Το FBI είχε πληροφορίες για την βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο, «αλλά δεν αντέδρασε»

Το FBI είχε πληροφορίες για την βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο, «αλλά δεν αντέδρασε» Facebook Twitter
AP Photo/Jose Luis Magana
0

Το FBI και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου δεν αντέδρασαν παρά το πλήθος πληροφοριών που έλαβαν πριν τις 6 Ιανουαρίου πως ήταν πιθανό να γίνουν βίαια επεισόδια εκείνη την ημέρα στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με την Washington Post.

Στις 20 Δεκεμβρίου έφτασε στο FBI η πληροφορία ότι υποστηρικτές του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συζητούσαν στο διαδίκτυο πώς θα βάλουν κρυφά όπλα στην Ουάσιγκτον για να «υπερκεράσουν» την αστυνομία και να συλλάβουν μέλη του Κογκρέσου, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της υπηρεσίας.

Η πληροφορία αυτή περιλάμβανε λεπτομέρειες που έδειχναν ότι εκείνοι που σχεδίαζαν τα βίαια επεισόδια πίστευαν ότι είχαν λάβει εντολή από τον πρόεδρο. Χρησιμοποιούσαν κωδικές λέξεις, όπως «αξίνες» για να περιγράψουν τα όπλα και είχαν αναρτήσει την ώρα και την τοποθεσία απ’ όπου θα ξεκινούσαν οι αυτοκινητοπομπές για να συναντηθούν μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Κογκρέσου.

Σε έναν ιστότοπο αναφερόταν συγκεκριμένα ως στόχος ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από τη Γιούτα Μιτ Ρόμνεϊ. Ο Ρόμνεϊ ήταν ο ένας από τους επτά Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που ψήφισε υπέρ της καταδίκης του Τραμπ τον περασμένο Φεβρουάριο για την κατηγορία της υποκίνησης στάσης. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η Βουλή των Αντιπροσώπων παρέπεμψε τον Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία.

Ένας πράκτορας του FBI που ανέλυσε την πληροφορία σημείωσε ότι η υπηρεσία αντιμετώπισης της εγκληματικότητας είχε ήδη λάβει «σημαντικό αριθμό» προειδοποιήσεων για απειλές στο Κογκρέσο και σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Το FBI μοιράστηκε την πληροφορία με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου της Ουάσιγκτον, αλλά δεν ερεύνησε περαιτέρω την υπόθεση, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. «Το άτομο ή η ομάδα που προσδιορίστηκε κατά την αξιολόγηση δεν δικαιολογεί περαιτέρω έρευνα του FBI αυτή τη στιγμή» αναφέρει η εσωτερική αναφορά.

Η έκθεση αυτή βασίστηκε σε συνεντεύξεις με περισσότερους από 230 ανθρώπους, σε χιλιάδες σελίδες δικαστικών εγγράφων και αναφορών των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, σε συνδυασμό με εκατοντάδες βίντεο, φωτογραφίες και ηχογραφημένες συνομιλίες.

Μια ειδική επιτροπή του Κογκρέσου ερευνά το τι συνέβη εκείνη την ημέρα, όταν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν σε μια κινητοποίηση υπέρ του Τραμπ εισέβαλαν στο Κογκρέσο, το οποίο συνεδρίαζε για να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα. Περισσότεροι από 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και ένας από αυτούς πέθανε την επομένη. Τέσσερις αστυνομικοί έχουν αυτοκτονήσει μέχρι σήμερα.

Οι αρχές έχουν ασκήσει διώξεις σε περισσότερους από 600 υπόπτους για συμμετοχή στα βίαια επεισόδια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΡΛΟΤ ΛΟΥΙΣ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Είναι αποφασισμένος να προστατεύσει την Σάρλοτ και τον Λούις από το «σύνδρομο του εφεδρικού»

Η στάση αυτή φαίνεται να επηρεάζεται από την εμπειρία του αδελφού του, πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος έχει μιλήσει ανοιχτά για αυτή τη θέση, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «σκιά» και «plan B»
THE LIFO TEAM
Με καρφίτσα στο πέτο μια χρυσή αγχόνη: Ο νέος νόμος του Ισραήλ για τον απαγχονισμό των Παλαιστινίων

Διεθνή / Με καρφίτσα στο πέτο μια χρυσή αγχόνη: Ο νέος νόμος του Ισραήλ για τον απαγχονισμό των Παλαιστινίων

Ο νέος νόμος, που εισήγαγε η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ, ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα το βράδυ. Επιβάλλει τη θανατική ποινή σε Παλαιστίνιους που έχουν καταδικαστεί για θανατηφόρες επιθέσεις.
THE LIFO TEAM
NASA ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕΛΗΝΗ ARTEMIS II

Διεθνή / «Είμαστε μόνοι;» - Ποια η σημασία της πρώτης επανδρωμένης αποστολής της NASA στη Σελήνη μετά από 53 χρόνια

Η NASA στέλνει πλήρωμα αστροναυτών προς τη Σελήνη στο πλαίσιο της αποστολής «Artemis II» για «ένα περιπετειώδες ταξίδι που θα τους οδηγήσει πιο βαθιά στο διάστημα από ό,τι έχει πάει ποτέ ο άνθρωπος», όπως σχολιάζει το Reuters
THE LIFO TEAM