Παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, ανάμεσά τους και η Χαμάς, ανακοίνωσαν σήμερα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, η οποία επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου.

 

Οι οργανώσεις τόνισαν ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία μόνο αν το εβραϊκό κράτος τη σεβαστεί.

 

Δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο από την ισραηλινή πλευρά. Το Ισραήλ συνήθως αποφεύγει να σχολιάζει τέτοιες ανακοινώσεις.

 

Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν την Κυριακή είναι οι πλέον σφοδρές από το 2014. Συνολικά σκοτώθηκαν 7 Παλαιστίνιοι και ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός στρατιωτικός. 

 

Τους τελευταίους μήνες οι δύο πλευρές έχουν έρθει αρκετές φορές κοντά σε κλιμάκωση της σύγκρουσης και ελπίζεται πως η διαμεσολάβηση των Αιγυπτίων ήταν καθοριστική. 

 

«Οι προσπάθειες της Αιγύπτου κατέληξαν στην επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ της αντίστασης και του σιωνιστικού εχθρού και η αντίσταση θα τη σεβαστεί εφόσον την τηρήσει και ο σιωνιστικός εχθρός», ανέφεραν οι οργανώσεις με κοινό

ανακοινωθέν τους.

 

 Μια ώρα πριν από το ανακοινωθέν, ο ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας είχε κάνει γνωστό  ότι διέταξε το στρατό να συνεχίσει τις επιθέσεις στην Γάζα, «όπως κρίνει αναγκαίο».

 

Η Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις έχουν εκτοξεύσει περίπου 460 ρουκέτες και όλμους από τον παλαιστινιακό θύλακα προς την ισραηλινή επικράτεια.

 

Ο ισραηλινός στρατός έχει βομβαρδίσει δεκάδες θέσεις της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ.

 

Πριν από την έκδοση του ανακοινωθέντος, ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής της Χαμάς, δήλωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση θα τηρήσει την εκεχειρία αν το Ισραήλ σταματήσει πρώτα τις επιθέσεις.

 

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ