Έρευνα ΟΟΣΑ: Οι έφηβοι των ανεπτυγμένων χωρών περνούν πολύ χρόνο στο διαδίκτυο και δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους

Έρευνα ΟΟΣΑ: Οι έφηβοι των ανεπτυγμένων χωρών περνούν πολύ χρόνο στο διαδίκτυο και δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
0

Νέα έκθεση δημοσίευσε ο ΟΟΣΑ, με κύριο θέμα μελέτης της, τη ζωή των εφήβων στις ανεπτυγμένες χώρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της, οι έφηβοι φάνηκαν σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι στο σύνολο τους από την ζωή, με λίγους βέβαια να δηλώνουν πως έχουν υπάρξει θύματα στοχοποίησης ή παρενόχλησης μέσα στο σχολικό περιβάλλον και με ορισμένους να φαίνεται πως δαπανούν αρκετά μεγάλο μέρος της ημέρας τους στο διαδίκτυο. 


Κατά την πραγματοποίηση της έρευνας Pisa 2015 για τις γνώσεις και τις ικανότητες των μαθητών ηλικίας 15 ετών, τα κυριότερα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), συνέλεξε επίσης δεδομένα για την ευημερία αυτών των εφήβων, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη θεματική έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.


Τέσσερις τομείς τέθηκαν στο στόχαστρο: τα αποτελέσματά τους στο σχολείο, οι σχέσεις με τους συμμαθητές τους και τους καθηγητές τους, η ζωή τους στο σπίτι και τι κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους.


Στην πλειονότητά τους οι έφηβοι λένε πως είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, δίνοντας κατά μέσο όρο έναν βαθμό 7,3 σε μια κλίμακα από το 0 μέχρι το 10.


Ωστόσο σχεδόν το 12% των μαθητών στις χώρες του ΟΟΣΑ δηλώνουν πως δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, ένα ποσοστό που ξεπερνά το 20% στην Κορέα και στην Τουρκία. Αντίθετα, στην Ολλανδία, ποσοστό μικρότερο του 4% δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι.


Περισσότερα αγόρια (39%) δηλώνουν πολύ ικανοποιημένα από τη ζωή τους σε σχέση με τα κορίτσια (29%). Και η διαφορά είναι μικρή ανάμεσα στους καλύτερους και στους λιγότερο καλούς μαθητές.


Για ορισμένους, ωστόσο, το σχολείο είναι «ένας τόπος όπου υποφέρουν».

Έτσι σε 34 περιοχές των 53 κρατών-μελών και εταίρων που μελετήθηκαν, περισσότεροι από το 10% των μαθητών δηλώνουν πως οι συμμαθητές τους τούς κοροϊδεύουν πολλές φορές τον μήνα, περίπου 4% έχουν δεχθεί χτυπήματα ή σπρωξιές πολλές φορές στη διάρκεια του μήνα, ενώ 7,7% ήταν θύματα σωματικής παρενόχλησης πολλές φορές στη διάρκεια του χρόνου.


Μεταξύ των μαθητών που παρενοχλούνται συχνά, το 42% δεν αισθάνονται άνετα στο σχολείο.


Γενικότερα, το 17% αισθάνεται «παραμελημένοι» στο σχολείο.

 

Αντίθετα, η ποιότητα των σχέσεων με τους καθηγητές τους παίζει έναν μη αμελητέο ρόλο στην ευημερία τους. Οι νέοι που λένε ότι έχουν θετικές σχέσεις με τους καθηγητές δηλώνουν περισσότερο ευτυχισμένοι με τη ζωή τους, όπως και εκείνοι οι γονείς των οποίων διαθέτουν χρόνο για να συζητήσουν μαζί τους.


Ένας στους πέντε μαθητές δηλώνει πως είχε άδικη μεταχείριση από τους καθηγητές του πολλές φορές τον μήνα.

Οι πιο συχνές αιτίες του στρες που αισθάνονται οι μαθητές είναι η πίεση για καλύτερους βαθμούς και η ανησυχία ότι δεν θα έχουν καλούς βαθμούς.


Περισσότεροι από τους μισούς (55%) δηλώνουν ότι έχουν πολλή αγωνία για ένα διαγώνισμα, ακόμα κι αν είναι καλά προετοιμασμένοι.

Ένα άλλο δίδαγμα της έκθεσης, η αύξηση του χρόνου που αφιερώνεται από τους εφήβους στο Διαδίκτυο: κατά μέσο όρο περισσότερες από δύο ώρες μετά το σχολείο και περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα το Σαββατοκύριακο.


Περισσότεροι από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων εφήβων (26%) περνούν περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα στο Διαδίκτυο το Σαββατοκύριακο και το 16% του αφιερώνουν περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα στη διάρκεια μίας εβδομάδας.

Αυτοί οι «υπερβολικοί» χρήστες του Διαδικτύου είναι περισσότερο πιθανόν να αισθάνονται μόνοι στο σχολείο, να σκέπτονται λιγότερο να κάνουν σπουδές στο μέλλον και να μένουν πιο συχνά πίσω στα μαθήματα, υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM
Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζόχραν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζοχράν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Γνώρισε μέσω dating app τον Μαμντάνι και παντρεύτηκαν το 2024 - Σε αναρτήσεις της έχει εκφράσει αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους και έχει επικρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM