Το γαλλικό σχέδιο στη Μάγχη θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους, λέει φιλανθρωπική οργάνωση

Το γαλλικό σχέδιο στη Μάγχη θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους, λέει φιλανθρωπική οργάνωση Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Η νέα στρατηγική της γαλλικής κυβέρνησης να επιτρέπει στις δυνάμεις ασφαλείας να εισέρχονται στη θάλασσα για να αποτρέπουν την αναχώρηση μικρών σκαφών με αιτούντες άσυλο προς τη Βρετανία, θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους και θα προσβληθεί νομικά στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, προειδοποιεί η ανθρωπιστική οργάνωση Utopia 56 με έδρα τη Γαλλία.

Όπως ανέφερε στον Guardian ο Αρτύρ ντος Σαντός, συντονιστής της οργάνωσης στο Καλαί, η νέα αυτή τακτική «θα ωθήσει τους ανθρώπους σε ακόμη πιο απελπισμένες προσπάθειες να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο» και ήδη εξετάζεται προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τις τελευταίες ημέρες, αστυνομικοί έχουν καταγραφεί να επιχειρούν μέσα στη θάλασσα, έως και σε βάθος μέσης, για να εμποδίσουν τη φόρτωση σκαφών. Σε ένα από τα περιστατικά, σε παραλία κοντά στο Ντανκέρκ, χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, ασπίδες και γκλομπ για να αναγκάσουν ένα φουσκωτό να επιστρέψει στην ακτή.

Η στρατηγική εντάσσεται στην προετοιμασία για τη γαλλοβρετανική σύνοδο στις 8 Ιουλίου, που θα συμπέσει με την επίσημη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στο Λονδίνο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Γαλλία προτίθεται να επιτρέψει στην αστυνομία να παρεμβαίνει εντός 300 μέτρων από την ακτή, καθώς και σε παρακείμενα ποτάμια και υδάτινα κανάλια.

Η πρακτική αυτή έρχεται σε πλήρη ρήξη με την μέχρι τώρα πολιτική, σύμφωνα με την οποία η αστυνομία μπορούσε να επέμβει μόνο εάν το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο. Μέχρι σήμερα, η Γαλλία μπορούσε να αποτρέψει την αναχώρηση σκαφών από την παραλία, αλλά όχι όταν αυτά είχαν ήδη εισέλθει στο νερό.

«Όταν η αστυνομία μπαίνει στη θάλασσα, θα υπάρξουν περισσότεροι πνιγμοί», προειδοποιεί ο Ντος Σαντός. «Θα υπάρξει περισσότερη βία, καθώς ορισμένοι θα αντισταθούν, και όσοι προσπαθούν να φτάσουν στην Αγγλία θα καταφύγουν σε ακόμη πιο επικίνδινες μεθόδους. Δεν θα τους σταματήσει αυτό – απλώς θα κάνει τις διελεύσεις πιο θανατηφόρες».

Η Utopia 56 εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, επικαλούμενη τις πρόνοιες του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας και τις ευρωπαϊκές συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανάλογες αντιδράσεις προέρχονται και από τη βρετανική οργάνωση Care4Calais, η οποία είχε προσφύγει δικαστικά εναντίον των «επαναπροωθήσεων» που είχε επιχειρήσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση των Συντηρητικών στο παρελθόν. Ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης, Στιβ Σμιθ, δήλωσε πως κάθε προσπάθεια παρέμβασης εντός γαλλικών υδάτων «πρέπει να συναντήσει την ίδια αντίσταση».

Το 2024 καταγράφηκαν 73 θάνατοι μεταναστών στη Μάγχη – αριθμός μεγαλύτερος από το άθροισμα των έξι προηγούμενων ετών. Από την αρχή του 2025, εννέα άτομα έχουν καταγραφεί ως νεκρά ή αγνοούμενα, ενώ 17.000 άνθρωποι έχουν ήδη περάσει με μικρά σκάφη από τη Γαλλία στο Ηνωμένο Βασίλειο – αριθμός που ξεπερνά τις αντίστοιχες επιδόσεις ακόμη και του 2022, που κατείχε το ρεκόρ.

Η ίδια η Ντάουνινγκ Στριτ παραδέχθηκε την Τετάρτη ότι η κατάσταση στη Μάγχη «επιδεινώνεται».

Το γαλλικό αστυνομικό συνδικάτο Unity έχει ήδη εκφράσει επιφυλάξεις για την εμπλοκή των δυνάμεων ασφαλείας στη θάλασσα, προειδοποιώντας ότι οι αστυνομικοί μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με νομικές ευθύνες σε περίπτωση θανάτου μεταναστών κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Με πληροφορίες από Guardian


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε τις κόρες του Άντριου στο Royal Ascot παρά το σκάνδαλο Έπσταϊν

Παρότι οι δύο πριγκίπισσες δεν θα συμμετάσχουν στις πασχαλινές εκδηλώσεις της βασιλικής οικογένειας, ο βασιλιάς Κάρολος φέρεται πως προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες
THE LIFO TEAM
ΧΕΛΩΝΑ ΑΠΑΤΗ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Διεθνή / Πώς η γηραιότερη χελώνα στον κόσμο εμπλέκεται σε απάτη με κρυπτονομίσματα;

Ένας fake λογαριασμός στην πλατφόρμα Χ, που παρίστανε τον κτηνίατρο του Τζόναθαν, προκάλεσε παγκόσμια σύγχυση διαδίδοντας ψευδώς τον θάνατό του και ζητώντας δωρεές σε κρυπτονομίσματα
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Διάγγελμα Τραμπ για Ιράν: «Έχουμε νίκες που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος» - Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν δεν υπάρξει συμφωνία

Έναν μήνα μετά, εκφώνησε το διάγγελμα που πολλοί θα ανέμεναν όταν ξεκινούσε ο πόλεμος ο οποίος, όπως επανέλαβε, θα διαρκέσει «δυο ή τρεις εβδομάδες» ακόμη
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΤΖΕΪ ΝΤΙ ΒΑΝΣ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: Προετοιμάζεται να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ με την κυκλοφορία ενός βιβλίου;

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, μέσω του οποίου αφηγείται τη διαδρομή του από τον Χριστιανισμό στον αθεϊσμό και έπειτα στον Καθολικισμό
THE LIFO TEAM