Eυρωπαίοι ακροδεξιοί κυνηγούν πλοιάρια προσφύγων

Eυρωπαίοι ακροδεξιοί κυνηγούν πλοιάρια προσφύγων Facebook Twitter
0

Στις ακτές της Ιταλία κάτι ανησυχητικό συμβαίνει αυτές τις μέρες. Εκτός από τα πλοιάρια Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που προσπαθούν να σώσουν πρόσφυγες στη Μεσόγειο, τώρα καθ' οδόν προς τη Σικελία και σε λίγες εβδομάδες στα διεθνή ύδατα κοντά στις ακτές της Λιβύης, βρίσκεται και ένα πλοίο της ομάδας με την επωνυμία «Υπεράσπιση της Ευρώπης».

Ο Ντάνιελ Φις, ένα από τα ηγετικά στελέχη της ομάδας ισχυρίζεται πως το πλοιάριο θέλει να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών. Η ακροδεξιά ομάδα του πάντως βρίσκεται ήδη υπό επιτήρηση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.


«Δεν πρόκειται να ενεργήσουμε όπως οι ΜΚΟ που ακολουθούν τον μακρινό δρόμο προς την Ιταλία, εμείς θα συνεργαστούμε επί τόπου με τη λιβυκή ακτοφυλακή» δηλώνει ο Ντάνιελ Φις.


Στόχος τους είναι οι λιβυκές αρχές να παραλαμβάνουν τους πρόσφυγες που θα έχουν περισυλλέξει και αυτοί να επιστρέφουν στη Λιβύη. Αυτό είναι το σχέδιό τους. Τι θα συμβεί εάν οι πρόσφυγες αρνηθούν να επιβιβαστούν δεν έχει ξεκαθαριστεί. Ούτε είναι σαφές εάν πράγματι θα υπάρξει συνεργασία με τις λιβυκές ακτές. Για ένα πολύ αμφιλεγόμενο σχέδιο κάνει λόγο η Βερένα Πάπκε από την ανθρωπιστική οργάνωση «SOS MEDITERRANEE»:


«Πρόκειται για ύποπτες, ένοπλες ομάδες οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες παρενοχλούν τις διάφορες ΜΚΟ. Απειλούν τα πλοιάρια και παίρνουν με τη βία τους ανθρώπους πίσω, οι οποίοι ξαναπέφτουν στη Λιβύη στο φαύλο κύκλο της βίας».

Το εξαμελές πλήρωμα του πλοίου C-Star της ομάδας «Υπεράσπιση της Ευρώπης» δηλώνει πως καταφέρεται εναντίον των διακινητών. Μια αποστολή όμως η οποία επίσημα ανήκει στην ευρωπαϊκή στρατιωτική αποστολή «Σοφία» και στην οποία χρησιμοποιούνται πλοία, αεροπλάνα και ελικόπτερα. Η ακροδεξιά ομάδα τονίζει πάντως πως θέλει να συλλέξει στοιχεία που θα πιστοποιούν τη συνεργασία μεταξύ ΜΚΟ και διακινητών. Σχετικές καταγγελίες υπάρχουν όλο και περισσότερες το τελευταίο διάστημα, ωστόσο απτές αποδείξεις δεν υπάρχουν.


Για το εάν το επόμενο διάστημα θα δούμε στα νερά της Μεσογείου διαμάχες μεταξύ ακροδεξιών και ΜΚΟ η Βερένα Πάπκε, εκπρόσωπος Τύπου της ανθρωπιστικής οργάνωσης «SOS MEDITERRANEE» δηλώνει πως προς το παρόν το ενδιαφέρον της δικής της ομάδας, η οποία πριν από λίγες ημέρες έσωσε 800 ανθρώπους, στρέφεται αλλού: «Το γεγονός ότι η Ευρώπη αφήνει μέσα στα δικά της χωρικά ύδατα ανθρώπους να πνίγονται, αυτό είναι πραγματικά που μας ανησυχεί. Και νομίζω πως εκεί θα έπρεπε να εστιάσουμε».

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

«Η πόρτα μπορεί να άνοιξε για πιθανή εκ νέου κράτηση στο μέλλον, αλλά αυτό δεν σταματά τη δέσμευσή μας στην Παλαιστίνη, στη Δικαιοσύνη και τη λογοδοσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Χαλίλ
THE LIFO TEAM
Ισπανία:

Διεθνή / Ισπανία: Μετεωρολόγοι πέφτουν θύματα μίας αυξανόμενης «ρητορικής μίσους», αποκαλύπτει έρευνα

Η υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι οι επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την αντίληψη για τη μετεωρολογία και υποτιμούν το έργο των επιστημόνων
THE LIFO TEAM
ΕΛΒΕΤΙΑ CRANS MONTANA ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ

Διεθνή / Ελβετία: H υπάλληλος του μπαρ που φέρεται να κρατούσε τα βεγγαλικά δεν γνώριζε τους κινδύνους, αναφέρει η οικογένειά της

Υπενθυμίζεται ότι οι Γάλλοι ιδιοκτήτες του μπαρ κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σωματική βλάβη εξ αμελείας και εμπρησμό εξ αμελείας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις στη Μινεσότα

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει στρατό στη Μινεσότα - «Θα θέσω σε εφαρμογή τον Νόμο περί Εξέγερσης»

Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι η καταστολή των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό μίας γυναίκας από πράκτορα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE)
THE LIFO TEAM