Ερντογάν: Ξεκίνησε ντε φάκτο η χερσαία επιχείρηση στο Αφρίν της Συρίας

Ερντογάν: Ξεκίνησε ντε φάκτο η χερσαία επιχείρηση στο Αφρίν της Συρίας Facebook Twitter
0

Η χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή Αφρίν της Συρίας «έχει ξεκινήσει ντε φάκτο», ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είπε ότι «κάποιοι προσπαθούν να μας εξαπατήσουν αλλάζοντας το όνομα των δυνάμεων» που δρουν στη Συρία, αναφερόμενος στην κουρδική πολιτοφυλακή. «Η ονομασία αυτής της δύναμης είναι PKΚ», πρόσθεσε.

Το Αφρίν βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα της Τουρκίας και ελέγχεται από τις συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» την οργάνωση αυτή, την οποία θεωρεί ότι είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKΚ).

«Η επιχείρηση Αφρίν ξεκίνησε ντε φάκτο επί του πεδίου» είπε ο Ερντογάν, σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. «Θα καταστρέψουμε σταδιακά τον διάδρομο του τρόμου, όπως κάναμε στις επιχειρήσεις της Τζαραμπλούς και της Αλ Μπαμπ, ξεκινώντας από τα δυτικά (...) Μετά, θα ακολουθήσει το Μάνμπιτζ», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια άλλη πόλη της Συρίας που βρίσκεται ανατολικότερα και είναι και αυτή υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

«Αργότερα, βήμα προς βήμα, θα απαλλάξουμε τη χώρα μας μέχρι τα ιρακινά σύνορα από αυτό το στρώμα του τρόμου που προσπαθεί να μας πολιορκήσει», συνέχισε.

Παρά τις ανησυχίες που έχει εκδηλώσει η Ουάσινγκτον για μια τουρκική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη Συρία, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν χθες και σήμερα σε βομβαρδισμούς θέσεων των YPG και συγκέντρωσαν εκατοντάδες στρατιώτες και δεκάδες άρματα κατά μήκος των συνόρων.

Οι YPG είναι ένας από τους συμμάχους των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εκδίωξη των τζιχαντιστών απ' όλα τα προπύργιά τους στη Συρία.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν κοντά στη μεθοριακή πόλη Ρεϊχανλί, στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, είδαν σήμερα πολλά στρατιωτικά οχήματα να κατευθύνονται προς τα σύνορα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊσάλ Μεκντάντ είχε απειλήσει την Πέμπτη ότι η συριακή πολεμική αεροπορία θα καταρρίψει οποιοδήποτε τουρκικό μαχητικό μπει στον εναέριο χώρο της χώρας.

Αναλυτές σημειώνουν ότι καμία σημαντική επιχείρηση δεν μπορεί να γίνει στη Συρία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας, η οποία διατηρεί στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και παραλλήλως έχει καλές σχέσεις με τις YPG. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Τουρκίας, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, καθώς και ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φριντάν βρίσκονταν την Πέμπτη στη Μόσχα για συνομιλίες.

«Η Τουρκία δεν θα εξαπολύσει χερσαία και αεροπορική επίθεση χωρίς τις ευλογίες της Μόσχας», προέβλεψε ο Άντονι Σκίνερ, αναλυτής της βρετανικής εταιρείας εκτιμήσεων κινδύνου Verisk Maplecroft. Σημείωσε ότι μια τουρκική επιχείρηση θα συνιστούσε «ένα σοβαρό πλήγμα» για τον διεθνή συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ και ο οποίος εξαρτάται ακόμη σε μεγάλο βαθμό από τις YPG για να σταθεροποιήσει την περιοχή μετά την εκδίωξη του ΙΚ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει καλέσει την Τουρκία να επικεντρωθεί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και χαρακτήρισε αποσταθεροποιητική τη δράση της στο Αφρίν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Διεθνή / Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πλέον το δόγμα Πούτιν περί ειρήνης και όχι εκεχειρίας και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, που φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πιέσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει
LIFO NEWSROOM
Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Τι επισημαίνεται στη δήλωση που συνυπογράφουν Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ, Αλεξάντερ Στουμπ, Ντόναλντ Τουσκ, Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Διεθνή / Βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της Πρισίλα Πρίσλεϊ: Απάτη και εργαλειοποίηση τραγωδίας

Πρώην συνεργάτες κατηγορούν την Πρισίλα Πρίσλεϊ για απάτη και εκμετάλλευση, με φερόμενες προσβολές της φήμης τους και σκηνές οικογενούς κρίσης μετά τον θάνατο της Λίζα Μαρί.
ΦΩΤ.: GETTY