Europol: Κυρίως Τούρκοι, Σύροι και Ρουμάνοι οι παράνομοι διακινητές προσφύγων από την Τουρκία

Europol: Κυρίως Τούρκοι, Σύροι και Ρουμάνοι οι παράνομοι διακινητές προσφύγων από την Τουρκία Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου (Nick Paleologos / SOOC)
0

Τούρκοι, Σύροι και Ρουμάνοι είναι ως επί το πλείστον οι παράνομοι διακινητές προσφύγων από την Τουρκία προς την ΕΕ σύμφωνα με τις καταγγελίες που φθάνουν στην Europol. Αυτό αποκάλυψε εκπρόσωπος Τύπου της Europol στην ιστοσελίδα Eurobserver, επισημαίνοντας ότι οι Τούρκοι υπήκοοι πλειοψηφούν έναντι των υπόλοιπων εθνικοτήτων, ενώ δεύτεροι στη σειρά έρχονται οι Σύροι και τρίτοι οι Ρουμάνοι.

Η Europol εφιστά, ωστόσο, την προσοχή στο γεγονός ότι, από τις 12.000 καταγγελίες που έγιναν φέτος, στάθηκε δυνατό να επιβεβαιωθεί η εθνικότητα μόνο 3.992 υπόπτων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να οδηγηθεί κανείς σε βιαστικά συμπεράσματα για άνοδο της παράνομης διακίνησης από την Τουρκία. Το μόνο που μπορεί κάποιος να ισχυριστεί με βεβαιότητα, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της Europol, είναι ότι αυξήθηκε ο αριθμός των καταγγελιών.

Κληθείσα να απαντήσει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει από τη μεριά της ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν ανθρώπους που συνελήφθησαν μέσα στην ΕΕ και όχι υπόπτους για διακίνηση μεταναστών από τρίτες χώρες με προορισμό την Ένωση.


Αυτό, όμως, που υποστηρίζει επίσης η Europol είναι ότι οι εθνικότητες των διακινητών αντανακλούν την εξέλιξη των μεταναστευτικών οδών, αφού τα συγκεκριμένα δίκτυα τείνουν να χρησιμοποιούν 'ντόπιους' για τη μετακίνηση και διαμονή των παράτυπων μεταναστών, ενώ θεωρεί ότι η κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί, δεδομένου ότι θα αυξηθεί η πίεση από την Τουρκία προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους πιο πολλά σημεία συμφόρησης και άτυποι καταυλισμοί. Εκφράζει επιπλέον την άποψη ότι θα αυξηθεί η εργασιακή εκμετάλλευση των μεταναστών τόσο στις χώρες διέλευσης όσο και στις χώρες προορισμού και ότι οι διακινητές θα χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο σκάφη σε κακή κατάσταση, ικανά να επιπλεύσουν μόνο για μερικές ώρες.


Ολοκληρώνοντας το δημοσίευμα αναφέρεται στις διαπιστώσεις της Europol, αλλά και μίας δεξαμενής σκέψης με έδρα το Λονδίνο (ODI), ότι οι διακινητές προσαρμόζονται στους αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους και καταφεύγουν σε νέες εναλλακτικές διαδρομές, χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Διεθνή / Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Ο 39χρονος γερουσιαστής, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας το 2026, είναι μέλος του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος «Δημοκρατικό Κέντρο»
LIFO NEWSROOM
«Τι άλλο επιδιώκεις όταν στερείς σε έναν λαό το φαγητό και το νερό;»

Διεθνή / «Όταν στερείς από έναν λαό τα βασικά, τι άλλο επιδιώκεις – αν όχι τον ίδιο τον θάνατο;»

Η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών, Melanie O’Brien, μιλά αποκλειστικά στη LiFO και απαντά στο ερώτημα αν οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν γενοκτονία.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Οι χώρες του Κόλπου έχουν αναδειχθεί σε βασικούς μεσολαβητές στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν, εκτοπίζοντας την Ευρώπη. Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ τάσσονται υπέρ της διπλωματίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν για κινδύνους ασφαλείας μετά την αθόρυβη εγκατάσταση του δορυφορικού ίντερνετ Starlink από την ομάδα του Έλον Μασκ - Πιθανές παραβιάσεις και απώλεια ελέγχου δεδομένων στο επίκεντρο ερευνών
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Διεθνή / Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Το Δημοκρατικό Κόμμα, τα Πέντε Αστέρια, η Ιταλική Αριστερά με τους οικολόγους, συνδικάτα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ζήτησαν να τερματιστούν άμεσα οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού
LIFO NEWSROOM