Δυσαρεστημένος με τις ΗΠΑ και τον Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν από την αναχώρησή του από τη Νέα Υόρκη. 

 

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του από τις ΗΠΑ, όπου βρέθηκε για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν ξεκίνησε καλά η σχέση του με τον Μπάιντεν. 

 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ερντογάν είπε ότι είχε συνεργαστεί καλά με τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ. Όμως, αναφερόμενος στη σχέση του με τον Μπάιντεν σημείωσε «δεν ξεκινήσαμε καλά». 

 

Στις δηλώσεις του, ο Ερντογάν επεσήμανε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δεν είναι υγιείς και ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να «διευθετήσει» τα ζητήματα αναφορικά με την αγορά ρωσικών S-400 από την Άγκυρα. 

 

«Δεν μπορώ να πω ότι διέπει τις σχέσεις Τουρκίας- Αμερικής μια υγιής διαδικασία… Αγοράσαμε F-35, πληρώσαμε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτά τα F-35 δεν μας δόθηκαν. Οι ΗΠΑ πρέπει να το διευθετήσουν αυτό», τόνισε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Haberturk. 

 

Ο Τούρκος πρόεδρος συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα θα καλύψει τις αμυντικές ανάγκες της από αλλού, αν δεν βοηθήσει η Ουάσινγκτον. Οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν ως φίλες, όμως «η τωρινή κατεύθυνση δεν προοιωνίζεται καλή», τόνισε ακόμη ο Ερντογάν. 

 

«Όπως η διοίκηση Τραμπ, έτσι και ο Μπάιντεν άρχισε να δίνει όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό και τρομοκρατικές οργανώσεις. Δεν θα μείνουμε απλά θεατές σε αυτό», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος. «Όταν βλέπει κανείς τα όπλα που έχουν τώρα στα χέρια τους οι Ταλιμπάν, τα όπλα αυτά ανήκουν στις ΗΠΑ. Και για αυτό θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα», συμπλήρωσε. 

 

Με πληροφορίες από Reuters, Anadolu