«Επιχείρηση Δήμητρα»: Η ιταλική αστυνομία εξαρθρώνει το μεγαλύτερο κύκλωμα αρχαιοκάπηλων των τελευταίων ετών

«Επιχείρηση Δήμητρα»: Η ιταλική αστυνομία εξαρθρώνει το μεγαλύτερο κύκλωμα αρχαιοκάπηλων των τελευταίων ετών Facebook Twitter
0

Μετά από ενδελεχείς έρευνες τεσσάρων και πλέον ετών, οι ιταλικές αστυνομικές αρχές, μέσω της "Επιχείρησης Δήμητρα" κατάφεραν να εξαρθρώσουν ένα διεθνές κύκλωμα αρχαιοκάπηλων που λυμαινόταν για περίπου μία δεκαετία σικελικές αρχαιότητες, πουλώντας της σε συλλέκτες και οίκους δημοπρασιών ανά την Ευρώπη. 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέσω δημοσιευμάτων της Telegraph ένας Βρετανός έμπορος τέχνης και 20 Ιταλοί συνελήφθησαν, όπως επίσης και δύο ακόμη άντρες σε Ισπανία και Γερμανία. Οι συλλήψεις σημειώθηκαν από τη στιγμή που οι αρχές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν την προέλευση αρχαιοτήτων από την Ελλάδα, καθώς και από αρχαιολογικούς χώρους στην ευρύτερη Σικελία. 

Σε ανακοινώσεις για το θέμα προχώρησε χθες ο Εισαγγελέας των Δικαστηρίων της Καλτανισέττα στην Ιταλία, μέσω συνέντευξης τύπου και ενώ υπήρχαν στοιχεία για τη δεκαετή και πλέον δράση του κυκλώματος στις επαρχίες της Καλτανισέττα και του Αγκρικέντο και ειδικότερα στην Κοιλάδα των Ναών, περιοχή προστατευμένη από τη λίστα μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο. 

Οι αρχαιότητες που τα μέλη του κυκλώματος είχαν αποσπάσει από αυτές τις περιοχές είχαν πωληθεί μέσω δημοπρασίας στο Μόναχο, αν και επ' αυτού δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. 

Ας σημειωθεί ότι υπήρξε ευρεία συνεργασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών δίωξης και καταστολής λαθρεμπορίας αρχαιοτήτων σε όλο το φάσμα της ΕΕ και σε αγαστή σύμπραξη με τη Europol, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί και να διευκολυνθεί η "Επιχείρηση Δήμητρα" στην εξάρθρωση του κυκλώματος που συντόνιζε τις κινήσεις του κυρίως στη Βαρκελώνη και το Λονδίνο. 

 

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται ο Βρετανός έμπορος τέχνης Thomas William Veres, 64 ετών, με έδρα του το Λονδίνο. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πέρσι ο ίδιος είχε συλληφθεί ξανά από την ισπανική αστυνομία έχοντας στην κατοχή του δεκάδες αρχαία αντικείμενα και νομίσματα, κάτι που συνέβη και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύλληψης του. 

Ο Veres, γνωστός στις αστυνομικές αρχές από το 1995, είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους και 10 μηνών με αναστολή, όταν μεσολάβησε για να πουληθεί μία χρυσή φιάλη του 4ου αι. π.Χ σε Αμερικανό συλλέκτη και για περίπου 1,2 εκ. δολάρια. Το αντικείμενο είχε τελικώς πωληθεί στον συλλέκτη έργων τέχνης,  Michael Steinhardt.

Στο πλαίσιο της "Επιχείρησης Δήμητρα" συνελήφθη επίσης ο 76χρονος Francesco Lucerna, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος της σπείρας αρχαιοκάπηλων στη Σικελία και στον οποίο κατέληγαν αρχαιότητες απ' όλη τη Βόρεια Ιταλία, για να περάσουν μετά στη διάθεση του Veres, συμφωνα και με τα όσα αποκάλυψε η Telegraph.

Είναι εντυπωσιακό το ότι τα μέλη του κυκλώματος εκτός από την κύρια δραστηριότητά τους συντηρούσαν και εργαστήρια αντιγραφής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούσαν ως γνήσια σε ανίδεους αγοραστές. 

Η έρευνα είχε ξεκινήσει από την Ιταλία το 2014, όταν οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν μια παράνομη αρχαιολογική ανασκαφή στο Riesi, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Telegraph περιγράφει ήταν "σαν μία υποδόρια μαφία να μόλυνε τη φτωχή επαρχία Caltanisetta της Σικελίας".  Εκτιμάται, ότι οι αρχές, μέσω της επιχείρησης αυτής, κατάφεραν να ανακτήσουν συνολικά περίπου 3.000 αρχαία αντικείμενα, αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ (23 εκατομμύρια δολάρια).

Με στοιχεία από το news.artnet.com

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Λονδίνο έγινε παγκόσμιο κέντρο κλοπής κινητών τηλεφώνων - Τώρα ξέρουμε γιατί

Διεθνή / Το Λονδίνο έγινε παγκόσμιο κέντρο κλοπής κινητών τηλεφώνων - Τώρα ξέρουμε γιατί

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου κλιμακώνει τις επιχειρήσεις κατά της κλοπής κινητών, αποκαλύπτοντας παγκόσμια εγκληματικά δίκτυα που χρησιμοποιούν e-bikes και καταστήματα μεταχειρισμένων τηλεφώνων για να εξάγουν χιλιάδες κλεμμένα iPhone στο εξωτερικό
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν παραδέχεται λάθος και αναζητά πολιτική σταθερότητα

Διεθνή / Ο Μακρόν παραδέχεται λάθος και αναζητά πολιτική σταθερότητα

Ο Εμανουέλ Μακρόν «παγώνει» την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση συντάξεων για να στηρίξει τον πρωθυπουργό Σεμπαστιάν Λεκορνί, προσπαθώντας να αποφύγει την κατάρρευση της κυβέρνησης και την πολιτική κρίση στη Γαλλία πριν τις εκλογές του 2027
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Θέτει εκτός των εορτασμών των Χριστουγέννων τον αδελφό του λόγω σκανδάλου Έπσταϊν

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Θέτει εκτός των εορτασμών των Χριστουγέννων τον αδελφό του λόγω σκανδάλου Έπσταϊν

Ο Βρετανός μονάρχης φέρεται να λαμβάνει μέτρα ώστε να κρατήσει δημόσια αποστάσεις από τον πρίγκιπα Άντριου και την πρώην σύζυγό του και Δούκισσα της Υόρκης, Σάρα Φέργκιουσον
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ ετοιμάζει «πόλεμο» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Νέοι κανόνες για Airbnb, Booking

Διεθνή / Η ΕΕ ετοιμάζει «πόλεμο» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Νέοι κανόνες για Airbnb, Booking

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ριζοσπαστικό σχέδιο για την κρίση στέγασης, με νέους κανόνες για Airbnb και Booking, ενίσχυση των ενοικιαστών και προγράμματα προσιτής κατοικίας ύψους 300 δισ. ευρώ
LIFO NEWSROOM