτημα.

Παράλληλα, εστιάζουν στη στρατηγική κλιμάκωσης που φαίνεται να υιοθετεί ο Ερντογάν, κάνοντας λόγο για μία συνειδητή επιλογή.

Χαρακτηριστικό των τεταμένων σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας είναι δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο: «Σύγκρουση με την Ελλάδα: Πώς ο Ερντογάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης». Πρόκειται για δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, σύμφωνα με το ελληνόφωνο τμήμα της Deutsche Welle. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας, ο οποίος επικαλείται στοιχεία για τις παράτυπες διελεύσεις μεταναστών από τα τουρκικά παράλια και από τα χερσαία σύνορα των δύο χωρών, αναφέρει πως στην Αθήνα εντείνεται η ανησυχία για μία νέα προσφυγική κρίση. Παράλληλα, εκτιμά πως οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας οδεύουν προς νέο χαμηλό, με την Αθήνα να καταγράφει τις προηγούμενες ημέρες αυξημένο αριθμό πτήσεων τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά και την Άγκυρα να κατηγορεί την Αθήνα για παραβιάσεις του εναέριου χώρου στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών το 2020 που «οδήγησε στα πρόθυρα στρατιωτικής σύγκρουσης».

«Ο Ερντογάν επιλέγει την κλιμάκωση»

Η εφημερίδα Die Welt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα αναφέρει πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιλέγει να ακολουθήσει πορείας κλιμάκωσης ασκώντας εξωτερική πολιτική, κάνοντας λόγο μάλιστα για μία συνειδητή επιλογή.

«Ενώ η Τουρκία μπλοκάρει ακόμη, ως μοναδική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, την ένταξη των βορείων χωρών, ο πρόεδρός της εξαγγέλλει το επόμενο του εγχείρημα με εκρηκτικές επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική: μία νέα στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία» αναφέρει η ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίας για να συνεχίσει λέγοντας πως την ίδια στιγμή, διακόπτει κάθε επαφή με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η Τουρκία οξύνει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα»

Σύμφωνα με ανταπόκριση από την Αθήνα της εφημερίδας Frankfurter Rundschau η Τουρκία οξύνει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα, προβλέποντας ένα «θερμό καλοκαίρι» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου καλεί την Ελλάδα να αποσύρει τα στρατεύματά της από νησιά του Αιγαίου, όπως από τη Ρόδο, την Κω, τη Λέσβο και τη Σάμο, στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα πως η Άγκυρα δεν μπλοφάρει.

Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Γερουσία ο διευθυντής του FBI Κας Πατέλ: Σφοδρή κριτική για την υπόθεση Κερκ και τον φάκελο Επσταϊν

Διεθνή / Στη Γερουσία ο διευθυντής του FBI Κας Πατέλ: Σφοδρή κριτική για την υπόθεση Κερκ και τον φάκελο Επσταϊν

Η ακρόαση σημαδεύτηκε από έντονες επικρίσεις για τον χειρισμό της έρευνας για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ όσο και στην απόφαση να μη δοθούν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία από τον φάκελο του Τζέφρι Επσταϊν
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Ο CEO της Tesla δείχνει αισιόδοξος για το μέλλον της εταιρείας, η επιτυχία της οποίας θα μπορούσε να τον μετατρέψει στον πρώτο τρισεκατομμυριούχο στην ιστορία, υπό προϋποθέσεις
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Καρόλου - Τραμπ: Ο βασιλιάς θα ψάξει ευήκοα ώτα σε έναν «αντι-περιβαλλοντιστή» πρόεδρο

Διεθνή / Η δεύτερη απόπειρα του βασιλιά Καρόλου να πείσει τον Τραμπ για την κλιματική κρίση

Ο Βασιλιάς Κάρολος επιχειρεί ξανά να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάγκη δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σε μια κρίσιμη συνάντηση στο Ουίνδσορ - Τι ειπώθηκε, πώς αντέδρασε ο Τραμπ και γιατί αυτή η συνομιλία μπορεί να καθορίσει το μέλλον του πλανήτη
LIFO NEWSROOM