Europol: Αυξάνεται η απειλή ακροδεξιών, διασυνοριακών κοινοτήτων που επιτίθενται

Europol: Αυξάνεται η απειλή ακροδεξιών, διασυνοριακών κοινοτήτων που επιτίθενται Facebook Twitter
0

Η απειλή των ακροδεξιών, διασυνοριακών διαδικτυακών κοινοτήτων που εξαπολύουν επιθέσεις αυξάνεται, προειδοποίησε σήμερα η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία, με αφορμή μια επιχείρηση κατά την οποία εντοπίστηκαν περισσότερα από 800 παραδείγματα βίαιου ή «τρομοκρατικού» περιεχομένου, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Δύο πρόσφατες επιθέσεις, μία στις ΗΠΑ και η δεύτερη στη Σλοβακία, με δράστες ενόπλους προερχόμενους κατά τα φαινόμενα από την ακροδεξιά, «δείχνουν εμφανώς μια ανησυχητική αύξηση των βίαιων και τρομοκρατικών ενεργειών της άκρας δεξιάς σε παγκόσμια κλίμακα» ανέφερε η Europol.

«Οι δράστες αυτών των επιθέσεων ανήκαν σε διασυνοριακές, διαδικτυακές κοινότητες και εμπνεύστηκαν από άλλους βίαιους και τρομοκράτες εξτρεμιστές», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Europol και οι δυνάμεις ασφαλείας 13 χωρών της ΕΕ και της Βρετανίας οργάνωσαν την περασμένη Πέμπτη μια «ημέρα δράσης» για τον εντοπισμό εξτρεμιστικού και βίαιου περιεχομένου στο διαδίκτυο – κυρίως απευθείας μεταδόσεις, μανιφέστα, ανάληψη ευθύνης και πανηγυρισμούς για επιθέσεις. Η επιχείρηση αυτή οδήγησε στον εντοπισμό 831 παραδειγμάτων σε 34 πλατφόρμες. «Η απειλή του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας είναι σε συνεχή άνοδο», τόνισε η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Η Europol έφερε ως παραδείγματα δύο επιθέσεις που αποδίδονται σε ακροδεξιούς εξτρεμιστές και ενδέχεται να συνδέονται με διαδικτυακό περιεχόμενο. Η πρώτη ήταν η σφαγή δέκα Αφροαμερικανών από τον υπέρμαχο της λευκής φυλής Πέιτον Γκέντρον στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, τον περασμένο Μάιο. Η δεύτερη έγινε στην Μπρατισλάβα με δράστη έναν «ριζοσπαστικοποιημένο έφηβο», γιο ενός στελέχους ενός ακροδεξιού κόμματος, ο οποίος σκότωσε δύο άνδρες έξω από ένα γκέι μπαρ, τον Οκτώβριο.

Οι επιθέσεις αυτές αποδεικνύουν τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει η διαδικτυακή προπαγάνδα στη διαδικασία της ριζοσπαστικοποίησης, ανέφερε η Europol.

Ένα άλλο πρόσφατο παράδειγμα της ανόδου της ακροδεξιάς βίας στην Ευρώπη είναι η σύλληψη των 25 συνωμοτών στη Γερμανία, στις αρχές του μήνα. Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η ομάδα «Πολίτες του Ράιχ» σκόπευε να ανατρέψει βίαια το πολίτευμα και να εγκαταστήσει μια δική της κυβέρνηση. Ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας εκτιμούν ότι είχαν εμπνευστεί από διαδικτυακές θεωρίες συνωμοσίας και κυρίως τη θεωρία QAnon.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM