Δύτες του ναυτικού στην Πολωνία ξεκίνησαν σήμερα μια πενθήμερη επιχείρηση για να εξουδετερώσουν τη μεγαλύτερη βόμβα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που έχει βρεθεί στη χώρα.

 

Η βόμβα ανάγκασε περισσότερους από 750 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

 

Με την ονομασία βόμβα «σεισμός», η βόμβα Tallboy χρησιμοποιήθηκε από τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας (RAF) και ζυγίζει σχεδόν 5.400 κιλά, συμπεριλαμβανομένων 2.400 κιλών εκρηκτικών, ανέφερε το Ναυτικό στο λογαριασμό του στο Facebook.

 

Η βόμβα βρέθηκε στο κανάλι Piast που συνδέει τη Βαλτική Θάλασσα με τον ποταμό Oder και έπεσε από τη RAF το 1945 σε επίθεση στο γερμανικό κρουαζιερόπλοιο Lutzow.

 

Η περιοχή βρίσκεται κοντά στην πόλη Swinoujscie στη βορειοδυτική Πολωνία όπου άνοιξε το τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το 2016.

 

«Δεν θα υπάρξουν παραδόσεις, ενώ η βόμβα εξουδετερώνεται», δήλωσε εκπρόσωπος του χειριστή της εταιρείας Gaz-System, προσθέτοντας ότι ο χρόνος της εξουδετέρωσης της βόμβας είχε συμφωνηθεί μεταξύ της εταιρείας, του Ναυτικού και των τοπικών αρχών.

 

«Σκάψαμε το κινούμενο μέρος της βόμβας και το μεσαίο τμήμα της αφέθηκε, όπως είχε προγραμματιστεί, έτσι ώστε τα συντρίμμια γύρω της να κρατήσουν τη βόμβα σε σταθερό μέρος, προκειμένου να μην κινείται και να μην ενεργοποιούνται οι ασφάλειες» δήλωσε ο Michal Jodloski από την 12η μοίρα του ναρκαλιευτικού του 8ου παράκτιου στόλου άμυνας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TVN 24.

 

Με πληροφορίες του Reuters