Εξαετή κάθειρξη στον Ρώσο σκηνοθέτη Κιρίλ Σερεμπρένικοφ - Η πρόταση του εισαγγελέα για υπεξαίρεση κονδυλίων

Εξαετή κάθειρξη στον Ρώσο σκηνοθέτη Κιρίλ Σερεμπρένικοφ - Η πρόταση του εισαγγελέα για υπεξαίρεση κονδυλίων Facebook Twitter
Εξαετή κάθειρξη στον Ρώσο σκηνοθέτη Κιρίλ Σερεμπρένικοφ - Η πρόταση του εισαγγελέα για υπεξαίρεση κονδυλίων
0

Εξαετή κάθειρξη στον διάσημο Ρώσο σκηνοθέτη Κιρίλ Σερεμπρένικοφ για υπεξαίρεση περίπου 1,64 εκ. ευρώ, η πρόταση του εισαγγελέα.

Ο 50χρονος Κιρίλ Σερεμπρένικοφ κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε το εν λόγω ποσό, που δόθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού για το έργο του «Πλατφόρμα» στο διάστημα 2011-2014.

Ο εισαγγελέας επίσης ζήτησε να του επιβληθεί χρηματική ποινή 800.000 ρουβλίων δηλαδή 10.200 ευρώ.

Η δίωξη κατά του Σερεμπρένικοφ ασκήθηκε πριν από δύο και πλέον χρόνια.

Τον Μάιο του 2017 με εντολή της Ανακριτικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε έρευνα στον διαμέρισμα του αλλά και στους χώρους όπου στεγάζεται η υπό την διεύθυνση του πρωτοποριακή σκηνή «Gogolo-Centr» .

Ο Σερεμπρένικοπφ παρέμεινε σε κατ' οίκον περιορισμό έως το Απρίλιο του 2019.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας ζήτησε σήμερα να επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και χρηματική ποινή 200.000 ρουβλίων στον παραγωγό Γιούρι Ίτιν, στον παραγωγό Αλεξέι Μαλομπρόντσκι ποινή κάθειρξης τεσσάρων ετών και χρηματική ποινή 300.000 ρουβλίων, στην πρώην υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού Σοφία Απφελμπάουμ ποινή τετραετούς κάθειρξης και χρηματική ποινή 200.000 ρουβλίων.

Ζήτησε ακόμα να γίνει αποδεκτή η αγωγή που υπέβαλλε το υπουργείο Πολιτισμού για την υπεξαίρεση περίπου 129 εκατομμυρίων ρουβλίων και ως εκ τούτου να κατασχεθούν τα περιουσιακά στοιχεία των κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένου του διαμερίσματος του Σερεμπρένικοφ.

Οι κατηγορούμενοι της θεατρικής σκηνής «Έβδομο στούντιο» κατηγορούνται για υπεξαίρεση κονδυλίων που χορήγησε το υπουργείο Πολιτισμού για το έργο «Πλατφόρμα».

Την ενοχή της αποδέχθηκε μόνο η πρώην επικεφαλής του Λογιστηρίου της θεατρικής σκηνής «Έβδομο στούντιο» Νίνα Μάσλιεβα, σύμφωνα με την εφημερίδα Novaya Gazeta, η οποία αναφέρει ότι ο Σερεμπρένικοφ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ότι η ίδια θα μπορούσε να είχε υπεξαιρέσει κάποιο ποσό από τα δοθέντα κονδύλια.

Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν πραγματοποιηθεί τρεις έλεγχοι από εμπειρογνώμονες.

Ο δεύτερος έλεγχος έδειξε ότι οι δαπάνες των θεατρικών παραστάσεων υπερέβησαν σημαντικά το ποσό των κρατικών κονδυλίων που χορηγήθηκαν από υπουργείο πολιτισμού.

Ωστόσο ο τρίτος έλεγχος που έγινε έδειξε ότι είχαν υπεξαιρεθεί κονδύλια περίπου 129 εκατομμυρίων ρουβλίων. Στο πόρισμα του τρίτου ελέγχου ασκήθηκε κριτική από την θεατρική και δικηγορική κοινότητα.

Πάνω από 3.000 προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών ζήτησαν από τον υπουργό Πολιτισμού να ανακαλέσει την αγωγή κατά του Σερεμπρένικοφ και των άλλων κατηγορούμενων στην ίδια υπόθεση.

Ο Σερεμπρένικοφ είχε παρουσιάσει στο φεστιβάλ των Κανών την ταινία του «Λέτο» (καλοκαίρι) που είχε ως θέμα τον δημοφιλή ροκ τραγουδιστή επί Σοβιετικής Ένωσης Βίκτορ Τσόι, για την οποία και διακρίθηκε.

Το 2017 ανέβηκε η παράσταση μπαλέτου «Νουρέγιεφ» στο Θέατρο Μπαλσόι, στην οποία δεν μπόρεσε να παραστεί καθώς βρίσκονταν σε κατ οίκον περιορισμό.

Πριν μερικές μέρες ο ιδρυτής του κινηματογραφικού στούντιο Hype Film και παραγωγός Ιλιά Στιούαρτ, ανακοίνωσε ότι ο Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, θα γυρίσει μίνι σειρά για τη ζωή και το έργο του διάσημου σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι, η οποία θα παρουσιασθεί στην κινηματογραφική αγορά του Φεστιβάλ των Καννών που θα διοργανωθεί εφέτος σε on-line μορφή.

Ο Ιλιά Στιούαρτ ανακοίνωσε επίσης ότι ο Σερεμπρένικοφ γυρίζει ταινία βασισμένη στο μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Ολιβιέ Γκεζά «Η εξαφάνιση του Γιόζεφ Μέγνκελε» που έχει ως θέμα τον ναζί εγκληματία που πραγματοποιούσε ιατρικά πειράματα σε κρατούμενους του Άουσβιτς.

Η ταινία είναι συμπαραγωγή διαφόρων χωρών, όπως ήταν και η προηγούμενη ταινία του σκηνοθέτη «Η οικογένεια Πετρόβ έχει γρίπη» που είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ρώσου συγγραφέα Αλεξέι Σάλνικοφ.

Με πληροφορίες από τα TASS/AFP/ΑΠΕ/Reuters/Novaya Gazeta

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόχραν Μαμντάνι, διόρισε τη Σον(τά) Σμιθ-Κρουζ στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τα δημοτικά αρχεία της πόλης, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη και η πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα έχουν μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης.
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΝΕΡΟ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γάζα: Οι σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις επιδεινώνουν την κρίση έλλειψης νερού

Η οξεία έλλειψη καθαρού νερού στη Γάζα έχει οδηγήσει σε σοβαρή υγειονομική κρίση, με την εξάπλωση ασθενειών και τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού να επιδεινώνονται λόγω της καταστροφής των υποδομών και των ελλείψεων σε βασικά είδη υγιεινής
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: «Δεν περιμένω συγχώρεση» έγραφε ο 31χρονος δράστης

Οι αρχές εξετάζουν τις αναρτήσεις και το ιστορικό του στα social media, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, την ώρα που ο 31χρονος δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / «Δεν ανησύχησα» - Ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε τα λεπτά των πυροβολισμών στο Washington Hilton

Η συνέντευξή του για το συμβάν – Ο εκνευρισμός του με την παρουσιάστρια όταν αναφέρθηκε σε αποσπάσματα από το μανιφέστο του δράστη, που αποκαλούσε τον Αμερικανό πρόεδρο «βιαστή» και «παιδεραστή»
THE LIFO TEAM