Ερντογάν: Έκλεισε την επίσκεψη στη Γερμανία με αιχμές για ρατσισμό

Ερντογάν: Έκλεισε την επίσκεψη στη Γερμανία με αιχμές για ρατσισμό Facebook Twitter
EPA
0

Με ευχαριστίες προς τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ για την επίσημη πρόσκληση αλλά και κατηγορίες προς την χώρα για «ρατσισμό» σε βάρος του ποδοσφαιριστή «μας» Μεσούτ Όζιλ, ολοκλήρωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επίσκεψή του στη Γερμανία.

 Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε επιτυχημένη την επισκεψη, καθώς οι συνομιλίες του, τόσο με τον Πρόεδρο όσο και με την Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ έγιναν, όπως είπε, σε κλίμα εμπιστοσύνης και ήταν αποδοτικές - παρά τις δυσκολίες.

«Η επίσκεψή μου εμβάθυνε τις τουρκογερμανικές σχέσεις. Συζητήσαμε με ειλικρίνεια για σημαντικά θέματα, μεταξύ άλλων για οικονομικές επενδύσεις και για το πώς μπορεί κανείς να πολεμήσει αποτελεσματικά τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία», δήλωσε ο κ. Ερντογάν εγκαινιάζοντας το μεγαλύτερο μουσουλμανικό τέμενος της Γερμανίας, στην Κολωνία και ζήτησε μεγαλύτερη ενίσχυση των προσπαθειών ενσωμάτωσης για τους ομοεθνείς του - και μέσω της διπλής υπηκοότητας.

«Βλέπουμε το μέλλον των αδελφών μας εδώ, αλλά θα πρέπει να αναλάβουμε κοινή δράση εναντίον του ρατσισμού», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην περίπτωση του τουρκικής καταγωγής διεθνούς ποδοσφαιριστή της Γερμανίας, Μεσούτ Οζίλ, ο οποίος είχε δεχθεί έντονη κριτική από την γερμανική κοινή γνώμη όταν φωτογραφήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο. Ο κ. Έζιλ, μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρωσίας και την κακή εμφάνιση της ομάδας, δήλωσε ότι αποχωρεί από το ομοσπονδιακό συγκρότημα, διαμαρτυρόμενος ότι «όταν κερδίζουμε είμαι Γερμανός, αλλά όταν χάνουμε είμαι ξένος».

«Τώρα επειδή έβγαλα μια φωτογραφία με τον Μεσούτ μας και τον Ιλκάν μας (ενν. τον Ιλκάι Γκιουντογκάν, διεθνή ποδοσφαιριστή της Γερμανίας ο οποίος είχε επίσης φωτογραφηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο), αυτοί υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτόν τον αποκλεισμό εγώ, ως Πρόεδρός τους, δεν μπορώ να τον δεχτώ. Αυτό ήταν ρατσισμός», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε πάντως τους Γερμανούς πολιτικούς και την κοινωνία των πολιτών για την υποστήριξή τους στην ανέγερση του τζαμιού, καθώς υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από διάφορους κύκλους.

«Μίλησαν οι καρδιές. Μουσουλμάνοι και μη μουσουλμάνοι πρέπει να συμβιώνουν ειρηνικά», δήλωσε και τόνισε ότι «το τέμενος, πηγή υπερηφάνειας για τους μουσουλμάνους της Γερμανίας, ανήκει σε όλους, δεν υπάρχει εδώ κανένας περιορισμός και καμία διάκριση» - ούτε για τις γυναίκες ούτε για τους μη-μουσουλμάνους, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί για μία ακόμη φορά στους «εχθρούς της Τουρκίας, τους τρομοκράτες που επιτίθενται εναντίον μας με τεθωρακισμένα και με F-16», ενώ επανέλαβε την κατηγορία ότι οι τρομοκράτες κυκλοφορούν ελεύθερα στην Γερμανία. «Δεν μπορεί οι δολοφόνοι να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ευρώπη», τόνισε.

Στην τελετή των εγκαινίων του τεμένους Ditib παρευρέθησαν τελικά 500 άτομα με προσωπικές προσκλήσεις, ενώ μόλις χθες το βράδυ ακυρώθηκε η συγκέντρωση των οπαδών του κ. Ερντογάν έξω από το τζαμί, για λόγους ασφαλείας. Οι διοργανωτές μιλούσαν για 25.000 άτομα, αλλά δεν κατάφεραν να καταθέσουν στις τοπικές αρχές κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την περιφρούρηση της συγκέντρωσης.

Ακόμη και χωρίς την ανοιχτή συγκέντρωση πάντως, τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν για την ολιγόωρη παραμονή του Τούρκου Προέδρου στην Κολωνία δεν έχουν κανένα προηγούμενο για την πόλη. Περισσότεροι από 3000 αστυνομικοί είχαν αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου ασφαλείας, τόσο για την μετακίνηση της τουρκικής αντιπροσωπείας όσο και για την διαδήλωση διαμαρτυρίας που είχε προγραμματιστεί την ίδια ώρα.

Στην εκδήλωση δεν παρέστησαν Γερμανοί πολιτικοί, ωστόσο ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας 'Αρμιν Λάσετ υποδέχθηκε τον Ταγίπ Ερντογάν στο αεροδρόμιο και είχε μαζί του συνάντηση μίας ώρας. Μετά την συνάντηση, ο κ. Λάσετ δήλωσε ότι συζητήθηκαν οι οικονομικές σχέσεις του κρατιδίου με την Τουρκία, ενώ τόνισε ότι έθεσε στον συνομιλητή του και το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

«Πρέπει να επιστρέψουμε σε κατάσταση εφαρμογής του Κράτους Δικαίου. Αυτό θα είναι προς το συμφέρον όλων και αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση των οικονομικών και των πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών. Είμαι της άποψης ότι σε δύσκολους καιρούς μπορεί κανείς να επιτύχει περισσότερα με τον διάλογο», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Διεθνή / Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Το νέο μέτρο εκτιμάται πως θα ενισχύσει τα δημοτικά ταμεία έως και κατά 20 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να προορίζονται για τη βελτίωση των υποδομών για τους τουρίστες και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον χώρο
THE LIFO TEAM
Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Διεθνή / Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Η ποινική υπόθεση κατά του Μαδούρο είναι εξαιρετικά περίπλοκη από νομικής άποψης - Ως εκ τούτου, η υπεράσπισή του ενδέχεται να επιχειρήσει διάφορους τρόπους να ανατρέψει την υπόθεση πριν φτάσει σε δίκη
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM