Γάζα: Πλήγμα σε κτήριο του ΟΗΕ στην Χαν Γιουνίς- Νεκροί και τραυματίες

Γάζα: Βομβάρδισαν κτήριο του ΟΗΕ στην Χαν Γιουνίς - Εννέα νεκροί και δεκάδες τραυματίες Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Ισραηλινά πυρά έπληξαν σήμερα κτήριο κέντρου του ΟΗΕ στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου φιλοξενούνται χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, με αποτέλεσμα τουλάχιστον εννέα να σκοτωθούν και δεκάδες να τραυματιστούν.

Το εκπαιδευτικό κέντρο βρίσκεται εντός της πόλης Χαν Γιουνίς στη Γάζα και μετά τα πλήγματα «πολλά κτήρια τυλίχθηκαν στις φλόγες», σύμφωνα με την υπηρεσία αρωγής για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), της οποίας ήταν το κτήριο που δέχτηκε τα πυρά.

Σε ανακοίνωσή του για τη συγκεκριμένη επίθεση, ο διευθυντής του γραφείου της UNRWA, Τόμας Γουάιτ, ανακοίνωσε ότι εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 75 τραυματίστηκαν μετά από την επίθεση δύο αρμάτων των IDF. «Δύο άρματα άνοιξαν πυρ εναντίον του εκπαιδευτικού κέντρου. Από τις οβίδες χτυπήθηκε ένα κτήριο στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο περίπου 800 άνθρωποι», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

«Οι μάχες κλιμακώνονται στη Χαν Γιουνίς. Το Εκπαιδευτικό Κέντρο της UNRWA που φιλοξενεί 10.000 εκτοπισμένους μόλις χτυπήθηκε, κτήρια φλέγονται και μαζικές απώλειες. Μας αρνούνται την ασφαλή πρόσβαση από και προς το κέντρο εδώ και δύο ημέρες, οι άνθρωποι έχουν παγιδευτεί. Οι κάτοικοι έκαναν λόγο για σκληρές μάχες στα δυτικά της πόλης, όπου ο στρατός λέει ότι σκότωσε «πολλές» ομάδες ενόπλων με πυρά «από ελεύθερους σκοπευτές, άρματα και εναέρια μέσα», σημείωσε επίσης ο Τόμας Γουάιτ.

Γάζα: Oι IDF επιμένουν πως η περιοχή είναι βάση της Χαμάς

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο στρατός του Ισραήλ μετά την επίθεσή του στη Χαν Γιουνίς, έχει κόψει την πρόσβαση στα νοσοκομεία και παράλληλα έχει κλείσει το βασικό διάδρομο διαφυγής για εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους και εκτοπισμένους που είχαν καταφύγει εκεί. Απαντώντας σε ερωτήσει σχετικά με την επίθεση στο κτήριο του ΟΗΕ, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι η ευρύτερη περιοχή είναι σημαντική βάση των ενόπλων της Χαμάς. «Η διάλυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς στο δυτικό Χαν Γιουνίς είναι η καρδιά και ο λόγος αυτής της επιχείρησης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παρότι νωρίτερα σήμερα πηγές ανέφεραν πως οι δύο πλευρές έχουν σημειώσει πρόοδο, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για μια 30ήμερη κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, μετά την επίθεση η προοπτική αυτή μοιάζει να απομακρύνεται. Το Ισραήλ πραγματοποιεί την μεγαλύτερη επιχείρηση του στη Χαν Γιουνίς και θεωρείται πως βασικό στόχος είναι η περιοχή γύρω από τον προσφυγικό καταυλισμό της, που περιλαμβάνει τα νοσοκομεία Νάσερ και Αλ Αμάλ, καθώς και το εκπαιδευτικό κέντρο της UNRWA, το κτήριο δηλαδή του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Άσραφ αλ Κίντρα, σε ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι «ο κατακτητής απομονώνει τα νοσοκομεία στη Χαν Γιουνίς και κάνει σφαγές στη δυτική πλευρά της πόλης. Εκατοντάδες τραυματίες, ασθενείς και τοκετοί αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπλοκές λόγω της έλλειψης πρόσβασης στο Ιατρικό Συγκρότημα Νάσερ». Από την μεριά του, το Ισραήλ επιμένει ό,τι οι μαχητές της Χαμάς δρουν εντός και γύρω από τα νοσοκομεία, κάτι που διαψεύδει η άλλη πλευρά.  

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέιλορ Σουίφτ: 21χρονος κατηγορείται ότι σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε μία από τις συναυλίες της στη Βιέννη

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: Για τρομοκρατία κατηγορείται ο 21χρονος που σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε συναυλία της

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, διαδίδοντας προπαγανδιστικό υλικό μέσω διαδικτυακών μηνυμάτων και βίντεο
THE LIFO TEAM
Ουκρανία: Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση με 400 drones και πυραύλους εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη

Διεθνή / Ουκρανία: Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση με 400 drones και πυραύλους εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη

Οι ουκρανικές Αρχές κατηγορούν τη Μόσχα για αδιαφορία προς τη διπλωματία και ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση με κυρώσεις και ενίσχυση της αεράμυνας
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΚΟΥΒΑ ΠΙΕΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Διεθνή / Τραμπ: Αποκαλεί την Κούβα «αποτυχημένο κράτος» και εντείνει την πίεση προς την Ουκρανία

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου υπογραμμίζουν την στρατηγική των ΗΠΑ να πιέσουν για συμφωνίες και στα τρία μέτωπα -Ουκρανία, Κούβα και Ιράν- εν μέσω έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και στρατιωτικής έντασης
THE LIFO TEAM
ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Διεθνή / Βατικανό: Η Θεία Λειτουργία θα μεταφραστεί σε 60 γλώσσες μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το Βατικανό θα προσφέρει για πρώτη φορά ζωντανές μεταφράσεις της Θείας Λειτουργίας με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας στους πιστούς να παρακολουθούν την λειτουργία σε πραγματικό χρόνο μέσω κινητών τηλεφώνων
THE LIFO TEAM