Γεμάτα πλαστικό τα στομάχια των φαλαινών που ξεβράστηκαν νεκρές στη Γερμανία

Γεμάτα πλαστικό τα στομάχια των φαλαινών που ξεβράστηκαν νεκρές στη Γερμανία Facebook Twitter
1

Γεμάτα πλαστικό τα στομάχια των φαλαινών που ξεβράστηκαν νεκρές στη Γερμανία Facebook Twitter
Δύο νεκροί φυσητήρες στη Γερμανία

Τον περασμένο Ιανουάριο, συνολικά 29 φάλαινες φυσητήρες ξεβράστηκαν νεκρές στις ακτές στη Βόρεια Θάλασσα. Τα αποτελέσματα των νεκροψιών για 13 από αυτές που ξεβράστηκαν σε παραλίες στη Γερμανία, κοντά στην πόλη του Tönning στο Schleswig-Holstein, δημοσιοποιήθηκαν και αποκαλύπτουν πως τα στομάχια των ζώων ήταν γεμάτα με πλαστικό.

Τμήμα 13 μέτρων από δίχτυ ψαρέματος, ένα πλαστικό κομμάτι αυτοκινήτου 70 εκατοστών και πολλά άλλα κομμάτια πλαστικών απορριμμάτων βρέθηκαν στα στομάχια των ζώων τα οποία είχαν καταναλώσει τα απόβλητα μαζί με την τροφή τους.

Ο Robert Habeck, υπουργός περιβάλλοντος του Schleswig-Holstein, δήλωσε: "Αυτά τα ευρήματα μας δείχνουν τα αποτελέσματα που έχει η αλόγιστη χρήση πλαστικού στην κοινωνία μας. Τα ζώα καταναλώνουν ακούσια πλαστικά και απόβλητα, υποφέρουν, και στη χειρότερη περίπτωση, λιμοκτονούν με στομάχια γεμάτα πλαστικό."

Το φαινόμενο δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά η έκτασή του αυτή τη φορά ήταν πρωτοφανής σημειώνει ο Guardian.

Γεμάτα πλαστικό τα στομάχια των φαλαινών που ξεβράστηκαν νεκρές στη Γερμανία Facebook Twitter
Φάλαινα που ξεβράστηκε νεκρή τον Ιανουάριο στις ακτές της Ολλανδίας

Το 2011, μια φάλαινα φυσητήρας βρέθηκε να επιπλέει νεκρή στη Μύκονο και το στομάχι της ήταν τόσο διογκωμένο που οι επιστήμονες πίστευαν ότι το ζώο θα μπορούσε να καταπιεί ένα γιγάντιο καλαμάρι. Αλλά τελικά στη νεκροψία βρέθηκαν σχεδόν 100 πλαστικές σακούλες και άλλα κομμάτια συντριμμιών. Μια σακούλα στο στομάχι του ζώου ήταν μάλιστα από εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη.

Η μαζική χρήση πλαστικών έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που το 2050 οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερα πλαστικά κατάλοιπα παρά ψάρια, αναφέρθηκε πρόσφατα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

"Το σημερινό σύστημα παραγωγής, χρήσης και απόρριψης των πλαστικών έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις: κάθε χρόνο πετιούνται πλαστικά περιτυλίγματα αξίας 80-120 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και, πέρα από το οικονομικό κόστος, αν δεν αλλάξει κάτι, οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια (σε βάρος) μέχρι το 2050", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Φόρουμ.

Γεμάτα πλαστικό τα στομάχια των φαλαινών που ξεβράστηκαν νεκρές στη Γερμανία Facebook Twitter
Τα κουφάρια φαλαινών που ξεβράστηκαν στις ολλανδικές ακτές

Η απειλή του πλαστικού

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η αναλογία πλαστικών-ψαριών, σε τόνους, ήταν ένας προς πέντε το 2014, θα είναι ένας προς τρεις το 2025 και θα ξεπεράσει τον έναν προς έναν το 2050.

Το Φόρουμ κρίνει αναγκαία "την πλήρη αναδιοργάνωση" της χρήσης περιτυλιγμάτων και πλαστικών γενικότερα αλλά και την αναζήτηση εναλλακτικών προϊόντων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο ως πρώτη ύλη, αφού, αν δεν αλλάξει τίποτα, ο τομέας αυτός θα καταναλώνει το 20% του παραγόμενου πετρελαίου μέχρι το 2050.

Δεδομένου ότι οι πλαστικές σακούλες είναι μιας χρήσης, "το 95% της αξίας των περιτυλιγμάτων, που εκτιμάται στα 80-120 δισεκατομμύρια δολάρια κατ' έτος, χάνεται", προσθέτει το Φόρουμ, ζητώντας να προωθηθεί η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίησή τους.

Πολλές χώρες προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να περιορίσουν τη χρήση πλαστικών σακούλων. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης θα απαγορευτούν από τον Μάρτιο.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ