Γάζα: Το Ισραήλ συμφώνησε σε παράδοση καυσίμων, αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας

Γάζα: Το Ισραήλ συμφώνησε σε παράδοση καυσίμων, αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας Facebook Twitter
0

Το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει σε βυτιοφόρα με καύσιμα να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας και υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρχει περιορισμός στη βοήθεια που ζήτησε ο ΟΗΕ, έπειτα από διεθνείς πιέσεις και προειδοποιήσεις ότι ο αποκλεισμός του θύλακα θα οδηγήσει σε λιμό και ασθένειες

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Ισραήλ, θα επιτρέπει να περνούν στη Γάζα δύο βυτιοφόρα με καύσιμα καθημερινά, έπειτα από αίτημα της Ουάσινγκτον, προκειμένου να βοηθήσει τον ΟΗΕ να καλύψει τις βασικές ανάγκες. Στην ίδια ανακοίνωση έγινε αναφορά σε σχέδιο για ευρύτερη αύξηση της βοήθειας, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία κινητών νοσοκομείων για τους τραυματισμένους πολίτες της Γάζας. 

«Θα αυξήσουμε τη χωρητικότητα των ανθρωπιστικών κονβόι και των φορτηγών, όσο υπάρχει ανάγκη», δήλωσε ο Ελάντ Γκορέν από την αρμόδια υπηρεσία του ισραηλινού υπουργείου Εθνικής Άμυνας.  

«Κάθε λίστα που παίρνουμε από τον ΟΗΕ θα παραδίδεται. Θα την ελέγχουμε και θα μπαίνει στη Γάζα. Αν υπάρχει ανάγκη για 400 φορτηγά, αύριο θα υπάρξουν 400 φορτηγά. Δεν υπάρχει περιορισμός», συμπλήρωσε. 

Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Τουλάχιστον 13.200 οι νεκροί

Αν και το Ισραήλ έχει υποσχεθεί και στο παρελθόν να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αυτές οι δηλώσεις δείχνουν μια αλλαγή στη στάση της χώρας, έπειτα από τις προειδοποιήσεις υπηρεσιών του ΟΗΕ πως επιδεινώνεται ραγδαία η ανθρωπιστική κατάσταση στον θύλακα, σημειώνει το Reuters. 

Ήδη όμως υπάρχουν αντιδράσεις. Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, χαρακτήρισε σοβαρό λάθος την απόφαση να παραδοθούν καύσιμα στη Γάζα. «Δείχνει αδυναμία, δίνει οξυγόνο στον εχθρό», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στη Γάζα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έως τώρα, από το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας του θύλακα, που ελέγχεται από την οργάνωση. Τουλάχιστον 5.000 από τους νεκρούς είναι παιδιά, ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες. Στο Ισραήλ, η Χαμάς σκότωσε τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους όταν εξαπέλυσε τη συντονισμένη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM
Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

LiFO politics / Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

Θα καταφέρει ο χαρισματικός, νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης να υλοποιήσει τις σημαντικές εξαγγελίες του; Είναι πράγματι αντισυστημικός, όπως παρουσιάζεται, και ποιες θα είναι οι πρώτες του αποφάσεις; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ της LiFO Politics, η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Θοδωρή Καρναβά, καθηγητή Γενετικής και απόφοιτο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ζει στη Νέα Υόρκη, για τα αισιόδοξα μηνύματα της εκλογής του αλλά και για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM