Σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Αυστραλίας κατέληξε το Facebook, κάτι που θα επιτρέψει ξανά στους χρήστες και τους εκδότες στη χώρα να βλέπουν ξανά links ειδησεογραφικών άρθρων και να τα κοινοποιούν στην πλατφόρμα.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα το Facebook μπλόκαρε αυτές τις υπηρεσίες για τους χρήστες της στην Αυστραλία, λόγω του νομοσχεδίου που θα απαιτεί από τις εταιρείες τεχνολογίες να διαπραγματεύονται με τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς και να τους αποζημιώνουν για το περιεχόμενο που εμφανίζεται στις πλατφόρμες τους. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κώδικα δεοντολογίας που επιτρέπει στους ειδησεογραφικούς οργανισμούς να διαπραγματεύονται ατομικά ή συλλογικά με τις ψηφιακές πλατφόρμες, για την αξία του ειδησεογραφικού περιεχομένου τους.

 

Τη Δευτέρα η κυβέρνηση της Αυστραλίας έκανε τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο. Με αυτές τις αλλαγές η κυβέρνηση μπορεί να μην εφαρμόσει τον κώδικα για το Facebook, αν η εταιρεία μπορεί να δείξει ότι υπέγραψε αρκετές συμφωνίες με ΜΜΕ για να τα πληρώνει για το περιεχόμενό τους. Επίσης, η κυβέρνηση συμφώνησε στο Facebook και άλλες πλατφόρμες να δίνεται προειδοποίηση ενός μήνα για να συμμορφωθούν με τον νόμο.

 

Σε αντάλλαγμα, το Facebook συμφώνησε να αποκαταστήσει «τις επόμενες ημέρες» το ειδησεογραφικό περιεχόμενο για τους Αυστραλούς χρήστες του, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών και Επικοινωνιών, Τζος Φρίντενμπεργκ και Πολ Φλέτσερ.

 

«Το σημαντικό είναι ότι οι τροποποιήσεις θα ισχυροποιήσουν τη διαπραγματευτική θέση των τοπικών και μικρών εκδοτών για την κατάλληλη αποζημίωση για τη χρήση του περιεχομένου τους από τις ψηφιακές πλατφόρμες», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση των δύο Αυστραλών υπουργών.

 

Πάντως, η Κάμπελ Μπράουν αντιπρόεδρος ειδησεογραφικών συνεργασιών της εταιρείας άφησε να εννοηθεί ότι το Facebook μπορεί να προχωρήσει ξανά στην κίνηση αποκλεισμού του ειδησεογραδικού περιεχομένου στην Αυστραλία.

 

«Αποκαθιστούμε τις ειδήσεις στο Facebook στην Αυστραλία τις επόμενες ημέρες. Στο μέλλον, η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι διατηρούμε τη δυνατότητα να αποφασίσουμε αν οι ειδήσεις θα εμφανίζονται στο Facebook, ώστε να μην μπαίνουμε αυτόματα σε αναγκαστική διαπραγμάτευση», δήλωσε.

 

«Καταλήξαμε σε μια συμφωνία που μας επιτρέπει να στηρίξουμε τους εκδότες που επιλέγουμε, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και τοπικών εκδοτών», συμπλήρωσε η Μπράουν. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr