Ο Ζοχράν Μαμντάνι ορκίστηκε δήμαρχος της Νέας Υόρκης

ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Facebook Twitter
Ο Ζοχράν Μαμντάνι ορκίστηκε δήμαρχος της Νέας Υόρκης / EPA
0

Ο Ζοχράν Μαμντάνι ανέλαβε τα καθήκοντά του ως ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Ο 34χρονος Μαμντάνι ορκίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, σε έναν ιστορικό, εκτός λειτουργίας σταθμό του μετρό, στο Μανχάταν.

Μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Μαμντάνι ορκίστηκε ως ο πρώτος μουσουλμάνος ηγέτης της μεγαλύτερης πόλης της Αμερικής, τοποθετώντας το χέρι του πάνω στο Κοράνι κατά την ορκωμοσία του.

Ζοχράν Μαμντάνι: Πίστη, πολιτική και αντιδράσεις

Η ορκωμοσία δεν προϋποθέτει θρησκευτικό κείμενο. Στην πράξη, ωστόσο, οι περισσότεροι προκάτοχοι του Μαμντάνι επέλεγαν τη Βίβλο. Ο ίδιος έχει αποφασίσει να δώσει δημόσια έμφαση στη μουσουλμανική του ταυτότητα, ένα στοιχείο που ανέδειξε και στην προεκλογική του εκστρατεία.

Λίγο πριν από τις εκλογές είχε μιλήσει για αύξηση της ισλαμοφοβικής ρητορικής, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν σκοπεύει να «κρύψει» την πίστη ή την καταγωγή του. Η επιλογή του Κορανίου αναζωπύρωσε τις επικρίσεις από συντηρητικούς κύκλους, με τον γερουσιαστή Τόμι Τάμπερβιλ να σχολιάζει στα κοινωνικά δίκτυα ότι «ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών». Το Council on American-Islamic Relations έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν τον ίδιο ως εκφραστή αντιμουσουλμανικής ρητορικής.

Παρόμοια συζήτηση είχε ανοίξει και το 2006, όταν ο Κιθ Έλισον, ο πρώτος μουσουλμάνος βουλευτής στις ΗΠΑ, χρησιμοποίησε Κοράνι στην τελετουργική ορκωμοσία του.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Διεθνή / Βαλτιμόρη: Διώξεις στην εταιρεία του πλοίου για την κατάρρευση της γέφυρας

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές και δεν ενημέρωσε επαρκώς την αμερικανική ακτοφυλακή για τεχνικά προβλήματα και κινδύνους ασφαλείας στο πλοίο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του είναι άφαντος, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές τον χρειάζονται περισσότερο

Η απουσία του σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ επηρεάζει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τεχεράνη, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΡΜΕΝΙΑ ΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Διεθνή / Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ανήκε στην Αρμενία

Σε μια απρόσμενη παραδοχή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αποτελούσε έδαφος της Αρμενίας και ότι η προσπάθεια για την κατάκτησή του ήταν «ένα μοιραίο λάθος»
THE LIFO TEAM