Τις επιφυλάξεις του Παρισιού σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν- Ιβ Λεντριάν.

 

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας επέμεινε στην ανάγκη ύπαρξης δύο «αληθινών κρατών», ενώ ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού. Παράλληλα ανέφερε ότι η Γαλλία έχει επιφυλάξεις αλλά και ερωτήσεις για το σχέδιο του Τραμπ.

 

«Υπάρχει ένα πλαίσιο που είναι το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπάρχει ένας σκοπός, είναι η ύπαρξη δύο κρατών, με ασφάλεια του ενός σε σχέση με το άλλο, με αναγνωρισμένα διεθνώς σύνορα, δύο αληθινά κράτη με το σύνολο των αρμοδιοτήτων που συνδέονται με ένα κράτος αλλά και με το σύνολο της δημογραφικής και φυσικής πραγματικότητας που συνδέεται με ένα κράτος», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

 

 

«Και στη συνέχεια υπάρχει μια μέθοδος που είναι η διαπραγμάτευση. Στην παρούσα κατάσταση, οι μονομερείς πρωτοβουλίες δεν είναι αυτόματα αποτελεσματικές, άρα έχουμε ερωτήσεις, επιφυλάξεις σε σχέση με αυτή την κατάσταση», συμπλήρωσε ο Λεντριάν, που πρόσθεσε ότι στην πρώτη της αντίδραση η Γαλλία χαιρέτισε μεν τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά όχι και τα αποτελέσματα των προσπαθειών.

 

 

Ο Λεντριάν κάλεσε σε συνομιλίες όλες τις χώρες της περιοχής, αλλά και τους Ευρωπαίους, σημειώνοντας ότι η Γαλλία τάσσεται υπέρ μιας συζήτησης στον ΟΗΕ, κάτι που ζητούν οι Παλαιστίνιοι.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP