Καρέτα-καρέτα: Περισσότερες από ποτέ οι φωλιές και οι γεννήσεις φέτος στη Ζάκυνθο

Καρέτα-καρέτα: Περισσότερες από ποτέ οι φωλιές και οι γεννήσεις φέτος στη Ζάκυνθο Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου
0

Περισσότερες από ποτέ ήταν φέτος οι φωλιές και οι γεννήσεις της χελώνας Καρέτα-Καρέτα στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού «ΑΡΧΕΛΩΝ».

Στο «μαιευτήριο της χελώνας της Μεσογείου», όπως αποκαλείται ο κόλπος του Λαγανά, φέτος οι φωλιές που καταγράφηκαν ήταν περισσότερες παρά ποτέ, γεγονός εξαιρετικά ελπιδοφόρο για το μέλλον του υπό προστασία είδους. Συγκεκριμένα, οι φωλιές στην Ζάκυνθο ξεπέρασαν τις 2.000 σημειώνοντας ρεκόρ ωοτοκίας στα 40 χρόνια των καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Εκτιμήσεις από τον οργανισμό ΑΡΧΕΛΩΝ, που ασχολείται με τη θαλάσσια χελώνα, αναφέρουν ότι φέτος καταγράφηκαν στην Ελλάδα περισσότερες από 10.000 φωλιές, ενώ, κατά μέσον όρο, τις προηγούμενες δεκαετίες οι φωλιές που καταγράφονταν σε όλη τη χώρα ήταν λιγότερες από 6.000.

Ερευνητές στην Ελλάδα παρακολουθούν στενά την ωοτοκία θαλάσσιας χελώνας, σημαδεύουν και προστατεύουν τις φωλιές και διασφαλίζουν ότι τα νεογέννητα θα φτάσουν στη θάλασσα χωρίς να πάθουν τίποτα, επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ το Vice. 

«Η Ζάκυνθος, όπου βρίσκεται ο κόλπος του Λαγανά, είναι γνωστή ως το μεγαλύτερο μαιευτήριο χελώνας καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο. Οι καρέτα καρέτα είναι η πιο κοινή θαλάσσια χελώνα στην περιοχή και η Ζάκυνθος έχει εξαιρετικά υψηλές πυκνότητες φωλιάς, με αναφορές για μία φωλιά για κάθε 50 τετραγωνικά εκατοστά άμμου σε ορισμένες περιοχές», συνεχίζει το Vice επισημαίνοντας πως οι καρέτα-καρέτα μπορεί να ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους σε μακρινές περιοχές, ωστόσο επιστρέφουν στην παραλία ωοτοκίας και φωλιάζουν στο ίδιο σημείο κάθε λίγα χρόνια. Σύμφωνα με τον «ΑΡΧΕΛΩΝ», οι θαλάσσιες χελώνες, όταν ενηλικιώνονται, δηλαδή 20-30 χρόνια αργότερα, επιστρέφουν στην παραλία που γεννήθηκαν για να φωλιάσουν. 

«Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, νησιά όπως η Κρήτη παρουσίασαν ετήσια μείωση στις νέες φωλιές της τάξης του 6%», δήλωσε στο Vice η Αλίκη Παναγοπούλου, συντονίστρια έρευνας του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Σήμερα, η δραματική αύξηση των αριθμών των νέων φωλιών είναι απόδειξη της αποτελεσματικότητας των μακροπρόθεσμων στρατηγικών μας».

Οι θαλάσσιες χελώνες έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, που συχνά ξεπερνά τα 50 χρόνια - επομένως η επιβίωση κατά τη γέννηση μπορεί να είναι αρκετά επιδραστική. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ερευνητές χρησιμοποιούν ραδιοπομπούς για να παρακολουθούν τις μετακινήσεις των θαλάσσιων χελωνών στην θάλασσα.

«Η πρόσφατη αύξηση στις φωλιές θαλάσσιων χελωνών υπογραμμίζει την επιτυχία των προσπαθειών διατήρησης που κάνει η Ελλάδα και τη σημασία των συνεχιζόμενων προστατευτικών μέτρων για την υποστήριξη των πληθυσμών των θαλάσσιων χελωνών. Με συνεχή επιτήρηση και παρακολούθηση των φωλιών θαλάσσιων χελωνών, οι ομάδες προστασίας μπορούν να εντοπίσουν και να μετριάσουν απειλές, όπως η φωτορύπανση ή η όχληση στις παραλίες.


Με πληροφορίες από Vice, The Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το 56% των θανάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η παγκόσμια θερμοκρασία δεν είχε αυξηθεί λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων και της καταστροφής της φύσης
LIFO NEWSROOM
Έρευνα-ορόσημο για τα δέντρα: Το 38% όλων των ειδών κινδυνεύει με εξαφάνιση

Περιβάλλον / Το 38% απ' όλα τα δέντρα του κόσμου κινδυνεύει με εξαφάνιση, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα ανησυχητικά ευρήματα έγιναν από τη Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης, την οργάνωση που από το 1948 δημοσιεύει τη «κόκκινη» λίστα με τα είδη ζώων που απειλούνται από εξαφάνιση
LIFO NEWSROOM
Ο καπνός από δασικές πυρκαγιές μπορεί να σκοτώνει 12.000 επιπλέον άτομα ετησίως

Περιβάλλον / Ο καπνός από δασικές πυρκαγιές μπορεί να σκοτώνει 12.000 επιπλέον άτομα ετησίως

 Η μελέτη κατέδειξε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο θανάτου από τον καπνό των πυρκαγιών σε περιοχές όπως η Αυστραλία, η Νότια Αμερική, η Ευρώπη και τα βορεϊνά δάση της Ασία
LIFO NEWSROOM