Επικεφαλής AstraZeneca για τις καθυστερήσεις εμβολίων: «Eίμαστε δύο μήνες πίσω από εκεί που θα θέλαμε»

Επικεφαλής AstraZeneca για τις καθυστερήσεις εμβολίων: «Eίμαστε δύο μήνες πίσω από εκεί που θα θέλαμε» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Θύελλα αντιδράσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προκαλέσει οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις από πλευρά της AstraZeneca για τις παραδόσεις των εμβολίων στη χώρα μας.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας, που είχε χαρακτήρα δέσμευσης, ότι θα επισπεύσει τις παραδόσεις του εμβολίου, και αφού είχαν προηγηθεί αυστηρές προειδοποιήσεις από την ΕΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό υποστήριξε πως δεν αδικήθηκε η Ευρώπη, λέγοντας, ωστόσο, ότι παρατηρούνται προβλήματα σε δύο μονάδες παραγωγής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό υπερασπίστηκε το βράδυ της Τρίτης την εταιρεία του έναντι της κριτικής που δέχεται από την ΕΕ για την ανακοίνωση περί παράδοσης μειωμένης ποσότητας εμβολίων κατά του κορωνοϊού μετά από την αναμενόμενη αδειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ο κ. Σοριό υποστήριξε ότι η εταιρεία του δεν έχει αδικήσει την ΕΕ, αλλά οι μονάδες παραγωγής των εμβολίων που προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών των κρατών - μελών έχουν για την ώρα «τη χαμηλότερη παραγωγικότητα στο δίκτυο».

Όπως είπε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, υπήρξαν «πολλά ζητήματα» που η AstraZeneca εργάζεται νυχθημερόν για να διορθώσει. Αλλά σημείωσε ότι «βασικά είμαστε δύο μήνες πίσω από εκεί που θα θέλαμε να είμαστε».

Υποστήριξε ότι τα προβλήματα εστιάζονται στην παρασκευή του εμβολίου στα δύο εργοστάσια που χρησιμοποιούνται για την ΕΕ, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο. Όπως είπε, οι καλλιέργειες κυττάρων που αποτελούν το πρώτο στάδιο της παρασκευής δεν είχαν την αναμενόμενη απόδοση.

Σημείωσε ότι αντίστοιχα προβλήματα είχαν υπάρξει και στην αρχή της παραγωγής των εμβολίων που προορίζονταν για τη Βρετανία. «Αλλά το συμβόλαιο με το Ηνωμένο Βασίλειο υπογράφηκε τρεις μήνες πριν από τη συμφωνία για το εμβόλιο με την ΕΕ. Άρα με το Ηνωμένο Βασίλειο είχαμε τρεις πρόσθετους μήνες για να διορθώσουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε», εξήγησε ο κ. Σοριό. Ως εκ τούτου, «ένα από τα εργοστάσια με την υψηλότερη απόδοση είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή άρχισε την παραγωγή νωρίτερα».

Απέρριψε δε τις προειδοποιήσεις από την ΕΕ περί νομικών προσφυγών σε βάρος της AstraZeneca, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία δεν έχει κάποια συμβατική δέσμευση για την παράδοση των δόσεων που είχε αρχικά ανακοινώσει ότι θα ήταν σε θέση να παραδώσει. Αντιθέτως, εξήγησε ο κ. Σοριό, η AstraZeneca έχει συμφωνήσει να καταβάλλει «τις καλύτερες προσπάθειες» για την κάλυψη των ευρωπαϊκών απαιτήσεων, καθώς η ΕΕ ήθελε να προμηθευθεί τα εμβόλια την ίδια στιγμή με το Ην. Βασίλειο, παρά τη διαφορά των τριών μηνών στην υπογραφή των συμφωνιών.

Απέρριψε επίσης την πιθανότητα εκτροπής παρτίδων εμβολίων που προορίζονται για τη Βρετανία (και παρασκευάζονται επί βρετανικού εδάφους) προς την ΕΕ, λέγοντας: «Το συμβόλαιο με το Ην. Βασίλειο υπογράφηκε πρώτο και το Ην. Βασίλειο ασφαλώς είπε 'θα προμηθεύσετε πρώτα εμάς' και αυτό είναι θεμιτό».

Ο κ. Σοριό σημείωσε ότι αν η εταιρεία καταφέρει να παραδώσει στην ΕΕ τα εμβόλια που σχεδιάζει για το Φεβρουάριο, θα πρόκειται για μεγάλες ποσότητες, συγκεκριμένα 17 εκατ. δόσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου. Ακόμα τόσες δόσεις αν όχι περισσότερες εκτιμά ότι θα μπορούν να αποσταλούν και το Μάρτιο. Προσθέτει ότι τον Φεβρουάριο η εταιρεία θα μπορεί να παράγει 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου σε όλο τον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά το βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμών, εκτίμησε ότι η χώρα θα είναι σε θέση να έχει χορηγήσει την πρώτη δόση σε 28 με 30 εκατομμύρια πολίτες μέσα στο Μάρτιο, δηλαδή όλους τους κατοίκους άνω των 50 ετών.

Ο κ. Σοριό διαψεύδει ως εσφαλμένα τα γερμανικά δημοσιεύματα περί αποτελεσματικότητας μόνο 8% του εμβολίου στους άνω των 65 ετών, σχολιάζοντας ότι είναι ατυχές να κατασκευάζονται τέτοια μυθεύματα.

Παραδέχεται πάντως ότι συνεχίζονται οι αναλύσεις της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στους πιο ηλικιωμένους.

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των πολιτών μετά τις σφοδρές επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Διεθνή / Ιράν: Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των πολιτών μετά τις σφοδρές επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Η Ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος προειδοποιεί για τοξικούς ρύπους και όξινη βροχή, καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους για να αποφύγουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία
THE LIFO TEAM
«Τέλος μιας εποχής»: Ο θάνατος Χαμενεΐ θεωρείται για το Ιράν μια στιγμή αντίστοιχη με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Διεθνή / «Τέλος μιας εποχής»: Ο θάνατος Χαμενεΐ θεωρείται για το Ιράν μια στιγμή αντίστοιχη με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Την ώρα που η Συνέλευση των Ειδικών φέρεται να έχει ήδη ορίσει το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Χαμενεΐ, αναλυτές εκτιμούν ότι η απώλεια της πιο ισχυρής προσωπικότητας του ιρανικού καθεστώτος, ενδέχεται να σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής για την Ισλαμική Δημοκρατία
THE LIFO TEAM
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Τουλάχιστον 400 νεκροί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Τουλάχιστον 400 νεκροί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο

Μάρτυρες περιγράφουν εικόνες βιβλικής καταστροφής - Σπίτια γκρεμισμένα, τεράστιες τρύπες στο έδαφος, προσωπικά αντικείμενα των πολιτών διάσπαρτα στα συντρίμμια
THE LIFO TEAM
Τελ Αβίβ: Πύραυλος χτυπά την πόλη εν μέσω ζωντανής μετάδοσης – Σχεδόν 2.000 τραυματίες σε νοσοκομεία

Διεθνή / Τελ Αβίβ: Πύραυλος χτυπά την πόλη εν μέσω ζωντανής μετάδοσης – Σχεδόν 2.000 τραυματίες σε νοσοκομεία

Το σοβαρό περιστατικό καταγράφηκε πριν προλάβει να διακοπεί η σύνδεση - Οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς η σύγκρουση δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης
THE LIFO TEAM
Guardian: «Ένα πολύ επικίνδυνο άτομο» - Ο Πιτ Χέγκσεθ φαίνεται να πανηγυρίζει τη σφαγή στον πόλεμο με το Ιράν

Διεθνή / Guardian: «Ένα πολύ επικίνδυνο άτομο» - Ο Πιτ Χέγκσεθ φαίνεται να πανηγυρίζει τη σφαγή στον πόλεμο με το Ιράν

Αναλυτές εξηγούν μεταξύ άλλων ότι η ρητορική και η ιδεολογία του, μετατρέπουν έναν πολιτικό πόλεμο σε σχεδόν «ιερό πόλεμο» χριστιανικής προπαγάνδας ενάντια στο Ιράν
THE LIFO TEAM
OXI - Κέιτ Μίντλετον: Η φήμη που είχε διαψεύσει για τη σχέση της με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ στην πρώτη τους συνέντευξη

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η φήμη που διέψευσε για τη σχέση της με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ στην πρώτη τους συνέντευξη

Στη συνέντευξη τους με αφορμή τον αρραβώνα τους το 2010, είχαν μιλήσει για τις φήμες που υπήρχαν τότε για τη σχέση τους, για την πρόταση γάμου, αλλά και για τον σύντομο χωρισμό τους το 2007
THE LIFO TEAM