Φιλιππίνες: Τρεις πέθαναν και δεκάδες δηλητηριάστηκαν αφού έφαγαν θαλάσσια χελώνα

Φιλιππίνες: Τρία άτομα πέθαναν και δεκάδες δηλητηριάστηκαν αφού έφαγαν θαλάσσια χελώνα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Getty Images
0

Στις Φιλιππίνες, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 32 νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο, αφότου έφαγαν το κρέας μίας θαλάσσιας χελώνας, η οποία ανήκει σε είδος απειλούμενο προς εξαφάνιση.

Δεκάδες μέλη της φυλής Teduray, όπως λέγονται οι ιθαγενείς στο Mindinao, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Φιλιππίνων, παρουσίασαν συμπτώματα όπως διάρροια, εμετό και κοιλιακούς σπασμούς, λίγο αφού κατανάλωσαν το πιάτο την περασμένη εβδομάδα.

Παρότι το κυνήγι θαλάσσιων χελωνών απαγορεύεται από τους νόμους της χώρας, τα συγκεκριμένα ζώα συνεχίζουν να αποτελούν τη βάση για ένα ορισμένο παραδοσιακό έδεσμα σε κάποιες κοινότητες.

Ωστόσο, οι χελώνες, ακόμη και αυτές που φαίνονται υγιείς, συχνά τρώνε μολυσμένα φύκια, τα οποία είναι τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό όταν μαγειρεύονται.

Κάποια από τα σκυλιά, τις γάτες και τα κοτόπουλα που είχαν τραφεί με την ίδια θαλάσσια χελώνα πέθαναν επίσης, δήλωσε στο BBC η Ιρίν Ντίλο, τοπική αξιωματούχος. Πρόσθεσε ότι οι αρχές διερευνούν την αιτία των θανάτων.

Η θαλάσσια χελώνα είχε μαγειρευτεί ως adobo, ένα δημοφιλές πιάτο των Φιλιππίνων που αποτελείται από κρέας και λαχανικά βραστά σε ξύδι και σάλτσα σόγιας.

Φιλιππίνες: Τρία άτομα πέθαναν και δεκάδες δηλητηριάστηκαν αφού έφαγαν θαλάσσια χελώνα Facebook Twitter
Ένα πιάτο adobo, αλλά σε αυτή την περίπτωση με κρέας από κοτόπουλο και όχι χελώνα/Φωτογραφία: Getty Images

Οι κάτοικοι του Ντάτου Μπλα Σινσουάτ, μιας παραθαλάσσιας πόλης γνωστής για τις λευκές, αμμώδεις παραλίες και τα καθαρά νερά της, παίρνουν συχνά την τροφή τους από τη θάλασσα.

«Ήταν ατυχές γιατί υπάρχουν τόσα άλλα θαλασσινά στο χωριό τους, αστακοί, ψάρια», δήλωσε η Ντίλο.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ οι τρεις νεκροί κηδεύτηκαν αμέσως, όπως προβλέπει η τοπική παράδοση.

Στον απόηχο του ατυχούς περιστατικού, ένας τοπικός σύμβουλος, ο Ντάτου Μοχάμαντ Σινσουάτ, ισχυρίστηκε ότι είχε παροτρύνει τους τοπικούς αξιωματούχους να επιβάλουν αυστηρά την απαγόρευση του κυνηγιού θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή. Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι «αυτό το περιστατικό τροφικής δηλητηρίασης δε θα επαναληφθεί ποτέ».

Στη νησιωτική χώρα της Ασίας, τα περισσότερα είδη θαλάσσιων χελωνών έχουν χαρακτηριστεί ως απειλούμενα με εξαφάνιση και είναι παράνομο κανείς να συλλέγει, να βλάπτει ή να σκοτώνει οποιαδήποτε από αυτές.

Όμως αυτό δεν έχει σταματήσει το κυνήγι τους, είτε για τη σάρκα τους, είτε για τα αυγά τους, τα οποία κάποιες κουλτούρες θεωρούν ότι έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που η κατανάλωση μίας χελώνας είχε ολέθριες συνέπειες στις Φιλιππίνες.

Το 2013, 68 άνθρωποι στην επαρχία Eastern Samar της χώρας αρρώστησαν και τέσσερις από αυτούς πέθαναν, αφότου έφαγαν μία θαλάσσια χελώνα που είχε βρεθεί κοντά στο χωριό τους.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Διεθνή / Τουρκία: Κατέρρευσε επταώροφο κτήριο - Οικογένεια με τρία παιδιά εγκλωβισμένη στα συντρίμμια

Έχουν αναπτυχθεί 147 μέλη ομάδων έρευνας και διάσωσης στο σημείο. Η περιοχή γύρω από το κατεστραμμένο κτήριο έχει περικυκλωθεί, ενώ τα κοντινά κτήρια εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Διεθνή / Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Οι εκλογές στην Ολλανδία ξεκινούν με τις δημοσκοπήσεις να ευνοούν το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς, αλλά τα μεγάλα κόμματα αποκλείουν συνεργασία μαζί του, οδηγώντας τη χώρα σε πιθανή μακρά διαπραγμάτευση για κυβέρνηση συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί ασέβειας

Διεθνή / Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει ισχυρισμούς περί ασέβειας

Η σειρά «Des Vivants» κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, εν όψει της 10ης επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπατακλάν, που άφησε πίσω 130 νεκρούς και πάνω από 490 τραυματίες
LIFO NEWSROOM
Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Διεθνή / Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Μέσα στο διαυγές, χοντρό γυαλί υπήρχαν ευδιάκριτες επιστολές, γραμμένες με μολύβι από τους στρατιώτες Μάλκολμ Νέβιλ (27) και Γουίλιαμ Χάρλεϊ (37), με ημερομηνία 15 Αυγούστου 1916
LIFO NEWSROOM