Ερντογάν προς Βερολίνο: Κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει το προσφυγικό κύμα του 2015- Τι ζητά από την ΕΕ

Ερντογάν προς Βερολίνο: Κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει το προσφυγικό κύμα του 2015- Τι ζητά από την ΕΕ Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑP
0

Η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ένα πιθανό νέο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν, τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ. 

Κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνίας, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Γερμανία και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ θα πρέπει να παρέχουν βοήθεια στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, προκειμένου να «σηκώσουν το βάρος της αφγανικής μετανάστευσης», σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. 

Η Τουρκία, που ήδη φιλοξενεί το μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό- συμπεριλαμβανομένων 3,7 εκατομμυρίων Σύρων- ανησυχεί για την πιθανή εισροή προσφύγων που θέλουν να διαφύγουν από τους Ταλιμπάν. Το αντιμεταναστευτικό αίσθημα είναι έντονο στη χώρα που παλεύει με οικονομικά προβλήματα- μεταξύ άλλων υψηλό ποσοστό ανεργίας- τα οποία διογκώθηκαν λόγω της πανδημίας. 

«Ο πρόεδρος Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί ένα νέο μεταναστευτικό βάρος», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε η Άγκυρα για την επικοινωνία με τον Σταϊνμάιερ. 

Ο Ερντογάν συμπλήρωσε ότι «κανένας δεν θέλει να ξαναζήσει μία εμπειρία παρόμοια με το προσφυγικό κύμα από τη Συρία το 2015». Το 2016 η Τουρκία και η ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για το προσφυγικό, με αντάλλαγμα ταξίδια χωρίς βίζα για τους Τούρκους πολίτες και σημαντική ευρωπαϊκή οικονομική υποστήριξη. 

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Γερμανό ομόλογό του ότι η ΕΕ θα πρέπει να «κάνει γρήγορα κινήσεις» για να διασφαλίσει ότι η συμφωνία εφαρμόζεται, με επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης με την Άγκυρα και την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.  

Με πληροφορίες από ΑP 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ