Eurostat: To 11% των πολιτών στην Ελλάδα δεν χρησιμοποίησαν ποτέ το διαδίκτυο το 2024

Eurostat: To 11% των πολιτών στην Ελλάδα δεν χρησιμοποίησαν ποτέ το διαδίκτυο το 2024 Facebook Twitter
0

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το διαδίκτυο έχει γίνει τόσο απαραίτητο όσο και ο αέρας που αναπνέουμε, διαμορφώνοντας σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής.

Ωστόσο, σχεδόν το 5% του πληθυσμού της ΕΕ δεν έχει μπει ποτέ στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τη Eurostat, το 13,5% των ανθρώπων στην Κροατία δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο μέχρι το 2024. Ακολουθούν η Ελλάδα με αντίστοιχο ποσοστό 11,1%, η Πορτογαλία με 9,8% και η Βουλγαρία με 9,3%.

Στο πλαίσιο της έρευνας για τις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών (ICT), η πρόσβαση δεν αναφέρεται στη δυνατότητα σύνδεσης (δηλαδή εάν μπορούν να παρασχεθούν συνδέσεις στην περιοχή ή στον δρόμο του νοικοκυριού), αλλά στο αν οποιοσδήποτε στο νοικοκυριό μπορεί να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο στο σπίτι εφόσον το επιθυμεί (συνδεσιμότητα). Η συνδεσιμότητα μπορεί να μετρηθεί τόσο σε επίπεδο νοικοκυριού όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Το 94% όλων των νοικοκυριών που ερευνήθηκαν στην ΕΕ το 2024 είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το 2024, τα υψηλότερα ποσοστά σύνδεσης στο διαδίκτυο καταγράφηκαν στην Ολλανδία και το Λουξεμβούργο με 99% (βλ. Σχήμα 1). Υψηλά ποσοστά είχαν επίσης η Φινλανδία και η Δανία (και οι δύο με 97%).

Eurostat: Facebook Twitter
Σχήμα 1

Το φαινόμενο της «εξισορρόπησης» (catching-up effect) είναι σαφώς ορατό συγκρίνοντας τα ποσοστά του 2024 με εκείνα του 2014, σε διάστημα δέκα ετών. Ο ρυθμός αύξησης στη Βουλγαρία (63%) και στη Ρουμανία (56%) αντικατοπτρίζει το άλμα που έκαναν αυτές οι δύο χώρες της ΕΕ, περνώντας από το 60% των νοικοκυριών με πρόσβαση στο διαδίκτυο το 2014 σε ποσοστά πάνω από 90%. Το φαινόμενο αυτό είναι επίσης ορατό και για την Τουρκία.

Μοτίβο χρήσης του διαδικτύου

Πόσα άτομα στην ΕΕ δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο το 2024; Ποιο είναι το ποσοστό εκείνων που συνδέθηκαν στο διαδίκτυο περισσότερο από έναν χρόνο πριν από την έρευνα;

Στην έρευνα ICT, οι ερωτηθέντες καλούνται επίσης να πουν αν χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο τους τελευταίους 3 μήνες ή σε διάστημα 3 έως 12 μηνών πριν από την έρευνα.

Το 2024, η Δανία και το Λουξεμβούργο κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που είχαν χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο τους τελευταίους 3 μήνες πριν από την έρευνα, με ποσοστά πάνω από 99%. Συνεπώς, το ποσοστό ατόμων που δήλωσαν ότι δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο ήταν εξαιρετικά μικρό σε αυτές τις δύο χώρες, κάτω από 1%.

Αντίθετα, το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο καταγράφηκε στην Κροατία (14%), στην Ελλάδα (11%) και στην Πορτογαλία (10%), το 2024.

Σε επίπεδο ΕΕ, το ποσοστό των ατόμων που είχαν χρησιμοποιήσει τελευταία φορά το διαδίκτυο πριν από 3 έως 12 μήνες ή περισσότερο από έναν χρόνο πριν από την έρευνα ήταν αμελητέο το 2024 (βλ. Σχήμα 2).

Eurostat: Facebook Twitter
Σχήμα 2

Συχνότητα χρήσης διαδικτύου

Στην ΕΕ, μεταξύ εκείνων που είχαν χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο τους τελευταίους 3 μήνες, λιγότερο από το 5% το χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αλλά όχι καθημερινά, ενώ το ποσοστό των καθημερινών χρηστών έφτασε το 88% το 2024.

Στην Ολλανδία και την Ιρλανδία, το ποσοστό των καθημερινών χρηστών είναι σχεδόν ταυτόσημο με το ποσοστό εκείνων που είχαν χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο τους τελευταίους 3 μήνες (Πίνακας 1).

Eurostat: To 11% των πολιτών στην Ελλάδα δεν χρησιμοποίησαν ποτέ το διαδίκτυο το 2024 Facebook Twitter
Πίνακας 1
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν πετύχει το πραξικόπημα με τη Λίσα Κουκ οι διορισμένοι του Τραμπ θα μπορούσαν ελέγχουν τη Fed για δεκαετίες

Διεθνή / Αν πετύχει το πραξικόπημα με τη Λίσα Κουκ οι διορισμένοι του Τραμπ θα μπορούσαν ελέγχουν τη Fed για δεκαετίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να απομακρύνει μέλη της Fed και να τοποθετήσει πιστούς συνεργάτες - Τι σημαίνει η κίνηση αυτή για την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και τα επιτόκια
LIFO NEWSROOM
Η βίλα των διαβόητων πάρτι «μπουνγκα μπουνγκα» του Μπερλουσκόνι βγαίνει προς πώληση

Διεθνή / Η βίλα των διαβόητων πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι βγαίνει προς πώληση

Η αξία του ακινήτου εκτιμάται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ και αν επιτευχθεί πώληση σε αυτή την τιμή, θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ακριβότερες ιδιωτικές κατοικίες παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Ζοχράν Μαμντάνι: Ο «αυτοαπασχολούμενος ράπερ» που διεκδικεί τη δημαρχία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Μαμντάνι ή «αυτοαπασχολούμενος ράπερ»: Η καλλιτεχνική ταυτότητα του μεγάλου φαβορί για τη δημαρχία στη Νέα Υόρκη

Ο πιθανός επόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης που κάποτε ράπαρε για την κοινή του καταγωγή «με ένα τσαπάτι» - Η σχέση του με την Τέχνη και οι συνεργασίες του
LIFO NEWSROOM
Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Διεθνή / Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Στον πόλεμο στην Ουκρανία, γυναίκες στρατιώτες συνεχίζουν να υπηρετούν ακόμη και κατά την εγκυμοσύνη τους, αντιμετωπίζοντας κινδύνους, έλλειψη υποστήριξης και σεξισμό, για το μέλλον της χώρας και των παιδιών τους
LIFO NEWSROOM